Özel Halk Otobüsü Başkanı Tiryakioğlu: “Sektör bitme eşiğinde! “;

Özel Halk Otobüsü Başkanı Tiryakioğlu: “Sektör bitme eşiğinde! “

Kastamonu Belediyesi, Kastamonu’dan 1065 kişi ile yapılmış olan Özel Halk Otobüsleri ile ilgili anket sonuçlarını 2025 yılı Mart ayında halkla paylaştı. Bu anket sonuçları ile ilgili S.S. Kastamonu Minibüscüler Kooperatifi’ne bağlı Kastamonu Belediyesi Özel Halk Otobüsü İşletmesi Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, çok önemli açıklamalarını Açıksöz Gazetesi’ne anlattı. İşte detaylar…...

“BİZİM ANKET SONUCU İLE İLGİLİ BİR HABERİMİZ YOK”

Kastamonu Belediyesi, özel bir firmayla anlaşarak halka Özel Halk Otobüsleri ile ilgili anket yaptı. Anket sonuçları mart ayında açıklandı. Fakat Özel Halk Otobüsü İşletme Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, bu sonuçların ellerinde olmadığını hatta bildirilmesi gerektiğinin altına çizerek şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle Başkan olarak bu verilerin bize yazılı veya sözlü olarak anket sonucu bildirilmediğini dile getirmek isterim. Bizimle de paylaşılması lazımdı. Bizler, bu anket sonucunun Açıksöz Gazetesi 5 Mart 2025 tarihinde yayınladığı haberinden öğrenmiş bulunmaktayız. Öğrendiğimiz bilgilere göre Belediye’nin yapmış olduğu bir anket sonucu var.  Ankette şikâyet üzerine vatandaşlarımızın birçok konuda bizlere dair şikâyetleri mevcut. Hizmet olan her yerde her zaman şikâyetler olur. Tüm kurumlara göre bizim sektörde daha şikâyet olması çok normal. Çünkü bizler her gün 40 bin vatandaşımıza hizmet ediyoruz. “

“SEKTÖR BİTME EŞİĞİNDE”

Anketin sonuçlarında da yer alan 65 yaş ve üstüne dair önemli açıklamalar yaparak, şu an da ücretsiz taşımacılığın kendilerine yük olduğunu hatta bu durumdan dolayı sektörün bitme eşiğinde olduğunun vurgusunu yaptı. Tiryakioğlu,

”İlk önce genel olarak Kastamonu halkının özellikle 65 yaş ve üstüne kötü davrandığımızı düşündüklerinden dolayı o konu hakkında açıklama yapmak isterim. 65 yaş ve üstü büyüklerimiz, bizim için çok kıymetli. Fakat bizler şu an şartlardan dolayı psikolojik olarak yorulmuş durumdayız. Çünkü Önceleri 65 yaş ve üzeri ile engelliler ücretsiz değildi. Bu ücretsiz taşıma sadece Kastamonu’da değil tüm Türkiye genelinde ihaleyle alınan Özel Halk Otobüsleri’nde devam etmektedir. Bu durum Türkiye genelinde Özel Halk Otobüsçüleri ’nin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. İhale mantığı alarak ücretsiz taşımacılık özel halk otobüs sektörünün esnaflarının sonunu getiriyor. Bu yüzden de sektör bitme eşiğinde. Hatta çevre illerde olsun, komşu illerde olsun birçok ilde Özel Halk Otobüsçüler çekilerek bu işi yapmıyorlar. Bunun sebebi ise ücretsiz taşımacılık. 2024 yılında 1 milyon 854 bin 715 kişi ücretsiz olarak otobüslerimiz de taşıdık. Bu durumda esnafımıza çok büyük bir yük bindi. Hatta onu da verilerle açıklayabilirim; toplamda 37 milyon 94 bin TL ‘dir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kastamonu ölçeğinde aylık 4 milyon 212 bin liralık desteği var. Şimdi yük parasından bu desteği düştüğümüz zaman 32 milyon 282 bin lira daha esnafımıza yük kalıyor. Bu durumda kimse bize karşılığını vermiyor. Ben şu konuda iddaa ediyorum; aylığı bu durumun 3 milyon ediyor. Kastamonu’da hiçbir kurum ve esnafında aylık 3 milyonluk yük yoktur. Bizim açımızdan da bakılmasını gerektiğini düşünüyorum. Hatta size bir hikâye anlatmak isterim. Diyorlar ki bir gün aslanın hayatına bakın, karnını doyurmak için karaca gibi hayvanları avlamak için mücadele veriyor. Öyle bakınca olaya aslana acıyorsunuz değil mi? Bir de karacanın bir gün boyunca yaşadığı hayata göre bakın olaya, bu seferde ona acıyorsunuz değil mi? Yani tek taraflı bakınca insan sadece o tarafın haklı olduğunu düşünüyor. Ben, yönetimdeki üyeler ve denetimdeki arkadaşlar bu görevlere 2023 yılında geldik. Göreve gediğimizde aylık 130 bin civarı ücretsiz taşıma yapıyorduk.  Bugün geldiğimiz noktada bu rakam 160-170 bine çıktı. Biz zaten bu kadar ücretsiz taşımanın altından kalkamaz hale geldik. Hatta bu ücretsiz taşıma diğer vatandaşlarımıza da toplu taşıma ücreti olarak yansıyor. Bakın, şu konuda da belirtmek isterimki, 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımız başımızın tacıdır. Onlara kesinlikle bir şey söylemiyoruz. Devletimiz zaten bu hakkı onlara veriyor. Fakat tek taraflı olarak bizlere bu durum yüklendiği için bizim otobüsçü esnaflarımız kan ağlıyor” dedi.

“ENGELLİ RAMPASI, MEKANİK”

Konuşmasının devamında Tiryakioğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Anket sonucuna göre ikinci olarak engelli rampası ile ilgili açıklama yapmak isterim. Engelli vatandaşlarımız her zaman bizim için çok kıymetli. Onlara yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapmak en büyük gayemiz. 2013 yılında şu an hizmette olan arabalarımızı sıfırdan aldık. O dönem engelli rampası şartı geldiği için zaten 2013 yılından beri Kastamonu’da bu hizmeti veriyoruz. Hatta diğer çoğu illerden daha önce bu hizmeti vermeye başladık. Otobüslerimizde engelli rampası otomatik değil, mekanik. Durakta bir engelli vatandaşımız var ise aracımız durmak zorunda ve şoförümüz inerek engelli rampasını çekerek açması gerekiyor. Rampa, mekanik olduğu için ve hava şartlarına bağlı da bir durum söz konusu; örneğin hava bozuk mekanizma kirlendiği için sıkışmalar oluyor. Bu durumdan bizim elimizde olmayan bir durum söz konusu gerçekleşiyor. Bir de engelli vatandaşlarımız, elektrikli arabalarının otobüslere alınmasını istiyorlar fakat otobüslerin arkasına ağır geldiği için bu arabalar otobüsün arkası çökertiyor ve bu durumdan dolayı birçok kez otobüslerimiz arızalandı. Fakat bir daha söylüyorum rampalarımız çalışmıyor değil özellikle kış aylarında yaşanılan olumsuz hava şartlarından ötürü mekanizmalarda sorun yaşanılabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımız da sorun yaşamış olabilir. Ama bizler bu konuda çözüm konusunda elimizden geleni yapacağız.”

“EN ÇOK OKLARIN BİZLERE ÇEVRİLMESİ…”

Tiryakioğlu, özellikle anket sonucuna göre şoförlerin kötü davranmasıyla ilgili açıklamada bulunarak, aslında vatandaşlara özel bir durum olmadığını genel olarak hayat şartlarından dolayı artık çok yoruldukları için ister istemez bu davranışların olduğunu dile getirdi. Tiryakioğlu,

“Anket sonucuna göre otobüs şoförlerimiz hakkında şikâyete değinmek isterim. Biz burada otobüs sahipleri ve şoförler olarak 200 kişiyiz. Bir önceki konuşmam da belirttiğim gibi günde 40 bin kişiye hizmet ediyoruz ve arada sırada bizim de bu konuda hatalarımız olabilir. Fakat bunun için çözüm olarak WhatsApp şikâyet hattından veyahut Belediye’ye şikâyette vatandaşlarımız bulunabilir. Biz de ona göre daha çok dikkatli oluruz. Ama şunu da belirtmek isterim ki bu zamana kadar şikâyet oranımız 0.1’dir. Örneğin bu şikâyetlerden birçoğu duraktan 50-60 metre ötede duran yolcuyu alınmadığına dair oluyor. Otobüsler, yolcuyu bekleyemez çünkü diğer vatandaşların hakkına girmiş olunuyor. Ayrıca, 40 bin kişiye hizmet eden bir sektörde bu şikâyet oranı çok düşük. Bu şikâyet konusunda şu konunun altını çizmek isterim; ücretsiz taşımacılığın verdiği yük, geçim derdi derken otobüsçülerimiz, psikolojik olarak yorgun olduğu için elinden olmadan vatandaşlarımıza olumsuz davranışlar sergileyebiliyorlar. Bu sergileyenlerde 200 kişiden 15 kişi falandır o yüzden genel olarak algılanmaması gerekiliyor. Aslında her yerde, her kurumda mutlaka bu tarz hata yapan insanlar vardır. O yüzden bence bu anketler sadece bize göre değil tüm kurumlarda yapılması lazım. En çok okların bizlere çevrilmesi en çok insanlarla iletişim halinde olduğumuzdan dolayıdır” dedi.

“BİR UYUMSUZLUK VARSA BEN BU MESLEĞİ BIRAKIRIM”

Tiryakioğlu, belgeli bir şekilde sefer saatlerinin uyumsuzluğu ile açıklama yaptığını belirterek konuşmasına şu ifadelere yer verdi:

”Bir diğer şikâyet konusunu ele alalım. Sefer saatlerinde uyumsuzluğuna dair bir şikâyetimiz var. Biz şu konuda da iddia ederiz ki; Tüm iller araştırılsın, bakılsın. Halk otobüsleri olarak Kastamonu ölçeği gibi, başka bir ilde bizim kadar bu konuda düzenli olarak hizmeti gerçekleşen başka bir il yok. Hatta Kastamonu’ya başka bir ilden gelen vatandaşlar, burası kadar iyi bir hizmet verilmediğini söylüyorlar. Kastamonu’dan hiç çıkmayan vatandaşlarımız ise maalesef bu durumun farkında değiller. Sabah 13 noktadan, aynı anda 06:45’te seferlerimiz başlıyor. Trafiğin en yoğun yaşandığı saatlerden olan 07:00-08:00 arasında aynı anda 80 otobüsümüz ise trafikte oluyor. Ve bir gün de 930 sefer gerçekleştiriyoruz. Bunlar bu arada belgeli bir şekilde söylüyorum.
Sizlerin aracılığıyla; ankete katılan kişilere ve anketi yapan kişilere seslenmek istiyorum. Gelin hep beraber şehrin belirli noktalarına gidelim, nerede bir uyumsuzluk varsa ben bu mesleği bırakıyorum.”

“DAHA BÜYÜK OTOBÜS GELİRSE TRAFİK FELÇ…”

Tiryakioğlu, ankete göre vatandaşların büyük otobüs gibi geniş arabaların beklenilmesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Tiryakioğlu, “Anket sonucunda görüyorum ki, yolcu kapasitesi yüksek otobüslerin tercih edilmesini bekleyen vatandaşlarımız var.  Bakın, bu beklenilen genişlikte bir otobüsün fiyatı en az 7 milyon TL. Otobüs sahiplerinin yani esnaflarımızın şu an yaşadığı şartlara göre alma şansı yok. Çünkü 2024 yılında, yıl bazında brütten üye başına 107.000 TL cüro yapmışız. Bu paranın 45.000 TL yakıta gidiyor. Aylık 20.000 TL sigorta, sanayi ve muhasebe gibi işlerimize gidiyor. Otobüs sahibi olan kişilerin kendi çalışmasıyla geriye 42.000 TL kalıyor. Kendi otobüsünde şoför çalışanlara ise ayda 15 bin TL para kalıyor. Bizlerde ev geçindiren insanlarız. Bu geriye kalan parayla vatandaşımızın istediği otobüsleri almamız imkânsız. Ayrıca, yeni otobüsler için yüksek mevlada kredi çekmemiz lazım ve faiz oranları çok yüksek. Biz şu an 5 milyon TL çeksek aylık ödemesi 200 bini geçiyor. Yani maalesef vatandaşlarımızın bu isteğini şu an karşılayamayız. Bu arada otobüsleri büyütürsek trafik özellikle sabah ve akşamları felç olur. Çünkü Kastamonu coğrafi yapısını ele alırsak az önce bahsettiğim gibi otobüslerimiz sabahları trafiğin yoğun olduğu saatte aynı anda 80 otobüs seferde oluyor yani bir de bu otobüslerden daha büyük otobüs şehrimize geldiğini varsayalım o zaman işte artık trafiği siz düşünün” dedi.

“DURAK ARALARININ MESAFESİ ÇOK YAKIN”

Tiryakioğlu, anket sonucunda durak araları mesafenin yakın olunduğu görüşüne katıldıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Durak aralarının mesafesi çok yakın. İki durağın arası en az 200-300 metre arası olması gerekiyor. Çünkü hem vatandaşlarımızın varacağı yere daha çabuk varmaları için, trafik akışını engellenmemesi için ve bizim tarafımızdan da yakıt tasarrufu için iki durağın arasında mesafe dikkate alınması lazım.  Bu konuda anket yapan kişilere de bunu söyledik. Hatta sayın Belediye Başkanı Hasan Baltacı’ya da bu durumu ilettik. Bildiğim kadarıyla Başkanımız Hasan Bey, bu durumu değerlendirecekler.”

“ELEKTRONİK PARA TOPLAMA SİSTEMİNİN ARIZASI BİZLİK BİR ŞEY DEĞİL”

Tiryakioğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Anket sonuçlarına göre şikâyetlerden biri olan elektronik para toplama sisteminde arıza olunduğuna değinmek isterim. Bu durum bizlik bir şey değil, tamamen sistemsel kaynaklı. Burada firmanın iki tane elemanı var onlar bu duruma bakıyorlar. “

“NAKİT PARANIN YÜKSEK OLMASI, CAYDIRICI OLABİLMESİ İÇİN”

Tiryakioğlu, elektronik para sistemine önceleri karşı olduğuna değinerek önemli açıklamalar yaptı. Tiryakioğlu,

“Ben şahsım olarak bu elektronik para toplama sistemine çok karşıydım. Çünkü Kentkart olmayan vatandaşlarımız kredi kartıyla ödemesiyle beraber 1 buçuk TL fazla ödüyor. Bu fazla ödeme miktarı, bankanın komisyon parasıdır. Kentkart olmasa vatandaşlar bu fazla parayı vermeyecekti veya vatandaşlar nakit olarak verdiğinde 5 TL fazla vermek zorunda kalmayacaktı. Kastamonu’dan ayda yaklaşık 500.000-600.000 civarı para çıkıyor. Kentkart brütten yüzde 3 buçuk komisyon alıyor. Bu durum gerçekten aslında çok üzücü bir durum. Bu arada normal şartlarda elektronik para toplama uygulama sisteminde nakit para almak yasak. Çünkü o işi yapan firmayla anlaşma böyle. Fakat bizler, vatandaşlarımızın yanında kredi kartı, Kentkart gibi kartların olmamasına göz önüne alarak onları da mağdur etmemek için bu uygulamayı yapıyoruz. Fiyatın yüksekliği de caydırıcı olması için. Yani yoksa herkes nakit para verme sistemine döner” dedi.

“YOLCU SAYIMIZ EN FAZLA 45 OLUYOR”

Tiryakioğlu, anket sonuçlarına göre en son şikâyete de değinerek şu ifadelere yer verdi:

“Anket sonuçları olarak baktığımızda en son şikâyet konusu olarak vatandaşlarımız otobüslerde oturma ve ayakta bekleme alanlarının yetersiz olduğunu belirtmişler. Bakın, otobüslerimizde resmi olarak söylüyorum 59+1 kapasite mevcut. Kesinlikle bu sayı hiçbir arabamızda ulaşılmamıştır. En fazla yolcu sayımız 45’tir.”

“KORONA ZAMANINDA SAĞLIKÇILARIMIZI BEDAVA HİZMET VERDİK”

Tiryakioğlu, korona zamanında bile hizmetlerini bırakmadıklarını belirtti. Tiryakioğlu,

“Biz korona zamanında sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen sefere gittik. O zamanlarda ücretsiz olarak sağlıkçılarımızı sadece halk otobüslerimiz taşıdı. Hatta o dönem Belediye yönetimi, ücreti ödeyeceklerini söylediler fakat ödenmedi. Bizler, hastalanma riskimize rağmen o seferleri gerçekleştirdik.”

“BİZİM TEK GAYEMİZ HALKIMIZA DAHA İYİ HİZMET…”

Tiryakioğlu konuşmasının devamında,

“Bizi siyasi malzeme yapılmasın lütfen. Bizler esnafız, siyasi kuruluş değiliz. Yetkililer ve vatandaşlar bizi böyle değerlendirmelerini rica ediyorum. Kastamonu’da verdiğimiz hizmetlere göre halkımıza şunu sormak istiyorum: Gecenin 24:00’da ailenizi, çocuklarınızı gönül rahatlığıyla arabalarımıza bindirebiliyor musunuz? Hiçbir zaman burada yüz kızaracak bir davranışımız dahi olmadı, olamazda. Lütfen bizleri değerlendirirken bunları da göz önüne alalım. Ve şunu da belirtmek isterim; tek gayemiz halkımıza daha iyi hizmet verebilmek. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız, engelli vatandaşlarımız, gazi ve şehit aile ve yakınları her zaman başımızın tacıdır" dedi.

“BALTACI, SÖZLEŞMEMİZİ FEST ETSİN”

26 yıldır bu sektörde çalışan otobüs şoförü Murat Başyiğit, Baltacı’ya seslenerek şu ifadeleri kullandı:

”Sayın Başkanımız Hasan Baltacı, lütfen bizim sözleşmemizi fest etsin. Bir arabada ayda 25.000 TL ücretsiz yolcu çekiyoruz. Artık bu yükü biz kaldıramıyoruz. İlerisini de göremediğimiz için Başkanımız Baltacı bu sözleşmeyi bitirsin. Bizler Kooperatif olarak devam etmek istiyoruz. “

“KORONA ZAMANINDA EŞLERİMİZİN BİLEZİĞİNİ SATTIK”

Küçüklükten itibaren bu meslekte olan ve şu an Kooperatifin Yönetim Kurulu’nda olan Eser Kayaoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Uzun yıllar önce bu meslek çok iyiydi. Fakat şu an şartlardan kaynaklı evimizi bile zor geçindiriyoruz. Herkes, korona zamanında eşinden bileziğini alarak veya köyde hayvanını satarak mazot aldı. Herkes bu işin stresinden sağlığına da zararı oldu. Çoğu şeker, tansiyon hastası oldu. Psikolojik olarak da çok yorgunlar. Bakın, en iyi psikolog direksiyona geçsin 2 ay sonra o da sinir hastası olur. Yani haliyle bu şartlarda insanlar evi geçindiremeyince sinir hastası oluyorlar. Bir de bu yönden bu mesleğe bakılması lazım.”

“SARI OTOBÜSLERE VERİLECEK PARA BİZE VERİLSİN, BİZ DAHA İYİ HİZMET VERELİM”

40 yıldır bu işin içinde olan ve şu an Yönetim Kurulu’nsa olan İsmail Altıkulaç da sarı otobüslerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Altıkulaç,

” Biz işimizi çok iyi biliyoruz. Fakat şu an biz zararına çalışıyoruz. Sarı otobüsler, halka bedava olarak getirilecekse gelsin. Ama sadece torpillere olacaksa bu durum hiç gelmesin. Bakın bize belediye o sarı otobüslere vereceği paranın bir miktarını bile verse biz çok daha iyi hizmet veririz. Bu yüzden biz destek istiyoruz” dedi.

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum