İslam Astronomisi konuşuldu;

İslam Astronomisi konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK/ 1003 119K835 No’lu Ortaçağ İslam Astronomisinde Evrenin Mekanik Yorumu ve Batıya Etkileri projesi kapsamında düzenlenen “İslam Astronomisinde Evrenin Mekanik Yorumu ve Batıya Etkileri Çalıştayı’’, 13 Eylül 2022 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonunda gerçekleştirildi....

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan çalıştaya, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür’ün yanı sıra, Üniversitemizin akademik ve idari personeli katıldı.


4 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dört oturumdan oluşan çalıştayın açılış konuşmalarını Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu; “Projenin Konu, Amaç ve Yürütülen Faaliyetleri” başlıkları ile yaparken, Prof.Dr. Ali Baykal ise “İslam Astronomisinin Doğuşu” ile yaptı. Moderatörlüğünü Dr. Taha Yasin Arslan’ın yaptığı birinci oturumda; Dr. Amir Gamini, “İslam Dünyasında Mekanik Gezegen Modelleri”, Dr. Orhan Güneş, “İslam Astronomisinde Batlamyus Modeline Yapılan Eleştirileri” ve Prof. Dr. Yavuz Unat, “Kopernik’e Tesir Eden Müslüman Astronomlar” konularını ele aldı. Dr. Hasan Umut’un moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda, Sajjad Nikfahm Khubravan, “Batlamyus’un Gezegen Teorileri’nin İslam Astronomisinde Kabulü”, Dr. Hakan Coşar, “Tusi Çifti Modelinin Önemi ve Batıya İntikali”, Dr. Ahmed Nureddin Kattan & Zehra Akkuş ise “eş-Şukuk Ala Batlamyus” ve “Nihayetü’s-Sul’ün Tahkikli Metin ve Çevirilerinde Karşılaşılan Problemler” başlıklı konularını anlattı.

Üçüncü oturumun moderatörlüğünü Dr. Gaye Danışan yaparken, Dr. Hanif Ghalandarı “Abdu’l-Cabbar el-Haraki ve Münteha el-Idrak fi Takasimi’l- Eflak: 6/12.yy.da ilk Karşılaştırmalı Hey’e Çalışması”, Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu & Dr. Tuba Uymaz “İbnü’ Şatır’ın Gezegen Modelleri”, Dr. Hasan Umut “John Greaves ve Ali Kuşçu’nun Risale der İlm-i Hey’et’inden Latinceye yaptığı Kısmi Çeviri” başlıklarını ele aldı. Dr. Taha Yasin Arslan’ın moderatörlüğünü yaptığı son oturumda; Doç. Dr. Taro Mımura “Dunaş ibn Temim’in Halkalı Küre Üzerine Risalesi ve Dünyanın Akılcı Yapısına Dikkati”, Dr. Fateme Savadi “Hey’etül’l-Arz, Bilimsel Coğrafyanın Farklı Bir Türü, Hay’at al-ard”, Dr. Gaye Danışan & Dr. Florence Somer “Bir İmparatorluk Nasıl İnşa Edilir, Selçuklulardan Osmanlılara Bir Politik Araç Olarak Takvimler ve Bunların Avrupa’ya Aktarımı” konularını anlattı.

Çalıştay, kapanış oturumu ve değerlendirme ile sona erdi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum