“7/24 sahadayız”;

“7/24 sahadayız”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, dernek binasında selden zarar gören köyler ve tarım arazilerine ilişkin basın açıklamasında bulundu....

Muhtar Yapıcıoğlu açıklamasında; “300'e yakın seranın yıkıldığını ve içindeki bütün ürünlerinin kaybolduğunu gördük. 10'a yakın ilçe zarar gördü ama merkez yağışlardan nasibini aldı. Doğa ve iklim değişikliği büyük ihtimalle ilimizde sık sık yaşanacak. Bu yaraların sarılma noktasında 7/24 görevde olduğumuzu ve bütün kurumlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, Dernek binasında gazetecilerle bir araya geldi. Muhtar Yapıcıoğlu burada yaptığı konuşmasında sel nedeniyle zarar gören tarım arazileri ve köylerdeki durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

“TARIM ARAZİLERİMİZ, KANALİZASYON FOSSEPTİKLERİMİZ ZARAR GÖRDÜ”


Kastamonu’da olağanüstü hava koşullarının bu yıl tekrar yaşandığını belirten Yapıcıoğlu, geçmiş olsun dileklerini ileterek; “Şuna dua ediyoruz ki; can kaybımız yok, Küre’de bir tane genç kardeşimizi kaybettik, onun üzüntüsü içerisindeyiz. Daha hava koşulları düzelmedi, kırmızı alarmı sahilde verdi ama merkezimizde de bunu gördük ve yaşadık. Kastamonu da bu yağıştan etkilendi. Bölgelerimizdeki dere yatakları,Karaçomak Çayı dahil olmak üzere yükseldi. Bundan dolayı tarım arazilerimiz, kanalizasyon fosseptiklerimiz zarar gördü.  Bununla ilgili de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ilimizi ziyaret ettiler. Ömerli ve Emirli köylerinde değerli protokolümüz ile incelemelerde bulunduk.Bakanım Bartın'dan ve Zonguldak'tan bütün sahil kesiminde olduklarını 5-6 bakanla birlikte bu ilçe ve illerde zarar tespitlerini yaptıklarını belirttiler.Bize 'Sizlerle bir bütünüz, sizlerle beraber bu bölgelere ayağa kaldıracağız' dediler, bundan dolayı da kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

"177 KÖYÜMÜZÜN YARISINDA YANGIN SÖNDÜRME TANKERİ YOK, TALEP ETTİK”

Türkiye'nin dış güçlerle ve düşmanlarla mücadele etmeye devam ettiğinin altını çizen Yapıcıoğlu; “İşimiz zor, yükümüz ağır. Kastamonu orman arazi yönünden zengin bir il. Bununla ilgili Bakanımıza bir takım taleplerde bulunduk. 177 köyümüzün yarısında yangın söndürme tankerimiz yoktu, bunları talep ettik. Dere yataklarında da artık bir ıslah çalışmasının genişletilmesinin ve Devlet Su İşleri makine parkının güçlendirilmesini talep ettik. Kendileri de zaten bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını Makine Parkı yönünden de bir çalışma yaptıklarını söylediler.Bu bir doğal afet ve Kastamonu artık bu doğal afetin çizgisinde. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımızın dikkatli olmasını, uyarılara ve hava  tahmini raporlarına takip etmesini diliyorum” diye konuştu.

"MUHTARLAR OLARAK SAHADA YER ALACAĞIZ"

Devlet Su İşleri'nin ıslah çalışmalarının hızlandırması konusunda çağrıda bulunan Yapıcıoğlu; “Köylerimizde köprüler yıkıldı ve 5-6 gündür de çiftçilerimiz arazilerine geçemez vaziyette. Bu doğrultuda Bakanımız, Tarım İl Müdürlüğü'nün  çalışma başlattığını ve zarar ziyan tespitlerin ardından da gerekli yardımların yapılacağını vurguladılar.Allaha şükürcan kaybının olmadığı gibi aşırı bir evimiz ya da barınağımızda da bir ziyan yok. Tarım arazileri, yollar ve  su kanallarımızda tahribat var.Bununla ilgili biz  muhtarlarda bölgelerimizdeki zarar ziyanları devletimize iletilmek suretiyle bu çalışmaları hızlandırma noktasında görev alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Bundan dolayı Valimizbaşta olmak üzere,Milletvekillerimize, siyasi partilerimize ve 7/24 görev alan kurum çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz.Doğa ve iklim değişikliği büyük ihtimalle ilimizde sık sık yaşanacak. Bundan dolayı da daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Buna göre tarımımızı ve yerleşim alanımızı  oluşturmalıyız. Bu 100  bir yılda yaşanan bir olaydı ama 2 yıldır yaşandığına göre bunlar artık hayatımızın bir parçası olacak demektir” dedi.

"300'E YAKIN SERA TELEF OLDU"

Yapıcıoğlu, tarım arazisi olarak bir çok bölgenin zarar gördüğünü vurgulayarak; “Yaptığımız incelemelerde Ömerli,Eminli, Hayalı Sırasöğütler, Bozoğlak,Ortaboğaz, Pehlivan gibi tarımın Kastamonu'daki Antalya'sıdediğimiz yaş sebzenin pazara ve hallere geldiği bu bölgelerde 300'e yakın seranın yıkıldığını ve içindeki bütün ürünlerinin kaybolduğunu gördük. Tabii ki Kastamonu pazarı için bu çok büyük bir zarar, daha bizim göremediklerimiz de muhakkak vardır. Bunu artık devlet kurumlarının yapacağı tespitler sonucu ortaya çıkacak. Sel Esenler'de camiye ve oradaki birkaç eve girmiş. Daha birçok yerde sular olduğu için tam tespit yapamıyoruz. Bütün muhtarlarımız ve ekipler  hummalı bir şekilde çalışıyor. Biraz zorlu bir süreç ama inşallah bu sürece hep beraber atlatacağız. Bu yaraların sarılma noktasında 7/24 görevde olduğumuzu ve bütün kurumlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.Kastamonu geniş bir saha,10'a yakın ilçe zarar gördü ama merkez yağışlardan nasibini aldı" ifadelerini kullandı.

“ZİRAAT ODASINDAN GAYRETLİ BİR ÇALIŞMA BEKLİYORUZ”

Yapıcıoğlu, TARSİM sigortasının öneminden bahsederek; “Ziraat Odası'ndan da gayretli bir çalışma bekliyoruz. Tarım İl Müdürlüğü olarak da çiftçiyi sadece destekleme değil bölgedeki ekilen araziler tespit edilerek bu bölgelere TARSİM sigortası noktasında uyarıcı ve bilgilendirici bir çalışma görmek istiyoruz. Çünkü bizler biraz zoru seviyoruz ve daraldığımızda da sıkıntıya düşüyoruz.Biz şu anda bu selden,hava koşullarından zarar gördük ve daha önce de doludan gördük. Yine dolu da zarar gördük ve sigorta olmadığı bir şeyden yararlanamadık. Bu bir afet ve isteyerek yaşanan bir şey değil ama bu sigortayı mecbur kılarlarsa daha iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

"ÇAYIN BİR AN EVVEL KAPALI SİSTEME GEÇMESİNİ İSTİYORUZ"

Yapıcıoğlu son olarak Karaçomak ve Germeç tepe barajlarının kapalı sisteme geçirilmesi yönünden bir an evvel çalışmaların yapılmasına işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı; “Tarımda sulama noktasında çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Şu andasulamalarıdere yataklarında olmasından kaynaklı da bu zarara uğramış durumdayız ama biz kapalı sisteme geçtiğiniz takdirde bir o kadar tarım arazisine serada kurulabiliyor.Kapalı sistemde yağmurlama basınçlı suyla sulamada yapılabileceğinden dolayı dasebzelerimiz daha soğuk havalarda da yetişebiliyor. Bakanımızdan ve  Valimizden de bu Karaçomak çayının bir an evvelkapalı sistem üzerinden hayata geçmesini istiyoruz.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum