Başkan Kavcıoğlu, enflasyon tahminini açıkladı;

Başkan Kavcıoğlu, enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseldiğini açıkladı. Başkan Kavcıoğlu, "Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan enflasyon tahminleri son 25 yılın en üst seviyelerine ulaşmıştır" ifadesini kullandı....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankasında düzenlenen "Enflasyon Raporu 2022-III Bilgilendirme Toplantısı"nda konuştu.

"YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ 60,4"

2022 sonu için enflasyon tahmininin yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseldiğini belirten Başkan Kavcıoğlu, "2023 sonu için enflasyon tahmini yüzde 12,9'dan yüzde 19,2'ye çıkarıldı. 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 olarak belirlendi" ifadesini kullandı.

"EMTİADAKİ NORMALLEŞME İLE CARİ FAZLA BAŞLAYACAK"

Yurtiçi iktisadi faaliyet sürdürülebilir yapıda kesintisiz devam ediyor. Arındırılmış cari dengede iyileşme eğilimi devam ediyor. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde  cari fazla vermeye başlamış olacak. Kapasite kullanım oranları yatırımlarda kuvvetli eğilimin devam edeceğine, anket verileri yatırım harcamalarının artacağına işaret ediyor. İthalat enerji fiyatlarının etkisiyle yükselirken, enerji ve altın dışı cari açık güçlü büyümeye rağmen durağan seyir izliyor.

"İHRACAT KREDİLERİNİN TİCARİ KREDİLERDEKİ PAYI SON 20 YILIN ZİRVESİNE ULAŞTI"

Mayıs itibarıyla yatırım ve ihracat kredilerinin ticari kredilerdeki payı yüzde 28'e yaklaşarak son 20 yılın zirvesine ulaştı. Dış ticaret açığındaki iyileşmeyi yüksek küresel enerji emtia fiyatları sınırlıyor. Turizm 2019 rakamlarına yaklaştı. Kredilerin kapasite artırıcı, ihracatı desteklemek için kullanımı politikalar için büyük önem taşıyor. Son dönemde ticari, bireysel kredilerde yavaşlama gözlendi. Tüketici kredilerinin tüm krediler içindeki payı önemli ölçüde geriledi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum