Bu işin artık kokusu çıktı!;

Bu işin artık kokusu çıktı!

Yolkonak Köyü Yukarı Yuva Mahallesi’nde kurulan Boks Federasyonu Kamp Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bağlı Kadıdağı Gençlik Kampı’nın kanalizasyonun aktığı alan, büyük bir sorun haline geldi. Köylüler, sorunun defalarca yetkililere bildirilmesine rağmen hareket geçilmediğini belirtiyor. Bu durumun en kısa süre içerisinde çözülmesini bekleyen vatandaşlar, kanalizasyon sorununun doğayı da kirletmesinden ötürü endişelerini dile getirdi....

Kastamonu Merkeze 10 kilometre mesafede bulunan Yolkonak Köyü Yukarı Yuva Mahallesi’nde çözülmeyen kanalizasyon sorunu, köy halkını isyan ettirdi. Köy Muhtarı Hikmet Singin; “Sesimizi artık duyun, ormanımız yok oluyor. Artık geçiştirilmek istemiyorum. Bu sorun hepimizin sorunu” ifadelerine yer verdi.

Köyde yaşayan vatandaşlardan Satı Külfetoğlu da yaşanan sorundan dolayı hem hayvanlarının telef olduğunu hem de doğanın kirlendiğini belirterek; “Burası merkeze yakınlık açısından doğanın içinde dinlenme yeriydi ama şu an kokudan, çevreye akan kanalizasyondan, bozulan doğal güzelliğinden dolayı insanlar kaçar oldu” ifadelerine yer verdi.

Yolkonak Köyü Yukarı Yuva Mahallesi’nde kurulan Boks Federasyonu Kamp Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bağlı Kadıdağı Gençlik Kampı’nın kanalizasyonun aktığı alan, büyük bir sorun haline geldi. Köylüler, sorunun defalarca yetkililere bildirilmesine rağmen hareket geçilmediğini belirtiyor. Bu durumun en kısa süre içerisinde çözülmesini bekleyen vatandaşlar, kanalizasyon sorununun doğayı da kirletmesinden ötürü endişelerini dile getirdi. Köyde 35 hane seslerini duyurmak için bir araya geldi.

SİNGİN; “SESİMİZİ ARTIK DUYUN!”


Yolkonak Köyü Muhtarı Hikmet Singin; “Sesimizi artık duyun, ormanımız yok oluyor. Burası Boks Federasyonu’na bağlı bir yer. Burada kanalizasyon pisliği çukurundan taşarak doğayı mahvediyor. Eskiden burada menfez vardı. 15-20 sene önce yolun kenarındaki menfezi kaldırdılar. Hal böyle olunca kanalizasyon atıkları doğaya yayılmaya başladı. Köy halkını bu sorunlarla baş başa bıraktılar. Buraya eskisi gibi menfez konulursa, kanalizasyon atıkları buradan aşağı akar gider. En azından buranın pisliği ormana zarar vermez, ağaçlar kurumaz. Alanın tam karşında Mescit Ortaokulu var.  Oranın yanında Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü var. Alanın yan tarafında ise Boks Federasyonu Kamp Eğitim Merkezi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kadıdağı Gençlik Kampı yer alıyor. Bu sorun hepimizin sorunu. Okulda eğitim gören öğrenciler, görevli memurlar bu atık kokusu onlara da elbette intikal eder. Köyün sorunu olmaktan artık çıktı” diye konuştu.

“KANALİZASYON 15 SENEDİR BU ALANA AKIYOR”

15 senedir köy muhtarlığı yaptığını belirten ve yine 15 senedir bu sorunla uğraştıklarını dile getiren Muhtar Singin; “Boks Federasyonu Kamp Eğitim Merkezi müdürüne de gittim, sorunumuzu söyledim cevap olarak ‘düzelteceğiz’ dediler ama senelerdir herhangi bir harekete geçme olmadı. 15 senedir kanalizasyon bu alana akıyor, çukurlar artık doldu taştı. Doğa kabul etmez hale geldi. Günler geçtikçe taşan su atıkları yeni çukurlar oluşturarak yavaş yavaş ormanı ele geçirmeye başladı. Acil işlemin yapılması, harekete geçilip burada biriken kanalizasyon atığının çekilmesi gerekiyor. Burası 15-20 senedir kalıcı hale geldi ve artık rahatsız olmanın boyutunu aşmaya başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne de gittim, sorunu anlattım ‘Tamam muhtarım çukurdan pisliği çekiyoruz, bir daha akmayacak diyorlar’ beni geçiştirip duruyorlar. Artık geçiştirilmek istemiyorum. Köylülerimizi bu sorunla uğraşmak zorunda bırakmayacağım. Buraya bir çözüm bulunsun, köylüler rahat etsin” dedi.

KÜLFETOĞLU; “KÖYÜMÜZDE YAŞAM ALANI KALMADI”

Köyde yaşayan vatandaşlardan Satı Külfetoğlu da; “Bu rezillik yüzünden köy haklı olarak mera alanımız olan bu yerde hayvanları otlatamıyoruz. Hayvanlarımızı otlatacak yer kalmadı. Zaten rezillikten, pislikten geçilmiyor. Daha önce burası için, yıllar önce köy muhtarı ve köylülerle birlikte valiliğe gidildiği söylendi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bizzat köyde yaşayan insanlar ve köy muhtarı bu sorunu taşıdı, ama hiçbir işlem yapılmadı, hiç bir yanıt alamadık. Yıllardır burası bu şekilde kokudan geçilmiyor, bu şekilde rezillik tütüyor. Bu alandan köylüler çok rahatsız. Çoluk çocuk buraya geliyor, içeriye düşecekler diye ödümüz kopuyor. Daha önceleri Kastamonu merkeze yakın olduğu için yazın piknik yapmaya gelenler oluyordu. Mesire alanı olarak, merkeze yakınlık olarak doğanın içinde dinlenme yeriydi ama şu an kokudan, çevreye akan kanalizasyondan, bozulan doğal güzelliğinden dolayı insanlar kaçar oldu” dedi.

“HAYVANLARIMIZ ÖLMEYE BAŞLADI”

Külfetoğlu konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Köylüler olarak burayı mera olarak kullanmak zorundayız. Hayvanlarımızın başında ne kadar dursak da, bataklığa düşen hayvanlarımız oldu. Batan hayvanlarımızı traktörler ile yukarıya çektik. 2-3 tane hayvanımız buradan su içtiği için hastalandı. Hayvanlarımızın bir tanesi öldü. Ne kadar yaklaştırmamaya çalışırsak çalışalım yine de hayvanın başına geçemiyoruz. Yetkililer gelip burada bu rezilliği durdurmuyorlar, kaldırmıyorlar hayvanlar yavaş yavaş telef olmaya başladı. Artık burası köylüleri korkutmaya başladı. Yıllardır bu şekilde duruyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan çoğu kişiye de gösterdik. Burada ormanların nasıl yok olduğundan bahsettik. Bu pislikleri, ormanımızın nasıl yok olduğunu, kuruyan ağaçları, çamları, kurumak üzere olan yüzlerce ağaçlarımızı görsünler artık. Bu rezilliğe sebep olanların biran önce, daha fazla ağaç yok olmadan önlem alınmalarını istiyorum.”

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum