326 projeden 18’i bitti;

326 projeden 18’i bitti

2022 Yılı 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Kuzey Anadolu Kalkınam Ajansı (KUZKA) toplantı salonunda gerçekleştirildi. 2022 yılı ikinci dönem itibariyle 326 projenin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 26 olurken, harcama oranı ise yüzde 85 oldu....

Vali Avni Çakır toplantıda, 27 Haziran’da etkili olan yağış sonrasında etkilenen 14 ilçede yürütülen çalışmalar hakında yaptığı değerlendirmede; “Ulaşılmayan mahallemiz, köyümüz kalmadı. Yaraları hızla sarıyoruz. Yapılacak daha çok işimiz var,  farkındayız. Bununla alakalı her türlü mali, idari girişimler yapıldı. Bir kısım ödenekler geldi. Bir kısmı daha gelecek. 2022 yazını, sonbaharını üst seviyede bir çalışma ile bitireceğiz. Benzer afetlerden bölgemizin en az seviyede etkilenmesi noktasında her türlü tedbirleri alacağız” ifadelerine yer verdi.


ASLAN PAYI ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME SEKTÖRÜNÜN

Kastamonu’da 2022 yılı 2. Dönem itibariyle 326 adet projeden, 18 tanesi tamamlandı, 200 proje hala devam ediyor, 13 tane proje ihale aşamasında, 12 tane proje tasfiye edildi. 83 tanesinin ise projesine başlanmadığı bilgisi verildi. Proje tutarları 30 milyar 998 milyon 167 bin 861 TL. Program yılı ödeneği 6 milyar 767 milyon 513 bin 862 TL.  Program yılı harcama tutarı; 5 milyar 747 milyon 575 bin 477 TL. Projelerin sektörel dağılımları ise şöyle; “Ulaştırma Haberleşme Sektörü’nde 43 proje. Toplam tutar; 13 milyar 393 milyon 683 bin 365 TL. Tarım Sektörü’nde 127 proje. Toplam tutar; 6 milyar 438 milyon 246 bin 728 TL. Enerji Sektörü’nde 8 proje. Toplam tutar; 851 milyon 369 bin TL. Eğtim Sektörü2nde 36 proje. Toplam tutar; 9 milyar 920 milyon 370 bin 95 TL.  Sağlık Sektöründe 9 proje. Toplam tutar 58 milyon 493 bin 430 TL. Turizm Sekötründe 18 proje. Toplam tutar; 12 milyon 711 bin 232 TL. Madencilik Sektöründe 4 proje. Toplam tutar; 24 milyon 176 bin TL. Diğer Kamu Hizmetleri (Sosyal) 44 proje. Toplam tutar; 186 milyon 846 bin 778 TL. Diğer Kamu Hizmetleri (İktisadi) 28 proje. Toplam tutar; 73 milyon 777 bin 12 TL. İmalat Sektöründe 8 proje. Toplam tutar 36 milyon 994 bin 225 TL. Konut Sektöründe 1 proje. Toplam tutar; 1 milyon 500 bin TL.

Projelerin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 26 olurken, 2022 yılı harcama oranı yüzde 85 oldu.

ÇAKIR; “İŞLERİMİZİ KISA SÜREDE YÜZDE 98 ORANINDA TOPARLADIK”


Vali Avni Çakır konuşmasında, 11 Ağustos’ta yaşanana sel felaketinin izleri silinmeye çalışılırken, 27 Haziran’da meydana gelen ve 14 ilçeyi etkileyen yoğun bir yağış yaşandığını vurgulayarak; “Kastamonu’daki bütün kamu kurum ve kuruluşları sahada bütün gücüyle çalışmalarına devam ediyor. 11 Ağustos’ta ve 27 Haziran’da yaşadığımız sel afetiyle beraber bölgemizde 31 civarında köprü ve 90 menfez olmak üzere toplam 5 bin kilometrelik yol ağımızda, 500’den fazla köyümüzde ve 14 ilçemizde doğrundan etkilenme oldu. 27 Haziran günü Cumhurbaşkanımız beni arayarak her türlü desteğini ve faaliyetlerle ilgili talimatlarını verdiler. Bakanlarımız, AFAD Başkanımız ile sel afetindeki tecrübemizle, hızlı koordinasyon kabiliyetimizle, araç ve gereçlerimizle, hem kaymakamlarımızın, hem belediye başkanlarımızın, hem güzide tüm personelimizin özverili çalışmasıyla ulaşılmayan mahallemiz, köyümüz kalmadı. İşlerimizi kısa sürede yüzde 98 oranında toparladık. Planlı ve programlı işlerimizde devam edecek. 750 milyon civarında üst ve altyapı hasarı sadece Özel İdare ağımızda oluştu. Bozkurt, İnebolu, Özlüce, İlişi, Çatalzeytin’de aciliyet arz eden işler için gerekli toplantılar yapıldı. Ağustos sonuna kadar kanal temizliklerimizi, eksik, yıkılan duvarların tadilatını yapmış olacağız. Bugüne kadar büyük bir uyumlu çalışma sürdürüyoruz. Aksi takdirde böyle büyük afet yaşayan bölgeyi tekrardan ayağa kaldırıp, yaşanabilir hale getirmek kolay bir hadise değil. Bu konuda tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaraları hızla sarıyoruz. Yapılacak daha çok işimiz var. Bunun farkındayız. Bununla alakalı her türlü mali, idari girişimler yapıldı. Bir kısım ödenekler geldi. Bir kısmı daha gelecek. 2022 yazını, sonbaharını üst seviyede bir çalışma ile bitireceğiz. Benzer afetlerden bölgemizin en az seviyede etkilenmesi noktasında her türlü tedbirleri alacağız” diyerek, koronavirüse karşı gereken tüm tedbirlerin de alınmasını istedi.

“İLİMİZDE TOPLAM 326 PROJEMİZ VAR”

Yapılan proje çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Çakır; “Şu anda ilimizde 326 projemiz var. Bunlardan 18 tanesi bitti. Devam eden 200 tane projemiz var. İhale aşamasında 13, tasfiye edilen 12, projesine de başlanılmayan da 83 tane projemiz var. Projelerimizin rakamsal tutarı 30 milyar 998 milyon TL. Gelen ödenek 6 milyar 767 milyon TL’dir. Projelerin sektörel dağılımına baktığımızda ulaştırma ve haberleşme sektöründe 40 projemiz var. Yatırım tutarları 13 milyar TL’dir. Enerji sektöründe 8 projemiz var. Yatırım tutarı 851 milyon TL’dir. Eğitim sektöründe 36 projemiz var. Yatırım tutarı 9 milyar 920 milyon TL. Sağlık sektöründe 3 proje var. Yatırım tutarı 58 milyon TL’dir. Turizm sektöründe 18 proje var. Yatırım tutarı 12 milyon TL’dir. Madencilikte 4 proje var. Yatırım tutarı 4 milyon TL’dir. Sosyal projelerde 44 proje var. Yatırım tutarı 186 milyon TL’dir. Diğer projelerde 28 proje var. Yatırım tutarı 73 milyon TL’dir. Projelerimizin nakdi gerçekleşmesi yüzde 86’dır” dedi.

VİDİNLİOĞLU; “TELEFERİKLE İLGİLİ RAKAMLAR ŞUANDA KORKUNÇ SEVİYEDE”


Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu yaptığı açıklamada, teleferik projesiyle ilgili konuşarak, şu ifadelere yer verdi; “En büyük problemimiz devam eden ama 2 buçuk yıldır yapmadığımız teleferik var. Onun haricinde devam eden herhangi bir şeyimiz yok. Başlanacaklar var, diğerleri de zaten yol almış vaziyette. Şuanda sadece teleferikle iglili bir problem var. Doğrusu onun akıbeti nasıl olur ben de bilmiyorum. Çünkü rakamlar korkunç seviyelerde şuanda. Tabi bununla ilgili normalde bitmesi gereken tarih 2018’in mart ayı. Ama 2019 martından sonra benim ödediğim rakam 3 milyon 300 bin lira. Daha öncesinde 2 milyon KUZKA’dan, 2 milyon da Kastamonu Belediyesi’nden ödenmiş, 4 milyon para vardı. 3 milyon 300 de biz ödedik, toplamda 7 milyon 300 bin TL oldu. Bitiş bedeli 7 milyon 800 bin TL olacaktı. Geriye kalan bir 500 bin lira para vardı, ödendiği zaman bitmesi gerken. Geçen sene maliyet artışlarından önce firmayla biz mahkemelik olduk. 4 civarında bitecek denilen rakam en sonunda 6’ya çıktı. 6’ya çıkınca da dedik ki; ‘Kusura bakmayın, 500 bin alacağımız var. 6 bin TL ödeme şansım yok. Muhasebeden silemem ben bunu.’ Şu anda öyle zannediyorum bitmesi gereken rakam 15 milyonlardadır. Dolayısıyla bunun için Kültür Bakanlığı’ndan ek bir ödenekle, bakanlıkların yolunu tutacağız. Kimden ne alabiliriz bilmiyorum. Ama şu anda bir problem olarak karşımızda duruyor.”

“SADECE 11 KİLOMETRELİK HATTIN YAPIMI 45 MİLYON TL”

27 Haziran yağışları sonrasında hasar çalışmalaırnda gelinen son durumu da aktaran Vidinlioğlu; “Sel sonrasında 11 kilometrelik isale hattımız yerle bir olmuştu. Tabi orda yol da kalmamıştı. 11 kilometre yolun akıbetini bilmiyorduk. Ilgaz üzerinden girerek, yolu yapa yapa gittik. 2 buçuk kilometrelik geçici bir hatla da şehrin su ihtiyacını karşıladık. 11 kilometrelik hattın siparişlerini verdik. 400’lük borular lazım oraya. Elimizde hazır yoktu. İki aya kadar teslim edilecek. AFAD Başkanımızla da konuştum, herkese selamı var. Bu hafta içinde bir toplantı yapacaklar ve miktar belirleyeceklerini dile getirdiler. Hem geçici isale hattımızla ilgili hem de kalıcı hatla ilgili bütün fizibilitelerimizi çıkardık ve verdik. Bu işin başlangıcında Çevre Şehircilik Bakanımız 3 milyon hibe ve 5 milyon yüzde 6 kredi verdi. 8 milyon civarında bir paraya sahip olduk. Tabi bununla çarkı döndürmek çok da mümkün değil. Sadece 11 kilometrelik isale hattının yapılması yaklaşık 45 milyon TL’den dem vuruyor. Bununla ilgili hazırladığımız rakamlarımızı gönderdik, ihalelere çıktık. Zaten afet bölgesi olarak da ilan edildik. Öyle zannediyorum ki merkezi hükümetimizin desteğiyle birlikte bu yükün üstesinden geleceğiz. Şuanda geçici hattımızda herhangi bir problem yok. Boruları beklioruz ondan sonra bismillah deyip başlayacağız” dedi.

DEVRİM; “KIRIK BARAJI’NDA RELOKASYON YOLU, SON AŞAMASINDA”


Devlet Su İşleri 23’üncü Bölge Müdürü Yasin Devrim,Kastamonu’da 100 adet projelerinin olduğunu söyleyerek; “Projelerimizin tutarı 8 milyar 100 milyon TL’dir. Daday Bezirgan Hazım Kılıç Sulamasını yılsonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Andıraz Barajı Sulamasının ihalesi için ödenek beklenmektedir. Araç Barajı’nın yüzde 85’lik kısmı tamamlandı. Bu yıl içinde suyu tutmayı hedefliyoruz. Kırık Barajı’nda relokasyon yolu son aşamasında. Obrucak Barajı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Devrekani Kulaksızlar Projesi’nin 2022 yılının sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Hasanlı Sulaması geçici kabul aşamasına kadar geldi. 11 Ağustos’tan sonra taşkın koruma ve köprü yapım ihaleleri gerçekleştirdik. Toplam 7 lokasyonda çalışmalarımız devam ediyor. Bunların toplam keşfi bir milyar TL’dir. 2022 yılındaki harcamamız bugün itibariyle 168 milyon TL’dir. Bozkurt Ezine Çayı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede 18 kamyon ile hafriyat çalışmaları devam ediyor. Pazartesi günü kamyon sayımızı 32’ye çıkartacağız. Köprü 2 ile Köprü 3 arasında kazı çalışmalarımız yüzde 95 oranında tamamlandı. Ezine’nin yan bağlantısı olan çayda çalışmalarımız devam ediyor. Orasını da tamamladıktan sonra, Bayramgazi’de Sınarcık’a doğru rüsubat temizliğini yapacağız. Çatalzeytin’de rüsubat çalışmalarımız devam ediyor. İnebolu taşkın koruma projesinde yüzde 20 gerçekleşme sağladık” diyerek diğer ilçelerde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

SİNSİ; “ AFET İLE İLGİLİ TÜM İHALELERİMİZİ TEMMUZ AYINDA BİTİRECEĞİZ”


İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Nida Sinsi ise; “Afet ile ilgili tüm ihalelerimizi Temmuz ayında bitireceğiz. İçme suları kapsamında 4 projemiz tamamlandı, 8 tanesi devam ediyor. Sulama hizmetlerinde 3 tane projemiz var. Eğitim hizmetlerinde 44 tane projemiz var, 14’ü tamamlandı, 7 tanesi devam ediyor. 7 iş ihale aşamasında, 16 iş proje aşamasında” diyerek çalışmaların genel durumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

PINAR; “KÜPCEĞİZ MESCİDİMİZİ 15 AĞUSTOS’TA AÇIYORUZ”


Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar; restorasyonu devam eden camiiler hakkında bilgi vererek; Merkezde Küpceğiz Mescidimiz, İbn-i Neccar Camii ve Şeyh Şaban-ı Veli Camii’ni 15 Ağustos’ta açacağız. Doğanyurt’ta Merkez Camii’nde ve Devrekani Şenlik Köyü Camilerimizde restorasyon çalışmalarına başlayacağız” diyerek çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

OĞUZHAN; “KASTAMONU-İNEBOLU YOLUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”


Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan, yol ağı hakkında genel bilgi vererek; “Kastamonu-İnebolu yolunda çalışmalar devam ediyor. Kırık Varyantında hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Kastamonu-Taşköprü-Hanönü yolunda bu yıl içerisinde planlanan çalışmalar kapsamında 3 kilometre bölünmüş yol sathi kaplama üzerine BSK Hanönü şehir geçişinin yapılması hedeflenmekte olup, kilometre 65’ten itibaren Hanönü Kavşağı’nda BSK çalışmaları devam ediyor. İhsangazi-Araç yolunda çalışmalarımıza devam etmektedir. Ana ve tali yolların keşişsen trafik akımlarının sürekliliğinin sağlanması ve güvenliğinin arttırılması için Sunta Kavşağı’nın proje çalışmaları tamamlamıştır. Küçük Sanayi Kavşağı’nın proje çalışmaları devam etmektedir. Bu 2 kavşağın ihale edilmesi gündemimizde bulunmaktadır” diyerek il genelinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

ÇETİN; “2022 YATIRIM YILI PROGRAMIMIZDA 105 PROJEMİZ VAR”


Orman Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, Bölge Müdürlüğünün 2022 yılı yatırım projeleriyle ilgili yaptığı bilgilendirmede; “Bölge müdürlüğümüz, ülkenin en kaliteli en önemli ormanlarına sahibi bir bölge müdürülüğü. Sinop Orman Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte yıl başından beri il bazında görev yapmaya başladık. Ormanlık alanı itibariyle yüzde 66’sı orman olan bir ilde faaliyet gösteriyoruz. Ağaç serveti itibariyle Türkiye’de birinci sıradayız. Artım itibariyle yine birinci sıradayız. Oran itibariyle üçüncü sıradayız. Alan itibariyle de ikinci sıradayız. Ülkenin en kaliteli ormanlarını yönetiyoruz. Bu yıl yatırım programlarımız içerisinde 105 tane projemiz var. Bunların yüzde 73 oranında fiziki gerçekleşmesi, yüzde 75 oranında da parasal gerçekleşmesi söz konusu. Yaklaşık 25 milyon 710 bin lira proje tutarına karşın, 19 milyon 435 bin lira gerçekleşmemiz var.  Devam eden 12 projemiz var, bu sene içerisinde bitireceğiz inşallah. Orman Koruma ve Yangınla Mücadele projesi kapsamında 20 tane projemiz var bunların 2 tanesi helikopterlerimizin su alabileceği büyüklükte su havuzlarıyla alakalı, 18 tanesi de fotokapan kuruluyla alakalı projeler. Ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesi projesi kapsamında devam eden 11 projemiz var. Bunların 11 tanesi devam ediyor. Ağaçlandırma çalışmaları bunlar. Erozyonla mücadele çalışmalarımız var. Bunlar da hala devam etmekte. Bu yılın yatırım programında bir tane mesire yerimiz var, o da Araç Tuzaklı göletinde. Şuanda hazırlıkları devam ediyor, inşallah yıl sonu itibariyle tamamlanacak. Fidan üretimi için iki ayrı bütçe kullanıyoruz. Hem özel bütçe kullanıyoruz hem de döner sermaye kullanıyoruz. Bu yıl itibariyle özel bütçeden 6 tane devam eden projemiz var. Ormancılık alt yapısıyla üretim makineleri alım projesi kapsamında 21 devam projemiz var. Bunlar da gerçekleşme aşamasında yıl sonu itibariyle hepsini gerçekleştireceğiz.

“HASARIMIZ 184 MİLYON LİRA CİVARINDA”

27 Haziran’da yaşanan sel felaketinde Orman Bölge Müdürlüğü olarak ciddi tahribat yaşadıklarını belirten Bölge Müdür Yardımcısı Çetin; “Kurum olarka bu selden biz de nasibimizi aldık. Orman Teşkilatı olarak Özel İdarenin mevcut yol ağı kadar kayıtlı yolumuz var. Selden oldukça etkilendik. İşletme Müdürlüklerimizde de ciddi hasarlar var. Toplam oluşan hasarımız da 184 milyon lira civarında ilk tespitlerimiz doğrultusunda. İnşallah önümüzdeki dönemde bunları hızlı bir şekilde telafi edeceğiz. Tabi işletmelerimizin büyük bri kısmı selden zarar gören köy yollarının imarıyla ilgileniyor. Ancak hızlı bir şekilde kendi yol ağımızın yetişmesi klazım çünkü başta da ifade ettiğim gibi  b,zden orman ürünü anlamında da beklentisi yüksek olan bir sektörümüz var vatandaşlarımız var. Bunların da karşılanması adına hızlı bir şekilde kendi işlerimize koyulmamız gerekiyor. Bu sel dolayısıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından farklı bölge mürülüklerinden bize geçici görevle iş makineleri de gönbderildi. O makineler, köy yolarında ve diğer imar çalışmalarında faaliyet gömsteriyorlar. Bu yıl Bölge Müdürülüğümüzde hukuksal orman envanteri çalışması var devam ediyor o da tamamlanadcak. 3 tane idari binayla iglili çalışmamız devam ediyor fidan ve tohum üretimi bu da genel sermaye bütçesinden proelerimiz. 26 farklı proje var döner sermaye içerisinde. Bunlarda diğer yatırım faaliyetleri yıl sonu itibariyle tamamlancak” dedi.

BAHÇACIOĞLU; KASTAMONU ÜNİVERİSTESİ’NİN PROJELER İÇİN 2022 YILI ÖDENEĞİ TOPLAM 47 MİLYON TL


Kastamonu Üniversitesi Genel Sekreteri Şevket Bahçacıoğlu, üniveristede devam eden projelere yönelik yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2022 Yatırım Yılı Programı içerisinde yer alan, kamusal projeler kapsamında Ahşap Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi binası altyapı ve çevre düzenlemesi yapım işeleri devam etmekte. Dönem sonu itibariyle de fiziki gerçekleşmesi yüzde 66, nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 51 oranındadır. Yine Mühendislik ve Mimarlık Fakültesiyle Sivil Havacılık Yüksekokulu binamızın drenaj ihalesi yapıldı çalışmalar devam ediyor. Muhtelif İşler Projesi kapsamında İletişim Fakültesi ve İktisadi Bilimler Fakültesi binalarının bakım onarım ihaleleri yapıldı şuanda sözleşme aşamasında. Devam eden Tıp Fakültesi Morfoloji binamızda, kurulan komisyon tarafından komisyon çalışmalarına devam ediliyor. Yeni meslekytüksekokul binamızın da projesi tamamlandı. Ağusutos ayı içerisinde ihalesini yapcağız. Üniversitemizin projeleri 2022 yılı ödeneği 47 milyon 173 bin 498 lira. Dönem sonu itibariyle de harcama toplamı 6 milyon 671 bin 893 lira olarak gerçekleşmiştir.”

SERDAR; “2022 YILI İÇERİSİNDE 62 BİN 444 İŞLEM YAPILDI”


Kastamonu Tapu Kadastro Bölge Müdürü Yücel Serdar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “2020 yılından bu yana kadar kadastro çalışmalarında yapmış olduğumuz 4 projemiz vardı. Projenin güncelleme çalışmasını 73 birimde bitirdik. Bu 73 brim Merkez, Tosya ve Ağlı ilçelerini kapsıyor. Onun dışındaki 3 projemizin çalışamaları hala devam ediyor. Araç ilçemizde 35 birimde devam ediyor. Onun dışında, 41 birimde de merkez, Daday, İhsangazi, Hanönü ve Taşköprü ilçelerimizi kapsayan çalışamalarımız devam ediyor. Bir de 2B orman kadastrosu çalışmamız var. Müdürlük imkanıyla yapmış olduğumuz bir çalışma bu. Onu da bitirdik, tamamlamış olduk. Onun dışında tapuyla alakalı 2022 yılı içerisinde 1 Temmuz itibariyle Kastamonu ili ve bütün ilçeleri kapsayan 62 bin 444 tane işlem yapmışız ve 34 milyona yakın harç geliri elde etmişiz.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum