Dronlarla, kıyasıya mücadele;

Dronlarla, kıyasıya mücadele

TEKNOFEST çerçevesindeki Türkiye Dron Şampiyonası'nın ilk etabı Kastamonu'da gerçekleştirildi. 20 farklı ilden 48 lisanslı sporcunun katıldığı yarışlar renkli görüntülere sahne oldu. Saatte 240 kilometre hıza ulaşabilen dronlarla sporcular özel hazırlanan parkurda kıyasıya mücadele etti....

TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Türkiye Dron Şampiyonası’nın ilk etabı, 10-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üniversite yerleşkesi içerisinde yapılan yarışlara teknoloji ve hız meraklısı vatandaşlar da ilgi gösterdi. 20 farklı ilden 48 lisanslı sporcunun katıldığı ön eleme yarışlarında sporcular kendi tasarımları olan dronlarla hünerlerini sergiledi. 240 kilometre hıza ulaşabilen dronlarla sporcular tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı araçlarla yarışmaya özel olarak hazırlanan parkurda mücadele etti.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) yürütücülüğünü yaptığı Türkiye Dron Şampiyonası, bu yıl bir ön eleme yarışı, 2 etap yarışı ve bir büyük final yarışından oluşacak. Final yarışında birinciliği elde edecek sporcu TEKNOFEST'te düzenlenecek Dünya Dron Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etmeye hak kazanacak. Ayrıca, final yarışında dereceye giren ilk 3 sporcu da Türkiye Dron Milli Takımı'na seçilerek Türkiye'yi 2023 yılında düzenlenecek uluslararası yarışlarda temsil edecek. Kastamonu Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ön eleme yarışının ardından etap yarışları 1-3 Temmuz'da Sinop'ta, 19-21 Ağustos'ta Artvin'de yapılacak. Türkiye Dron Şampiyonası final yarışı ise 30 Ağustos-4 Eylül'de Samsun'da gerçekleşecek.

Dron Şampiyonası'nda, şampiyonaya katılan pilotlar, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı araçlarla yarışmaya özel olarak hazırlanan parkurda mücadele edecek. Hız ve manevra kabiliyeti yüksek, tamamen kullanıcının kumanda yeteneğine dayalı olarak tasarlanan araçların yer aldığı şampiyonada birincilik ödülü 15 bin TL, ikincilik ödülü 10 bin TL, üçüncülük ödülü de 5 bin TL olacak. TEKNOFEST çerçevesinde 5 yıldır düzenlenen ve teknoloji tutkunlarının ilgiyle takip ettiği yarışmada sporculara para ödülünün yanı sıra konaklama, uçak bileti, yemek ve servis imkanları da sağlanacak.

TOPAL; “ADRENALİNİ YÜKSEK BİR MÜSABAKA OLACAK”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, açılış konuşmasında, bu etkinliğin ev sahipliğini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Türkiye drone şampiyonası kapsamında 10-12 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ön eleme müsabakalarına 20 farklı ilden 48 müsabık katılmakta her biri kendi tasarlamış olduğu montajını kendi yapmış olduğu dronlarla bugün burada. Az önce deneme uçuşlarına biz izledik. Hakikaten insana farklı duygular hissettiren, adrenalini yüksek bir müsabaka olacak bu yüzden bizlere hakikaten bir seyir zevki yaşatacak, bunun üniversitemizde düzenlenmesi ayrıca bir onur bu sebeple vesile olanlara teşekkür ediyorum. İnşallah güzel hayırlı bir müsabaka olacak hepinize tekrar saygılar sunuyorum” dedi.

YURT; “ ÜLKEMİZ HAVACILIK UZAY VE TEKNOLOJİ ALANINDA DAHA FAZLA ATILIMA İMZA ATACAK”

Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, 20 ilden 48 lisanslı sporcuyu Kastamonu’da ağırladıklarını dile getirerek; “Drone kullanımı dünyada bir hayli yaygınlaştı her alanda da drone kullanılmaktadır. Geçen hafta Kastamonu Türk Dünyası Günlerinde 200 tane drone ile gösteri yapılan gecede gördük gerçekten de güzel bir program oldu. Hakikaten drone bundan sonra ne yapabileceği de ortaya çıkmış oldu. Bu açıdan durum tasarımı üretimi ve yazılımı konularına ilgi duyulması noktasında yapılan etkinliğin bir hayli önemli olduğunu olduğu düşüncesindeyim. Türkiye'de milli teknolojilerinin gelişimine katkı sunmak ve farkındalık yaratılması için gerçekleştirilen Havacılık Uzay Ve Teknoloji Festivali hedefe koşar adımlar ile ilerlemektedir. İnanıyorum ki ülkemiz önümüzdeki süreçte havacılık uzay ve teknoloji alanında daha fazla atılıma imza atacaktır. Ülke olarak bu alanlara son yılda yapılan yatırımlar ve elde ettiğimiz kazanımlar bizlerin geleceğe dönük umutlarını daha da artırmaktadır. Bundan dolayı Teknofest Havacılık Uzay Ve Teknoloji Festivali'nde Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Evliyalar ve şehitler diyarı Kastamonu’muza etkinlik çerçevesinde gelen misafirlerimize Hoş geldiniz diyor, yarışmalarda başarılar diliyorum” dedi.

 

KILIÇARSLAN; “YARIŞ ETABININ HAZIRLANMASI İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF EDİLİDİ”

Vali Vekili Ünal Kılıçarslan da; “Teknofest, ülkemizde gençlerin yakından takip ettikleri en önemli etkinliklerden birisi bu, Festival sayesinde milli teknolojilerinin gelişmesi yönünde gençlerimizin ufukları açılmaktadır. Ülkemizin Mühendislik tabanlı insan kaynağına katkı sunmaktadır. Çok değerli protokol saygıdeğer konuklar Teknofest bu yıl Samsun merkezli olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki kıyı illerinde icra edilecek olup, bu kapsamda da ilimizde Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ’nin (STM) yürütücülüğünde Türkiye drone şampiyonası ön eleme etabı yarışmaları yapılacak. İlimizde 2 gün boyunca sürecek olan bu yarışlarda 48 sporcumuz centilmence birbirleriyle mücadele edecektir. Yarış etabının hazırlanmasında ilgili kurumlarımızca iki gündür çok ciddi çabalar sarf edildi. İnşallah sporcularımız yarış pistinden ve gezme fırsatını bulacaklarını düşündüğüm ilimizden keyif alacaklardır. Değerli konuklar sözlerime son vermeden önce ilimizde Drone yarışlarının organize edilmesi Dolayısıyla başta T3 Vakfı'na, Kastamonu Üniversitemize, Belediye Başkanlığımıza, İl Özel idaremize, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odamıza, Kalkınma Ajansımıza, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze ve emeği geçen diğer tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.  


ÖZTEKİN; “BU BİR HIZ YARIŞI”

Hava Sporları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Öztekin konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “Yarışmacılarımız arasında 7 yaşından 40 yaşına kadar sporcularımız var. Tamamen kendilerinin geliştirdiği, kendilerinin tasarladığı cihazlarla yarışıyorlar. Buradan çıkan arkadaşlarımız ileride meslek seçimlerine kadar etkileyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu bir hız yarışı. Bu bir teknoloji ile mücadele yarışı. Dolayısıyla yurt dışında da yapılan yarışlarla emsal bir yarışma. Bu yarışların gençlere faydası tamamen teknoloji ile iç içe büyümeleri, teknoloji ile iç içe yaşamaları ve teknolojiyi yakından takip etmeleri. Gerek refleks olsun, gerek teknolojik bilgi olsun. Dünya geneline baktığımız zaman hiçbir zaman teknolojiden geri kalmamış oluyorlar. Yurtdışında hangi yazılım çıktıysa aynı anda Türkiye’ye gelebiliyor. Mekanik anlamda da biz yarışmacılara destek olmaya çalışıyoruz. Biz burada Türkiye’nin en hızlılarını seçmek için finale doğru taşımak için çalışıyoruz. Biz Türkiye’nin en hızlı 32 sporcusunu yakalamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum