“Tünelin açılması bir nimet”;

“Tünelin açılması bir nimet”

Sürücüler, 26 Aralık 2016 yılında hizmete açılan Çankırı-Kastamonu arasındaki Ilgaz kara yolu üzerinde bulunan Ilgaz Dağları'nın kara yolu tüneli ile geçilmesini sağlayan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli hakkında konuştu.Sürücülerden Menderes Uyar, konuşmasında; “İnsanlar saatlerce yollarda mahsur kalırdı. Tünelin açılması bir veli nimet” dedi....

26 Aralık 2016 yılında hizmete açılan 15 Temmuz İstiklal Tüneli sayesinde Ilgaz Dağı yolunun geçişi 35 dakikadan 8 dakikaya düşürüldü. Daha öncesinde bu yolu kullanan kamyon ve taksi sürücüleri ise Ilgaz Dağı yolunu ve tünel yapıldıktan sonraki yol hakkıdna değerlendirmelerde bulundu.


“TÜNELİN AÇILMASI BİR VELİ NİMET”

Yıllarca kamyon şoförlüğü yapmış şimdi ise taksi şoförü olan Menderes Uyar, yüklü arabanın zincir takmayınca Ilgaz Dağı'nı çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Uyar, açıklamasında; “Çok kazalar oldu bu dağda. Otobüsler devrildi, taksiler uçtu, kamyonlar devrildi. İnsanlar saatlerce yollarda mahsur kalırdı. Tünelin açılması bir veli nimet. Zamanında bu tüneli yapmak istediklerinde 'Altında su var, bu suyu nereye çıkaracağız' bahaneleriyle bir türlü yapamadılar ama Erdoğan gelince 3 senede bitirdi. Şimdi ikinci tünel de bitmek üzere” dedi.

“ŞARAMPOL RİSKİ VARDI”

Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (TAŞIKO) Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, önceden Kastamonu'yu Çankırı'ya bağlayan aksta Ilgaz Dağı'nı tırmanıp inmenin büyük bir çile olduğunu söyledi. 30 yıl boyunca o dağ yolunda direksiyon sallayan Sarıahmetoğlu, özellikle kış dönemlerinde yaşadıkları sıkıntıların tarifsiz olduğunu anlattı. Sarıahmetoğlu; “Kastamonu'dan giderken Beşdeğirmenleri geçtiğiniz zaman orada daha rampaya başlamadan önce araçların zincirlerini bağlamaya başlardık. Çünkü rampada duran zincirsiz bir aracın kaymama şansı yok. Mutlaka şarampole ya da dereye yuvarlanma riski vardı” dedi.

“YOLLAR DÜZELDİ AMA...”

32 yıldır direksiyon başında ömür tüketen TIR şoförü Emin Halimoğlu ise eski dağ yolunda yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı; “Yollar çok kötüydü. Ilgaz'ın zorlu coğrafyası hava şartlarıyla da birleşince yollarda kalırdık, Ilgaz'da yatardık, Çankırı'da beklerdik. Şimdi yollar düzeldi, Ilgaz'a tünel yapıldı, bizim için büyük bir velinimet. Bunlar oldu ama biz de bizden geçtik, çok çile çektik. Ilgaz Tüneli'nin yapılmasından biz çok memnunuz, kardı, kıştı, zincirdi düşünmüyoruz.”

“KASIM AYI TELAŞ BAŞLARDI”

TIR şoförü Celal Kındı da 40 yıldır yollarda olduğunu söyleyerek yaşanan değişimi bizzat yaşayarak görenlerden. Kındı, Ilgaz'daki değişimi şöyle anlattı; “Eskiden yollarda çok zahmet çekiyorduk, şimdi o sıkıntılar yok. Ilgaz Tüneli bizim için çok faydalı oldu. Hem maddi hem de manevi kârımız var. Arabalarımız yollarda kalmıyor. Eskiden kasım ayı geldiği zaman zincir takıp sökmekle uğraşırdık. Şu anda çok şükür öyle şeyler yok. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.” 

Kaynak: Sabah

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum