"Coğrafi işaretli ürünleri 50’li rakamlara çıkarmak"
Lezzetiyle, kıvamıyla rağbet gören ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu’nca yapılan incelemeler neticesinde Kestane Balı Coğrafi İşaret almaya hak kazandı. Kestane balının da tescillenmesiyle birlikte ilimizin coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükseldi. Valilik makamında dün düzenlenen törenle Kestane Balı Coğrafi İşaret Belgesi tanıtım töreni gerçekleştirildi....
Valilik makamında gerçekleştirilen Kestane Balı Coğrafi İşaret Belgesi tanıtım törenine Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar ve beraberlerindeki heyet katıldı.
“28’İNCİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜMÜZ KESTANE BALI OLDU”
Kestane Balı Coğrafi İşaret Belgesi tanıtım töreninde konuşan Vali Avni Çakır; "Bugün çok güzel bir ana şahitlik edeceğiz. Kastamonu denilince doğalların merkezi sözünü her fırsatta dile getiriyoruz. Gastronominin, doğal ürünlerin, sağlıklı yaşamın, Türkiye’nin en doğal, temiz şehri olduğunu her türlü platformda büyük bir keyif ve gururla söylüyoruz. Bu söylediklerimizin içini de doldurmak için de tüm ilgili birimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, meslek kuruluşlarımız, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımızla güzel ve uyumlu bir işbirliği içerisinde yöremize ait ürünlerimizi; her kalemde; imalatlarımızın, gıdalarımızın coğrafi işaret alması için de yoğun bir çaba içerisindeyiz. Kastamonu bu konuda Türkiye çapında ilk 5’lerde yer alan bir ilimiz. Yakın zamana kadar coğrafi işaretli ürünümüz 27 idi, 28’inci Coğrafi İşaretli ürünümüz kestane balı oldu” dedi.
“KASTAMONU KESTANE
BALI DENİLİNCE TÜRKİYE’DE PAZARI OLAN BİR BÖLGE"
Kastamonu’nun kestane ormanları bakımından da oldukça zengin bir coğrafya olduğunu söyleyen Vali Çakır; “Sahil hattımızda, Cide, Doğanyurt, Abana, Bozkurt, İnebolu hattında kestane ormanlarımız yoğun bir şekilde mevcut. Buradan da ciddi bir şekilde kestane balı üretimi gerçekleştirilmekte. Yaklaşık olarak burada 600-650 arasında bal üretimiyle uğraşan arıcımız var. Buradan yıllık 100-150 ton arasında da kestane balı üretimi gerçekleşiyor. Bu sene Haziran ayında gerçekleşen yağışlardan dolayı biraz rekoltenin altındayız ama her sene 100 tonun altına düşmeyen kestane balı üretimimiz var. Kastamonu kestane balı denilince Türkiye’de pazarı olan bir bölge. Ürünümüzü pazarlama noktasında çok ciddi bir sıkıntımız yok. Mevcut birlik yönetimimizle, üniversitemizle, tarım müdürlüğümüzle yapmış oldukları işbirliği çerçevesinde güzel projeleri var. Bu proje ile Kastamonu’da üretilen balın hem kalite standardını hem bu konuda tüm üreticilerin ürünlerinin en optimal bir seviyede değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bizde bunlara hem valilik, hem de ajans olarak gereken katkıları vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
"KASTAMONU
KESTANE BALINI DA ÇOK GENİŞ KİTLELERE HEP BİRLİKTE DUYURACAĞIZ"
Kestane balının Coğrafi İşaret Belgesi alma sürecinin uzun sürdüğüne dikkat çeken Vali Çakır; “2018 yılında müracaatı yapılmıştı. Gerçekten bu aşamada geçilmesi gereken zorlu süreçler var. Bunların hepsi başarılı bir şekilde geçildi. Üniversitemizin değerli hocamız Müge hanımın çok büyük katkıları oldu. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. İl Tarım Müdürlüğümüzde bu süreçte baştan sona yardımcı oldular. Onlara da teşekkür ediyoruz. Bu süreci başlatan ve emeği geçen tüm birlik üyelerine de teşekkür ediyoruz. Bu belge Kastamonu’nun gastronominin merkezi olması, doğal ürünlerin merkezi olması noktasında gücüne güç katacak bir belge. İnşallah hedefimiz Coğrafi İşaretli ürünlerimizi ilk etapta 35’lere çıkarmak, akabinde 50’li rakamlara çıkarmak. Türkiye genelinde bu konuda ciddi bir yarış var. Rakiplerimiz çok fazla. Fakat bizde bu konuda çok güçlü bir geçmişe sahip olan bir iliz. Bu konuda tecrübelerimiz yüksek. Başvurusunu ve hazırlığını yaptığımız ürünlerle beraber bu rakamlara hep birlikte ulaşacağız. Kastamonu kestane balını da çok geniş kitlelere hep birlikte duyuracağız” şeklinde konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.