“Gidemiyoruz”;

“Gidemiyoruz”

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sonrası şehirlerarası otobüs fiyatları da tavan yaptı. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala otobüs bilet fiyatlarına zam geldi. Otobüs firmaları yaşanan zamlardan dolayı öğrenciler isyan etti. Bilet fiyatlarında yaşanan değişimi en çok hisseden öğrenciler, tatillerde, bayramlarda, vize ve final haftası sonrasında memleketlerine gidemediklerini dile getiriyor....

“SONU NEREYE KADAR GİDECEK”


Kastamonu üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Hazal Arslanyiğit ise; “Ankara'da yaşıyorum. Ankara biletleri senenin başında 40 lirayken şu an 170 lira ve giderek de artacak. Bence çok çok pahalı.Hayat pahalılığını anlıyorum ama sanki birazcık da fırsatçılık var gibi işin içerisinde umarım en kısa sürede düzelir. 40 liraya gidiyordum, 80 oldu, 120 oldu. Şu an 170 bakalım sonu nereye kadar gidecek”dedi.

 

 

“NE BAYRAMLAR DA NE VİZE, FİNAL ARASINDA MEMLEKETE GİDELİM DİYEMİYORUZ”


 

Kastamonu’da Resim Öğretmenliği bölümünde okuyan Beyza Yüce; “Tek ders için gidip geliyorum.  3 meslek yapıyorum. Tercümanım, basketbol hakemliği  ve  resim öğretmenliği yapıyorum. 3 meslek ile geçinmeye çalışıyorum şu anda. Ben okulumu uzattığım için  hocalarımla anlaştım. Bir ders için yerleşmek istemedim. Bunun için gidiş geliş yapıyorum, daha uyguna gelir diye düşündüm. Ancak daha pahalıya geldi. Çünkü akaryakıt zammı vesaire hepsi aşırı derecede arttı. 2017'de üniversiteye kayıt olduğum dönem 35 lira ile Kastamonu'ya geliyordum. Şuan ise 450 TL Kastamonu’ya geliyorum.

Öğrenciler yurt dışında yaşasın kültürlensin diyorlar, küçüklüğümden bu yana yurt dışında yaşadım buraya geldim bir daha dönemedim. Çünkü oradan buraya geldiğimizde, 5-10 dolara bilet vardı. Şimdi buradan oraya 5-10 dolara gitmem imkansız. Kastamonu-Samsun arası çok yakın. İlk zamanlarda gidiş-geliş yapıyordum, çünkü biletler uygundu. Zamanla biletler arttıkça saçma gelmeye başladı. ‘Neye vereyim, 2 günlük 3 günlük için değmiyor’ muhabbetine girmeye başladım. Sonra gitmek için de hem okurken çalıştım, hem tercümanlık yaptım hem de garsonluk yaptım. Memlekete gidebilmek için çalışmak zorunda kaldım. Şuanda ben dahil hiç bir arkadaşım geliş-gidiş yapamıyor. Geçenlerde bir arkadaşım ailesi mezuniyete gelmedi diye ağladı. Çünkü Adana'dan-Kastamonu’ya 5 kişilik bir ailenin gelebilmesi imkansız. Ne bayramlar da ne vize, final arasında memlekete gidelim diyemiyoruz. Ara dönem için bile bin lira vermemek için yurtlardan çıkamayan bir sürü arkadaşım var. Türkiye’de öğrencilerin hür iradesiyle gezip eğlenerek Üniversite okuduğunu görmedim.İş hayatına geçince de iş hayatın temposu ile beraber yine eğlenemiyoruz.Türk genci hayatını yaşayamıyor, azcık yaşadığını gördükleri zaman ise zam yapıyorlar, yaşamasınlar diye” dedi.

 

“BİLET FİYATLARIN BU KADAR PAHALI OLMASI ÖZELLİKLE ÖĞRENCİLERİ ZORLUYOR”

Bursa’da yaşayan ve Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenci olan Derya Meyaroğluda; “Kayıtlar için buraya geldiğim zaman otobüs fiyatı 110 liraydı. Şuan ikinci sınıfım ve bilet fiyatlarından dolayı bayramda bile gidemiyorum. Yazın bile yurtta kalma şansım olsaydı kalırdım. Bursum yok.  Kardeşim çalışıyor o şekilde geçinmeye çalışıyoruz. Bilet fiyatların bu kadar pahalı olması özellikle öğrencileri zorluyor. Bununla ilgili bir şey yapılmasını isterdim” dedi.

“DEVLETİN VERDİĞİ DESTEK YOLA YETMİYOR”

Bursa’ya giden öğrenci Ünzile Bahar Ataseven bilet fiyatlarının değişimine vurgu yaparak şunları ifade etti; “Bursa'ya gidiyorum, 490 lira ödedim.Bu senenin başında ilk geldiğimde 160 liraydı. Şuan gidip gelmem bin lira oluyor.Zaten devletin bize yaptığı yardım bin lira. Bununla geçimimi mi sağlayacağım, otobüs biletine mi vereceğim şaşırdım. Günlük olarak biletlerde artış yaşanıyor. Devlet'in yardımı da artık yeterli olmayacak. Ailemin durumu belli sürekli para istemek istemiyorum. Dönem zamanı denk gelen bayramlar, vize-final arasındaki hiç bir dönem gidemedim.Şuan gidiyorum dönmemek üzere demeyi çok isterdim ama dönem başladığında tekrar buraya geleceğim dönüşüm ne kadar çok merak ediyorum”dedi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum