“Kastamonu, hak ettiği noktaya gelecek”;

“Kastamonu, hak ettiği noktaya gelecek”

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları, Kastamonu da gerçekleşti....

Toplantıda konuşan İl Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan; “Kastamonu şehrimiz de her şey mevcut. Kastamonu, Gastronomi alanında da çok öncü bir ilimiz. Büyük bir ivme ile turizmde ilerliyoruz. İnşallah hak ettiği noktaya da gelecek” dedi.

Kastamonu Belediyesinin ev sahipliğindeki program kapsamında farklı illerden gelen gazeteciler, Kastamonu'nu tarihi ve turistik alanlarını gezecek. Tarihi, kültürel ve turizm değerlerine sahip olan Kastamonu şehriyle ilgili Cem Sultan Bedesteni'de bilgilendirme toplantısı ile başlayan program, Kastamonu şehir içi gezisi akabinde Pınarbaşı ve Azdavay ilçe gezisi ile sona erecek.

Kültür ve Sanat Muhabirleri Derneği Genel Başkanı İbrahim Gökdemir yaptığı açılış konuşmasında yaklaşık 3 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları etkinliklerini gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi.

“BİZİM DE ÇORBADA TUZUMUZ BULUNUYOR”

Etkinliklerdeki amaçlarının daha önceden belirledikleri illerin tarihi ve kültürel değerlerini dernek bünyesinde bulunan basın mensuplarıyla bizzat yerinde görüp medya organlarıyla haber olarak sunmak olduğunu ifade eden Gökdemir; “Bu tercih ettiğimiz yöntemle farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu manada 2022 yılında dördüncü ilimizdeyiz. İlk olarak Ramazan ayında Konya’da başladık. Hemen ardından Adana’ya gittik, iki hafta önce ise Muğla’daydık. Bugün Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görüp inceleyeceğiz. Projemizi Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Bakan Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz Hanımefendi dikkatle incelemekte ve önemsemektedir. Bundan dolayı da  Kültür ve Turizm Bakanlığımız 81 vilayete iç turizmi yayma çalışmalarında bizim de çorbada tuzumuz bulunuyor. Kastamonu’yu da bugün itibarıyla bu manada ele alacağız ve bütün gün gördüklerimizi, hissettiklerimizi Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerleri açısından gazetelerimizde, televizyon kanallarımızda, makalelerimizde yer vereceğiz. Kastamonu’ya dördüncü gelişim,  Nasrullah çeşmesinden su içen 7 defa gelirmiş demek ki o çeşmeden su içmişiz daha da geleceğimiz var. İnşallah güzel şeyler olacaktır” diye konuştu.

"KASTAMONU 2 BİN 300 CİVARINDA TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIĞINA SAHİP"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, ilimizin binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir şehir olduğunu dile getirerek; “İlimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve ev sahipliği yaptığı dönemlerde de yönetim merkezi olmuş önemli bir il. Kastamonu son yıllarda devletimizin yaptığı yatırımlar ile turizm konusunda önemli bir ivme kazanmıştır. Ilgaz Yurduntepe Kayak Tesisleri son dönemde yapılan kış turizmle alakalı en önemli altyapı yatırımlarından biri. Oraya yapılan yatırımlar ile Ilgaz’a kayak yapmak için gelen misafirler kesintisiz bir biçimde 6 kilometre kayak yapma imkanına sahipler. Böylelikle ilimiz kış turizmi konusunda bölgesinde iddialı bir noktaya geldi. Kastamonu 2 bin 300 civarında tescilli kültür varlığına sahip. Bunlarda yaklaşık bin 400’ü sivil mimari örneği. Bunların bir kısmını bakanlığımızın hibe destekleriyle restorasyonunu yapıyoruz. Yaklaşık 300’e yakın konağın restorasyonu bu şekilde tamamlandı. Valilik ve Belediyenin de bu yönde çalışmaları mevcut. Geçtiğimiz dönemde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kastamonu’daki en önemli kültürel mirasları olan han, hamam, cami gibi yapıların restorasyonlarını hızlı bir biçimde geçtiğimiz dönem gerçekleştirdi. Kastamonu 3 milli, 5 tane de tabiat parkına sahip bir il. Bugün topraklarının yüzde 70’ ormanlar ile kaplı sahil şeridi 170 km olan ve sahilde de 6 ilçesi bulunan çok önemli bir konuma sahip” dedi.

“KASTAMONU HER KONUDA KENDİNİ YENİLİYOR”

2019 yılında 760 bin geceleme turizmde önemli bir ivme yakaladıklarını belirten Şenoğlu, turizm konusunda Kastamonu’nun çok iyi bir noktaya geldiğini ama pandemi nedeniyle bu ivmenin kesintiye uğradığını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı; “Valimizin öncülüğünde paydaş kuruluşlarımızla birlikte ocak ayında itibaren turizmde tanıtım eylem takvimi oluşturduk. Bu paydaş kuruluşlarımızla birlikte Ilgaz Dağı Kış Festivali’nden başlamak suretiyle ilimize çeşitli dönemlerde seyahat acentalarını davet ettik ve onlara tanıştırma turları düzenledik. Çok güzel bir Türk Mutfağı Haftası etkinliği gerçekleştirdik. Geçen hafta turizm ve seyahat yazarlarını ilimizde ağırladık. Yine Kalkınma Ajansımızın düzenlediği ve bizim paydaş olduğumuz Karavan Turizmi Zirvesi gerçekleştirdik. Her aya 2-3 tane tanıtım etkinliği olacak şekilde planlarımızı devam ediyoruz. Pandemi öncesi yakaladığımız ivmeyi tekrar yakalayabilmenin gayreti içerisindeyiz. Kastamonu’daki yeme içme ve konaklama tesisleri her geçen gün kendilerini yenilemektedirler. Bu yüzden her bakımdan hepsine güveniyoruz.”

“TÜRK KADINI OLARAK HİZMET VERMEKTEN GURUR DUYUYORUM”

İl Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan ise; “Derneğimiz tarafından düzenlenen bu projenin son durağında Kastamonu'dayız. Kastamonu da olmak benim için çok farklı. Kastamonu Frigler,Hititler,Kars, Bizans, Roma onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal olarak hepsinin kültürel sentezini üzerinde taşıyan bir şehir. İnanılmaz güzellikte bedestenler, tarihe eserlere sahip bir şehir. Doğa açısından en geniş ormanlara sahip olan Kastamonu denizleri ,dağları,  tarihi eserleri ile bir araya gelerek Kastamonu’ya ayrı güzellik katmıştır. Kastamonu şehrimiz de her şey mevcut, Gastronomi alanında da çok öncü bir ilimiz. Büyük bir ivme ile turizmde ilerliyoruz. İnşallah Hakkettiği noktaya da gelecek. Kastamonu için bir şeyler yapıyor olmam,hizmet vermem gurur duymama sebep oluyor bunun asıl sebebi Türk kadını olarak, Şerifebacı gibi istiklal yolunda vatan uğruna canını verip şehit olmuş Türk kadınını en iyi şekilde temsil eden bir Türk Kadını’nı şehrinde olmak benim için bambaşka bir duygu bu yüzden burada keyifle hizmet veriyoruz. İstiklal mücadelemiz de Kastamonu’nu verdiği hizmet asla karşılığı değil ama bizde ekonomik, kültürel anlamda olması gereken yere gelebilmesi için hizmet etmeye gönülden hazırız” dedi



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum