“Öğrenci, maddiyatı düşünmemeli”;

“Öğrenci, maddiyatı düşünmemeli”

Kastamonu’da akademik eğitimin başlamasına yaklaşık 1 ay kalmışken, üniversitede okuyan öğrenciler ve yakınları, bu sene zamlanan KYK yurdu, özel ve ev fiyatlarını değerlendirdi....

Geçtiğimiz aylarda asgari ücrette yaşanan zammın hemen ardından KYK yurtlarına da yüzde 80 zam yapıldı. Ayrıca, muhabirimiz tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Kastamonu’da ev  özel yurt ve apart fiyatlarına da yüzde 100’ü aşan zam yansıtıldığı öğrenildi. KYK , özel yurt, apart ve ev ücretlerine gelen zammı Kastamonu’da üniversite okuyan öğrenciler ve yakınları değerlendirdi. Değerlendirmelerde bulunan kimi vatandaş öğrencilerin öğrenim görmesi sürecinde maddiyatı düşünmemesi gerektiğini söylerken kimisi de önceden imkanların daha az olduğunu ve şu anda öğrencilerin durumunun çok iyi olduğunu ifade etti.

“ÖĞRENCİLERE VE AİLELERİNE ‘ALLAH SABIR VERSİN’ DİYORUM”


Öznur Orhan isimli vatandaş öğrenci ve ailelerine sabır temennisinde bulunarak; “Zam gelmeyen hiçbir şey yok. Sadece öğrenci olarak değil, ülke olarak çok zor durumdayız. Herkes ekonomik sıkıntıda, herkesin psikolojisi bozuk. Öğrencilere ve ailelerine ‘ Allah sabır versin ‘ diyorum. Çünkü şu anda geçinmek çok zorken okula gidiyorsunuz, çalışamıyorsunuz ve ailenin eline bakıyorsunuz. Bir yerde barınmanız, yemek yemeniz lazım. Kişisel ihtiyaçlarınız var, eğlenme ihtiyaçlarınız ve kitap ihtiyaçlarınız var, ki kitap fiyatları da zaten uçmuş durumda. Allah’tan dilerim ki öğrenciler de rahat eder, biz de rahat ederiz. Bizim zamanımızda öğrencilik kolaydı. Ama şu anda gerçekten de uzaktan gelenlerin ailesine de kendisine de sabırlar diliyorum” dedi.

“ÖĞRENCİ OKURKEN MADDİYATI DÜŞÜNMEMESİ GEREKİYOR”


Kastamonu’da kahve satan bir esnaf, öğrencilerin öğrenim sırasında maddiyatı düşünmemesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında; “Devlet öğrencileri okul yolunda , ilerideki gelecekteki hayatları yolunda yön göstermek için vardır. Eğer yönlendirme yoksa, daha borç olayına daha okul zamanında maddi sıkıntıya sokuyorlarsa burada bir sıkıntı vardır, o sıkıntıyı çözecek insanlar da devlet yetkilileri , bürokratlar, amirler ve memurlardır.  Öğrenci okurken maddiyatı düşünmemesi gerekiyor. Bir öğrenci okula gitmesi için sadece dersiyle ilgilenmesi lazım. Ekstra bir işte çalışıp, okul ve yurt parasını karşılayarak bir yaşam koşuluna 18 veya 20 yaşında girmemesi lazım. Çünkü kendi 3 çocuğum da var, okuyorlar.  Benim çocuklarım 18 yaşında borcun içinde KPSS sınavına girecekler.  Orada atanıp atanamayacakları belli değil. Ama bu borç bir şekilde ödenecek. Bu borç nasıl ödenecek, ama bunu kimse düşünmüyor” ifadelerine yer verdi.

“HER ŞEY ÇOK PAHALI OLDUĞU İÇİN YURT FİYATLARINA GELEN ZAMLAR DA AYRIYETEN ÇOK ZORLAYACAK”


Kardeşinin bu sene üniversiteye gideceğini belirten bir vatandaş; “Biz 5 kardeşiz. Babam burada çiftçilik yapıyor, köyde yaşıyorlar. Kardeşlerimin hepsinin ayrı ayrı bir eğitim masrafı var. Şu anda sadece yurt fiyatları değil, her şey çok pahalı. Her şey çok pahalı olduğu için yurt fiyatlarına gelen zamlar da ayrıyeten çok zorlayacak. Öğrenci için yeme içme , alacağı materyaller ve kitapların hepsi çok pahalı olacak . Hiç kimse için ‘ Şundan kıssın ‘ diyemezsiniz. İllaki bir şeyler lazım oluyor. Öğrenci için de ailesi için de çok zor” şeklinde konuştu.

“ÖNCEDEN İMKANLAR HİÇ YOKTU, ŞU ANDA İYİ “

Dursun Bilgen isimli başka bir vatandaş da önceleri imkanların olmadığı, şimdi ise imkanların çoğaldığını belirterek; “Önceden imkanlar hiç yoktu. Bence şu anda iyi ve geçinebiliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız bunları artırdı. Devletin verdiği burs yeterli, eskiden hiç yoktu. Üç öğün yemek var, banyo  var, yatakları falan tertemiz. Ben gittim gördüm” dedi. (Banu Türkmenoğlu/Özgür Kaya)



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum