Karma sergi, beğeni topladı;

Karma sergi, beğeni topladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 97’nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Karma Sergisi, Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi....

Sergi açılışına, Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Fahrettin Şenoğlu, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Program, Kastamonu’ya ait türkülerin dinletisi ve Merkez Ortaokulu Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile başladı.Gösterilerin ardından, Vali Avni Çakır düzenlenen Karma Sergi’de emeği geçenleri tebrik ederek serginin hayırlı, uğurlu olmasını diledi ardından da protokol ile birlikte sergiyi gezdi.

AYNAN; “YAŞAYAN BİR MÜZE OLUŞTURDUK”

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan, yaptığı açıklamada her yıl etkinlikler süresince birçok çalışmalar yaptıklarını ve bu sene 500’ün üzerinde ürünün sergilendiğini belirterek; “Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve diğer katılımcılar ile birlikte karma sergiyi oluşturduk. Yine Göktür, Hunlarla ilgili geçen dönemde şapka çalışmaları vardı, şapkanın tarihçesiyapılmıştı. Günümüzde de şapkanın tarihçesine devam ediyoruz. Aslında buranın amacı güncellenen, yaşayan bir müze oluşturmaktır. Bunu başardığımızı düşünüyoruz” dedi.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan, sergiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Aynan, 23 Ağustos Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 97’nci yıl dönümü kapsamında her yıl etkinlikler süresince birçok çalışmalar yaptıklarını söyledi.Aynan 500’ün üzerinde bir çalışmanın kendilerine verildiğini, bu ürünlere sahip çıkıp güzel bir sergileme alanı oluşturduklarını, sergi bittiğinde de ürünlerin sahiplerine iade edileceği bilgisini verdi.

 “ÇOĞU İNSANA ÖRNEK OLUP BU ÇALIŞMALARDA ONLARA DAYER VERMEK İSTİYORUZ”

Birçok ürünün sergilendiğini aktaran Aynan; “Kastamonu son şapka ustasının ürünlerinden tutun; kitre bebekler, kuklalar var. Kuklaların anlamı 2021 yılı Yunus Emre’nin anma yılı olduğu için hocamız öğrencileriyle böyle bir çalışma yapmış, o kuklaları burada sergilemeye getirdik. Yine Göktür, Hunlarla ilgili geçen dönemde şapka çalışmaları vardı, şapkanın tarihçesini yapmışlardı. Günümüzde de şapkanın tarihçesine devam ediyoruz. Gazi Üniversite’sindeki Lale Hanım’ın şapkanın tarihçesiyle yapmış olduğu bir çalışmasını burada paylaşmak, göstermek istedik. Buradaki şapkanın tarihçesinde, bu sefer getirilen sergide ise Moğollar ve yine Çanakkale Savaşları’yla ilgili Çanakkale Savaşları’nın Esintileri adı altında bir sergimiz var. Bizim kültür merkezinin yapmış olduğu kitre bebekler ile Kastamonu’nun değerleri çalışması var. Yine sulu boya ve guaş boya ile Gazi Üniversitesi hocamızın yapmış olduğu sergi de bulunmaktadır. Birde Tümgeneral Paşamız Sayın Valimizi arıyor ve diyor ki ‘Ben gazi torunuyum, benim annemin kıyafetleri var. Bu kıyafetleri sizler ile paylaşmak istiyorum’ Sayın Valimiz de sağ olsun beni görevlendirdi. İstanbul’a gittim o kıyafetleri, şapkaları ve bebekleri ve çantaları getirdim. Onunla ilgili de bir köşe hazırladık. Bir asırlık kıyafetleri getirdik, çok güzel bir bölüm oldu. Bizim kursumuzla çalışmalara başlayıp Kültür Bakanlığı Sanatçısı olan arkadaşımız da Tosya kültürünü anlatan, Tosya fesiyle ilgili bir çalışma yaptı. O da oldukça güzel bir çalışma oldu. Bu çalışmalardaörnek olmaya ve kadınlara destek olmaya çalışıyoruz. Aslında buranın amacı güncellenen, yaşayan bir müze oluşturmaktır. Bunu başardığımızı düşünüyoruz. Sayın Valimizin destekleriyle bu çalışmaları yapıyoruz.Çoğu insana örnek olup bu çalışmalarda onlara dayer vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Aynan son olarak, serginin bugün akşama kadar ziyaretçileriyle buluşmaya devam edeceğini aktardı. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum