Patlayan lastikler tarihe karışıyor;

Patlayan lastikler tarihe karışıyor

Dünya çapında her yıl yaklaşık 200 milyon lastiğin patladığı tahmin ediliyor. Ancak otomotiv dünyasının yaşadığı hızlı değişimle, patlayan lastikler de tarihe karışmak üzere....

İnsanlık tarihinin ateşle birlikte en önemli keşiflerinden biri de tekerlek. Tarihin tüm dönüm noktalarında önemli rol oynadı. Bugün yollarda gördüğümüz araçların tekerleri, çok uzun yıllardır bizimle. Şimdiye kadar gösterdiği performans ise şüphesiz tatmin edici. Ancak her şey gibi tekerler de yeni bir dönüşüm sürecine giriyor.

YENİ NESİL LASTİKLER NASIL OLACAK?

1890'larda araçlarda ilk kez kullanılan siyah kauçuk hava dolgulu tekerler mutlaka o dönemin yıldızı olmuştu. Bugün de varlığını sürdürüyor. Ancak gelecekteki arabaların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaya yakın dahi değil. Büyük lastik üreticileri, yakında seri üretime geçebilecek tamamen havasız tekerlekleri test etmeye başladı. Yeni nesil lastiklerin az bakım gerektiren, delinmez, geri dönüştürülebilir ve yol koşullarını haritalayan sensörlere sahip ürünler olması için uğraşılıyor. Havasız lastikler, esnek bir omurga sistemi kullanıyor ve havasız oldukları için kolayca delinemiyor. Göbek kısmı çelik veya alüminyum alaşım malzemeden imal ediliyor.

Bisiklet tellerine benzeyen iç kısım poliüretan malzemeden üretiliyor ve kullanılacak zemin şartlarına göre yumuşak veya sert ve sık veya seyrek üretilebiliyor. 3 boyutlu baskı teknolojisinin yaygınlaşmasıyla, üretim maliyetlerinin de düşeceği tahmin ediliyor. 

Kaynak: TRT

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum