“KÜ ihtisaslaşan 22 üniversite arasında ilk sırada”;

“KÜ ihtisaslaşan 22 üniversite arasında ilk sırada”

Kastamonu Üniversitesi TEKNOKENT binasında Gıda Sektörü ve Gıda Analizleri Çalıştayı gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, burada yaptığı konuşmasında;“Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre, Kastamonu Üniversitesi Türkiye genelinde 207 üniversite arasında 19’uncu sırada yer alıyor; ihtisaslaşan 22 üniversite arasında ise de ilk sırada yer alıyor. Bu çalışmaların neticeleri tamamen üniversite-sanayi işbirliği neticesinde alınmış sonuçlardır” ifadelerine yer verdi....

Gıda Sektörü ve Gıda Analizleri ÇalıştayıKastamonu Üniversitesi Teknokent binasındagerçekleştirildi. Çalıştayda, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mahmut Gür konuşma gerçekleştirdi. 

GÜR; “TIP FAKÜLTESİ, VETERİNERLİK FAKÜLTESİ GİBİ FAKÜLTELERİN KURULMASI BÖLGENİN ÖNEMLİ İHTİYAÇLARINDA CİDDİ RAHATLAMA ORTAYA KOYDU”

Gıda Sektörü ve Gıda Analizleri Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mahmut Gür; “Bilindiği üzere Kastamonu Üniversitesi son 3 yılda Kastamonu’yla bütünleşme konusunda ciddi adımlar atmıştır.  Tıp Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi gibi fakültelerin kurulması ve faaliyetlerine hızlı bir şekilde geçmesiyle bölgenin önemli ihtiyaçlarında ciddi rahatlama ortaya koymuştur. Ayrıca üniversitenin sosyal imkanlarının Kastamonu’nun hizmetine açılması, vizyoner bir bakış açısıyla Kastamonu’yla bütünleşme anlamında yol aldığımız dikkat çeken bir olgudur. Üniversite yönetiminin bu bakış açısına paralel bir şekilde Merkezi Araştırma Laboratuvarı olarak mevcut alt yapımız ile Kastamonu ilinde faaliyet gösteren sektörleri göz önüne alarak geliştirilebilecek işbirliklerine odaklandık. Bu şekilde baktığımızda ilk önce gözümüze çarpan dört sektör oldu: Arıcılık sektörü, hayvancılık sektörü, ziraat sektörü ve nihayetinde gıda sektörü. Personelimizin ciddi çalışmaları, üniversitemiz kadrosunun akademik destekleriyle, öncelikle ihtiyaç olabileceğini düşündüğümüz bir portföy oluşturduk. Bunları da sektör temsilcilerinin bilgisine sunduk. Biz bu görüşmeler esnasında aldığımız dönütleri değerlendirerek sürekli kendimizi revize ediyoruz. Aslında bugünkü toplantının bizim açımızdan ana teması mevcut durumumuzu sizlere paylaşmak ve bu durumu hangi noktalara getirmemiz gerektiğini, sizlerin ihtiyaçlarına ne ölçüde cevap verdiğimiz konusunda bir sonuca ulaşmayı hedefliyoruz. İnşallah başarılı bir çalıştay ve güzel sonuçlar elde ederiz” dedi.

TANRIKULU; “DENETİMLERİMİZ HALA SÜRMEKTE”

İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, gıda sektörünün en önemli paydaşlarından bir tanesi olduklarına vurgu yaparak; “Gıda denetimleri, hijyen denetimleri; gıda sektörüyle iç içe geçmişliğimiz var. Bizim bakanlığın en önemli faaliyetlerinin başında gıdayla ilgili faaliyetler geliyor. Buradaki denetimler, buradaki konu aslında şu: Vatandaşımızın sağlıklı, hijyenik, güvenli gıdaya erişim. Güvenilir gıdaya erişim konusunda biz elimizden geldiğince önem vererek bu işleri yürütmeye çalışıyoruz, yürütüyoruz da. Biz 10-12 sene içerisinde bakanlık olarak bu işte çıtayı yükselttik. Ciddi faaliyetlerimiz oldu, denetlemelerimiz ve yaptırımlarımız oldu. Denetimlerimiz hala sürmekte. Alo 174 gıda hattımız var. Bence bu işin en önemli basamaklarından bir tanesi oldu. Her insan orada kendinin denetleyici olduğunu anladı. Vatandaşlar hijyen konusundaki hataları bize bildirmekte biz de en hızlı şekilde, 24 saat içinde buraya gelen şikayetlerin denetimine gitmekteyiz. Güvenilir gıda konusu bizim için önemli. Bu sektörle ilgili, üniversitenin yapacağı çalışmalar ve analizler de bizim için önemli. Üniversitenin toplumla iç içe girmesi, bulunduğu ilde sektörlerle bağlantılı olması, onlara yardımcı olmaya çalışması gerçekten çok değerli. Bu çalıştayda da güzel sonuçlar çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK; “TEKNOKENT ÜNİVERSİTENİN ŞEHRE AÇILAN BİR YÜZÜ OLDU”

    

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise; “Üniversitenin bulunduğu yerde, şehirle bütünleşmesi, kamu-sanayi-üniversite işbirliğinin ilk adımlarından bir tanesi… Üniversitemiz 2018 yılının sonu itibariyle 2019 yılı başında hem Cumhurbaşkanlığı hem de YÖK tarafından Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisas üniversitesi ilan edildi. Bu çalışmayla beraber gerek kendi iç bünyesinde gerekse yerelde ve bölgesinde bütün paydaşlarıyla süratli bir şekilde çalışmalar başladı. Bunların emareleri de başlangıçta olmasa bile zaman içinde alınmaya başlandı. Özellikle TEKNOKENT’in ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin hatta buna aracı olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, üniversitenin şehre açılan bir yüzü oldu. Bunun neticesinde çok farklı sektörlerde beraberinde çok sayıda proje, işbirliği ve danışmanlık getirdi. Bunların sayısı onlarca. Yine üniversitemizin ilgili akademisyenleri ve birimleri tarafından çok sayıda nitelikli iş gücü eğitimi yapıldı. Sektöre daha hazır daha adapte daha teknik daha donanımlı, nitelikli insanlar yetiştirmeye çalışıldı, çalışmaya devam ediliyor. Ayrıca ciddi patent çalışmaları oldu. Son 3 yılda sayı 30’un üzerine çıktı ki üniversitemizin kurulduğu yıldan bu yana olan patent sayısını son 3 yılda geçmiş bulunuyor. Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre, Kastamonu Üniversitesi Türkiye genelinde 207 üniversite arasında 19’uncu sırada yer alıyor; ihtisaslaşan 22 üniversite arasında ise de ilk sırada yer alıyor. Bu çalışmaların neticeleri tamamen üniversite-sanayi işbirliği neticesinde alınmış sonuçlardır” şeklinde konuştu.

“KASTAMONU’NUN GEÇİM KAYNAKLARINDAN BİRİ DE TURİZM”

TEKNOKENT’in önemine değinen Küçük; “Kastamonu’nun geçim kaynaklarından biri de turizm. Dijital çağda turizm kaynaklarını dijitale dönüştürüp ne kadar pazarlayabilirseniz dünyaya o kadar kolay açılabilirsiniz, pazarlamanızı o kadar güçlü yapabilirsiniz, insanların bu kaynak değerlere ulaşmasını mümkün kılabilirsiniz. Bu noktada da Turizm Fakültesi’nin ciddi çalışmaları var. Kastamonu Dijital Turizm Rehberi bütün argümanlarıyla, bir ihtisas projesiyle tamamlanmak üzere. Mağaralar, şelaleler, kanyonlar için rotalar bitmek üzere sadece sanal ortamda değil bütün dünyaya hizmet verecek bir statüye kavuşturulmak üzere” dedi.

“BİNE YAKIN AKADEMİSYEN KASTAMONU’NUN HİZMETİNDEDİR”

Ömer Küçük son olarak; “Üniversitemizdeki bine yakın akademisyen Kastamonu’nun hizmetindedir. Çok farklı sektörlere hizmet verecek bir portföy. Çok çeşitli insan profili ve yetişmiş nitelikli iş gücü var. Biz bunun Kastamonu’nun hizmetinde daha fazla olmasını istiyoruz.  Kastamonu’nun gelişimine katkı sağlayacak olan bu çalıştayda özellikle gıda sektörüyle ilgili olan bütün birimleri değerli arkadaşlarımız ziyaret ederek davet ettiler. Şu anda sizlere de iştirakinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Biz her alanda işbirliğine çok önem veriyoruz. Her alanda müracaat edebilecek olduğunuz bir birim vardır. Bu birimlerimiz de sizlerle çalışmaya hazırdır. Bu kapsamda yapılacak olan çalışmaların üniversite olarak paydaşı olma arzusundayız. Bu çalıştayda da önemli bilgi alışverişi yapılacağını düşünüyoruz ve ileride yapılacak olan çalışmalara temel teşkil edeceğine inanmaktayız” ifadelerini kullandı. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum