‘Tüm kurumları göreve davet ediyoruz’;

‘Tüm kurumları göreve davet ediyoruz’

Canlarımız İçin El Ele Dernek Başkanı Özden Neval Türkmen, KİHAYKO İl Temsilcisi Semiha Kırkbeşoğlu veTosya Yaşat Sev Dernek Başkanı Zehra Erden, sokak hayvanları ile ilgili ortak basın açıklaması yayınladı. Yapılan basın açıklamasında Tosya Belediyesi tarafından, küpeli ve küpesiz sokak hayvanlarının toplatıldığı ve ruhsatsız ve izinsiz olduğu gerekçesiyle kapatılan yere konulduğu iddiası üzerine yayınladıkları basın açıklamasında; “Konu ile ilgili olan tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Konunun ve bu tür diğer tüm konuların takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi....

“TOSYA CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU”

Ortak yayınladıkları açıklamada şu ifadelere yer verildi; “23 Eylül Cuma günü akşamı aldığımız bir ihbar ile Tosya ilçemizde Küpeli ve küpesiz sokak hayvanlarının ilçe Belediyesi tarafından toplanılarak, daha önce ruhsatsız ve izinsiz olduğu gerekçesiyle kapatılan bir yere konulduğunu öğrendik. Derhal 122 kanalıyla Tosya Emniyet Müdürlüğü’ne durumu ilettik. Tosya Sev Dernek Başkanı ve diğer gönüllü hayvanseverlerin belediye ile köpeklerin salıverilmesi ile ilgili iyi niyet çerçevesindeki görüşmeler sonuç vermediği için bir gönüllü tarafından Tosya Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunuldu. Tarım Orman Bakanlığı Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü'ne de ruhsatsız yerdeki köpeklerin serbest bırakılmasının sağlanması talebimiz, ‘belediye meskun mahalline müdahale edebilmemiz mümkün değil’ gerekçesi ile gerçekleştirilememiş, Tosya Orman Su İşleri Şefliğince tutanak tutulması ile yetinilmiştir. Tutanakta küpesiz hayvanların kısırlaştırma amaçlı alındığı, küpelilerin ise aşılanmak amacıyla alındığı belirtilmiştir” dedi.

“KONUNUN VE BU TÜR DİĞER TÜM KONULARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Açıklamanın devamında Tosya Belediyesi’ne sormak istedikleri hususlar da dile getirilerek; “Her ne şartta olursa olsun 5199 sayılı yasa gereği gece toplaması yapılması yasaktır. Bu gece toplamasını neye göre yaptınız? Hangi gerekçe ile olursa olsun daha önce kapatılmış olan ancak şimdi mobil kısırlaştırma için nekahat süresini doldurması için tespit edilen yere küpeli köpekleri koymanız yssal mıdır? 23 Eylül Cuma gecesi bu köpekler (küpeli olanlar) aradan 13 gün gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen aşılanma süreci bitmemiş midir ve rapel kuduz aşıları için gerekli midir? Ayrıca Tosya ilçesinde bu 9 küpeli köpek dışındaki tüm sokak köpeklerine de yılda bir rütun zorunlu kuduz aşısı yapılıyor mu? 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6’ncı maddesi gereği, kısırlaştırılarak aşılanan köpekler 10 gün müşahade süresi dolduğunda alındığı ortama bırakılır amir hükmü gereğince bu gereklilik yerine getirilmiş midir, bununla ilgili kayıtlar mevcut mudur? Eğer köpekler sahiplendirilecek ya da sahiplendirilmiş ise, mikro çip ve geçerli karne, sahiplenecek kişi ya da kişilerin köpeklere baktıkları ya da bakacakları yerde yasada belirtilen asgari şartlar sağlanmış mıdır? Tüm bunları soncunda; 23 Eylül 2022 tarihinde Cuma gecesi toplanılan köpeklerin küpeli olanlarının 5199 sayılı yasanın 6’ncı maddesi ve diğer ilgili maddeleri gereğince 13 gün gibi bir süre geçmiş olduğu gerçeği ile sahiplendirilemediği takdirde derhal alındıkları ortama bırakılmaları, 27 Eylül 2022 günü kısırlaştırılan köpeklerin de nekahat süreleri 6 Ekim 2022 tarihinde dolduğu için alındıkları ortama bırakılmaları gerekmektedir. Bunun dışında mobil kısırlaştırma için kullanılan ve daha önce resmi olarak kapatılmış olan yerde mobil kısırlaştırma sonunda nekahat dönemleri için tespit edilen yerde bunun dışında başkaca hayvan tutulmaması gerekir. Konu ile ilgili olan tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Konunun ve bu tür diğer tüm konuların takipçisi olacağız.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum