Otobüs, uçakla yarışıyor;

Otobüs, uçakla yarışıyor

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sonrası şehirlerarası otobüs fiyatları da tavan yaptı. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala otobüs bilet fiyatlarına zam geldi. Otobüs firmaları yaşanan zamlardan dolayı iş yapamamaktan dem vururken, vatandaşlar isyanın sınırına geldi....

Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar otobüs bileti fiyatlarını da etkiledi. Bilet fiyatlarını doğrudan etkileyen motorinin litre fiyatının 30 TL'nin üzerine çıkmasının ardından, fiyatlar neredeyse günlük değişim gösteriyor. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar sonrası Ramazan Bayramı'ndan bu yana otobüs bilet fiyatları ortalama yüzde 60 zamlandı. Getirilen zamlarsa hem bilet satıcılarını hem de vatandaşları isyan ettirdi.Otobüs firmaları tarafından 1,5 ile 2 saat arasında değişen mesafeler için 120 TL, 20 saat ve üzeri yolculuklar için firmalar 650 TL ile 750 TL arasında ücret alınıyor.


“AKARYAKITA GELEN 1 TL ZAM, BİLETLERE 25 TL OLARAK YANSIYOR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, bir otobüs firması yazıhane yetkilisi Cengizhan Bilgin; “Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar sonrası Ramazan Bayramı'ndan bu yana otobüs bilet fiyatları ortalama yüzde 60 zamlandı. Otobüs firmaları 1,5 ile 2 saat arasında değişen mesafeler için 120 TL ücret alınırken, 20 saat ve üzeri yolculuklar için firmalar 650 TL ile 750 TL arasında ücret almaya başladık. Akaryakıta 1 lira zam gelse bizim biletimizde 25 lira yansıma oluyor. Bir İstanbul seferini baza alırsak gidiş geliş 10 bin lira yakın yakıt tüketimi gerçekleşiyor hal böyle olunca mecbur  bilet fiyatında karşılıyoruz. 2 ay önce Kastamonu- İstanbul’a bilet fiyatımız 280 liraydı. şuan ise bu fiyat 340 lira önümüzde kurban bayramı var bu ücret 400 liraya kadar çıkacak. Bursa 2 ay önce 350 şuan 480 lira , Ankara keza aynı şekilde 120 liraydı şuan 170 bayramda 200 lira. İzmir 1 ay önce 470 şuan 595 lira . Hal böyle olunca eskiye bakılarak yolcu sayılarımız düştü eski bayram yoğunlukları yok. Geçim derdine düştü herkes bayramlar, yazın gelişi, okulların kapanması bunlar yoğunluk sağlamaz oldu” diye konuştu.

İLÇELERE GİDİŞ FİYATLARI DA DURDURULAMIYOR

Bir başka otobüs firması yazıhanesinde çalışan Şükrü Nehar ise;“Kurban Bayramından bu yana bilet fiyatlarımız 2-3 katına çıktı. 2 ay boyunca iki sefer fiyatlarda zam yaptık. Akaryakıta her gün gelen zamlar fiyatlar beraberinde bilet fiyatlarında artmasına neden oluyor. Çünkü gidiş-geliş koyduğumuz akaryakıt kazandığımız para mazota gitmek zorunda kalıyor, bize de cüzi miktarda bir para kalıyor. Hal böyle olunca ister istemez fiyatlarımız artıyor.İlçelerimiz fiyatları şu şekilde, Abana,Bozkurt fiyatlarımız şuanda 70 lira. İnebolu iki ay önce 45 liraydı şuan 60 lira,Tosya 2 ay önce 40 liraydı şuan 50 lira, Cide 75 lira” dedi.

“KALKAN OTOBÜS SAYIMIZ YARIYA DÜŞTÜ”

Eski bayram yoğunluğunun kalmadığını dile getiren Nehar;  “Yoğunluk olsa da para kazanan yok.Her kesimin iyi veya kötü bir aracı mutlaka var. Tek bir araca akaryakıtını doldurup aralarında bölüşerek daha hesaplı hale getirmenin peşindeler. Araç ile yolculuk otobüsten daha uyguna geliyor. Çünkü tek tek otobüs bileti almak yerine iki aile birleşip yola öyle çıkıyorlar.Durum böyle olunca bizim burada ki işlerimiz sekteye uğruyor.Önceleri günde 10 otobüs kalkıyorsa şuan bu sayı 5 kadar düştü. Bu düşüş normal zamanda olsa bir nebze olsun kabul edilebilir ama bu sayı yoğunluğun hat safhada olması gereken zamanlarda yüzde 50 oranında sefer sayımız düştü.Örneğin bir ilçeye gittiğiniz düşünün bir kişi 70 lira, iki kişi gidiş-geliş düşünüldüğü zaman 280 lira bu ücret araçla gidildiği zaman da aynı paraya mal oluyor. Bir araç üç kişiyi de, beş kişiyi de götürebilir işin fırsatı burada.Buda bizim işlerimize yüzde 50 oranında sekteye uğramasına sebep oldu.”

“DURUMUN, DIŞI SİZİ İÇİ BİZİ YAKIYOR”

Akaryakıta gelen zamların devam etmesi durumunda bilet fiyatlarının da artacağına dikkat çeken Nehar;  “Giderken dolu şekilde çıkan araç dönüşte iki, üç yolcu ile geri dönüyor. Dışı başkasını içi bizi yakıyor maalesef. Pandemi döneminde durma noktası yaşadık. Pandemi sürecin vatandaşın işi görülsün,mağduriyet yaşamasın diye biz buradaydık, para kazanmak bazında değil.Pandemi de ki zararımızın üzerine buda ekmeğimize bal sürmek gibi oldu. Aramızdan çıkan çok arkadaşımız oldu, kontağı kapatıp bırakanlarda oldu. Marşa basmadan kar elde ediyorum diyor,çok haklı cebinden mazota vereceği para en azından cebinde kalmış oluyor” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ ATALARINI UNUTTU”

Otobüs firmaları çalışanlarının yanı sıra vatandaşlar da fiyatlardan dertli. Pandemi sürecinde yaşadıkları memleket özlemini, bu sefer de gelen zamlar nedeniyle yaşıyor. Bu sene memleketine gidemeyeceğini belirten vatandaş Seher Nahar; “Her geçen gün otobüs fiyatları artıyor. Önceki senelerde pandemi vardı yasaklar virüs korkusu memlekete gidemedik. Tam pandemi bitti derken bu seferde bilet fiyatları çok yükseldi. Aile özlemi, memleket özlemi var. Önceleri bir sene içinde iki kez gittiğimiz yere artık bir sefer bile gidemez olduk. Memlekete gitmek bile çile oldu.Bu sene memlekete gidemeyeceğim. Eski bayramlara özlem duyuyoruz. Eskiden aile ile bir arada olurduk, çocuklarımız büyükleriyle vakit geçirirlerdi ama şuan çocuklar artık görmeye görmeye atalarını unutmaya başladılar. Bu denli sürekli gelen zamlar, pandemide yasadığımız kısıtlamayı yine yaşatıyor bizlere. Artık birinin buna dur demesi lazım, tavan fiyatlarının belirlemesi lazım. Ulaşım bu kadar zor olmamalı” dedi.

“2 AY ÖNCE 40 LİRAYDI ŞİMDİ 80 LİRA OLMUŞ”

Memleketine gitmek için bilet alan bir diğer vatandaş Hülya Yavaş ise düşüncelerini şöyle dile getirdi; “İş bulamadığımız bu dönemde bir de zam sıkıntısını yaşıyoruz.  Maddi manevi açıdan sıkıntılarımız zaten var.Bir de üstüne her gün her sektöre,elimizi attığımız her şey zam geliyor.İki ay öncesine gittiğimiz zaman bu fiyatlar yüzde yüz oranında zam geldiğini görebiliyoruz. Bu gün aldım biletimi artık fiyatlar karşında şok geçiriyorum. Karabük’e yoluculuk yapacağım. Bundan iki ay önce çok değil yani 40 liraya gidiyordum, şuan ise 80 lira olmuş. Kurban bayramı geliyor bayramlaşmalar artık tarih oldu.Ben bugün Karabük’e zor giderken bayram için bir yere gitmemiz imkansız hale geldi.”



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum