“Bu topraklar, en kutsal emanet olarak korunacaktır”;

“Bu topraklar, en kutsal emanet olarak korunacaktır”

19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Kastamonu’da tören düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanvekili Hüseyin Mahmutoğlu; “İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür” ifadelerine yer verdi....

19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, İl Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Mehmet Çelik, İl Jandarma Komutanı Zafer Özden, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Dursun Kan, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Çelenk sunma töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kutlama törenleri Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti.


"BAYRAĞIMIZIN ÖZGÜRCE DALGALANMASI ŞEHİTLERİMİZİN VE GAZİLERİMİZİN EMSALSİZ FEDAKARLIKLARININ ESERİDİR"

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törende Kurtuluş Savaşı’na değinen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkan vekili Hüseyin Mahmutoğlu; “Türk’ün ebedi vatanı olan Anadolu’daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, 1’inci Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere yunan ordusunu küçük Asya hayalleriyle 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’den Anadolu’ya sürdüler. Başkomutan M. Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Ordusu, Yunan Ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan Ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 200 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk Ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiş kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır. Türk Milleti adına TBMM’si, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan M. Kemal Atatürk’e ‘gazilik’ unvanı ile ‘mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği var oluş mücadelesinin şifresi; ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır” diye konuştu.

“19 EYLÜL GAZİLERİMİZİN ŞEREF VE KAHRAMANLIK GÜNÜDÜR”

Mahmutoğlu son olarak, şunları kaydetti; “Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin, Doğu Akdeniz’de, Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve onlarla iltisaklı terör örgütlerinin hedefleri; ülkemizde karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu güne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetlerin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asil Türk milletinin bağrından çıkan, şanlı ve şerefli Türk Ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekun saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, Gaziler Günü münasebetiyle rahmetle anıyor hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum.”

Konuşmanın ardından video gösterimi, şiir dinletisi, oratoryo gösterisi ve Şehr-i Dilara Türk Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum