Asırlık çınara veda;

Asırlık çınara veda

Kastamonu'nun sevilen simalarından, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanı, Türkiye’nin en yaşlı gazisi unvanına sahip Kore ve Kıbrıs Gazisi emekli Hakim Albay Ali Cesuroğlu, tedavi gördüğü hastanede 99 yaşında hayatını kaybetti. Cesuroğlu’nun cenazesi bugün öğle namazı sonrası Nasrullah Cami’inde kılınacak cenaze namazının ardından Kastamonu Şehitliği’nde toprağa verilecek....

Kıbrıs Gazisi Hakim Albay Ali Cesuroğlu, Karacabey’deki yazlığında 9 Ağustos’ta kalçasının kırılmasını takiben ameliyat olmuştu. Kalp kaslarındaki hasardan dolayı akciğerlerinde su toplanması nedeniyle zatüreye yakalanan Cesuroğlu, Kadıköy Nazif Bağrıaçık Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

“ONA LAYIK OLABİLDİYSEK NE MUTLU BİZE”

Cesuroğlu’nun vefat haberinin ardından oğlu ve eşi tarafından yapılan açıklamada; “Onurunu, ailesini, köyünü, memleketini, ülkesini her şeyden üstte tuttu. Ona layık olabildiysek ne mutlu bize. İlk günden itibaren gerek bizzat arayarak üzüntümüzü paylaşan, gerektiğinde müdahil olarak bizlere yardımcı olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'e, tayini öncesi döneminin Kastamonu İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran'a, Kastamonu Valisi Avni Çakır'a, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu'na, Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik, Hasan Baltacı ve Hakkı Köylü'ye, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk'a, İstanbul Şube Başkanı Ahmet Kendigel'e, Avcılar Şube Başkanı Nurettin Ağaoğlu'na, Pendik Şube Başkanı Nihat Aslantaş'a, Rüşat Aydoğan'a yazlık komşularımıza ve isimlerini sayamadığımız tüm akraba ve dostlara içten teşekkür ederiz” denildi.

Ali Cesuroğlu’nun naaşı, bugün öğle namazı sonrası Nasrullah Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kastamonu Şehitliği’nde defnedilecek.

TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI AVUKATIYDI

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 74 yıl önce mezun olan Cesuroğlu, geçtiğimiz yıllarda Türkiye Barolar Birliği eski Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun elinden avukatlık ruhsatnamesini alarak yemin etmiş, ardından cübbesini giyerek Türkiye’nin en yaşlı avukatı ünvanının da sahibi olmuştu.

99 YILLIK DOLU DOLU BİR ÖMÜR

1 Eylül 1923 tarihinde Kastamonu merkeze bağlı Çavundur Köyünde dünyaya gelen Emekli Hakim Albay, Gazi Ali Cesuroğlu, hayat hikayesini şöyle anlatmıştı; “Doğumumdan sonra ilkokulun 3 yılını köyümdeki okulda okudum. Hocamız meşhur İhsan Ozanoğlu idi. 1931 yılında ilkokula başladım. Harf devrimi Kasım 1928 olduğuna göre harf devriminden 3 sene sonra ilkokula başlamış oluyorum. 1935 yılına kadar köyde okudum, daha sonra hocam beni elimden tutup Kastamonu’daki ilkokula yazdırdı. 4. ve 5. sınıfı Kastamonu’da okudum. O zaman Kastamonu’da üç tane ilkokul var ve her okulda bir sınıf vardı, ortaokul bir tane lise bir tane ve bir de sanat okulu vardı. 1944 yılında lise eğitimimi bitirdim. Mali durumumuz müsait olmadığı için babamın iznini zor aldım. Babam beni Avrupa’da okutmak istiyordu, kendisine ısrar ettim ve Milli Savunma Bakanlığı üzerinden Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine başladım. Bundan 74 sene evvel Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. 1948 yılından 1978 yılına kadar ordunun muhtelif kademelerinde askeri hâkim olarak görev yaptım. Görev süresinde 10 yılım Genelkurmay Başkanlığında, kalan yıllar diğer birliklerde geçti. Gönüllü olarak 1959-1960 yılları arasında Güney Kore’de Birleşmiş Milletler Ordusu mensubu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde mahkeme baş hakimliği yaptım. 1960 yılında ülkemize geri döndüm ve görevime devam ettim. 1974 yılında Kıbrıs olayları başladı. Yine gönüllü olarak 28. Tümen Başhakimi olarak Kıbrıs çıkarmalarına katıldım. Kıbrıs harekâtından sonra Ankara’ya geldim ve emekli oldum.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum