Pedal, gazı solladı;

Pedal, gazı solladı

Akaryakıta gelen zamlardan sonra vatandaşlar çareyi bisiklette buldu. Bisiklet satışlarında patlama olurken, bisiklet tamircilerinde ise yoğun mesai yaşanıyor....

Akaryakıta her gün gelen zamlar, vatandaşı bisiklet kullanımına yöneltti.Havaların ısınmasıyla beraber ulaşımda bisiklet kullanımı artarken, bisiklet satıcılarında da yoğun mesai yaşanıyor. Bisiklet fiyatları 500 lira ile 20 bin lira arasında değişen fiyatlara satılırken, bisikleti olup da arıza nedeniyle kullanılamayan yada evinin bodrumlarda unutulan bisiklet sahipleri tamircinin yolunu tuttu.

“ÖNCEKİ SENELERE GÖRE TALEP ÇOK ARTTI”

Akaryakıt fiyatlarından sonra bisiklet satışlarında büyük patlama yaşadıklarını söyleyen Sinanoğlu bisiklet dükkan sahibi Fikret Sinanoğlu; “Şuan da bisikletteki rağbet,ilgi, alaka gerçekten bir önceki senelere göre çok çok arttı. Ayrıca pandemi döneminde evlere kapanmadan sonraki süreçte hem spor aracı hemde ulaşım aracı olarak bisiklete rağbet arttı. Tabi bunda akaryakıta gelen zamların da etkisi var. Çünkü akaryakıt fiyatlarına insanlar artık dayanamaz hale geldi” dedi.

“YÜZDE YÜZ BİSİKLET VE YEDEK PARÇAYA ZAM GELDİ”

Bisiklet fiyatlarında da artış olduğunu dile getiren Sinanoğlu; “Her şey zam gelirken bisiklet fiyatlar da bundan nasibini aldı. En az yüzde yüz oranında hem bisiklete hem de yedek parçaya zam geldi. Akaryakıta art arda gelen zamlardan sonra vatandaşlar, işe gitmek için, işten gelmek için veya öğle paydoslarında çarşıda yediği yemeği artık evde yiyebilmek için bisikletteki ulaşım kolaylığının farkına vardı. Bu sayede zamandan tasarruf, bekleme sürecinin olmadığı da gördü. Buda beraberinde bisikletteki ilgi ve alakayı çoğalttı”dedi.

“İNSANLAR YENİ BİSİKLET ALMAK YERİNE ESKİSİNİ TAMİRE GETİRİYOR”

Bisiklete olan talepte yaşanan artışın fiyatlara etki ettiğini dile getiren Sinanoğlu; “Talep fazla olduğu için bisikletlerin de fiyatları arttı. 500 liradan başlıyor, 20 bin ve katlarına kadar devam ediyor. İkinci el veya sıfır olarak değişiyor. Önceki senelere göre bin 250 lira civarında olan bir bisiklet şuan ise 2 bin 500, 3 bin lira oldu. Bu artıştan dolayı insanlar o fiyata yeni bir bisiklet almak yerine ellerindeki olan bisikletleri değerlendiriyorlar ve getirip tamir ettiriyorlar. Bisiklet onarımı yapıldığında 300-400 liraya mal oluyor. Elbette bisikletin masrafları da var ama bu arabayla karşılaştırılmaz bile. Akaryakıt fiyatları bazında düşündüğümüz zaman bu masraf hiçbir şey etmez. Bisiklette bir de şöyle bir şey vardır. Bir kere yaptırdığınız zaman çok uzun süre kullanılabilir.Sürekli bozulan bir şey değil. 35 senedir, bisikletçiyim aynı zamanda aktif bir biniciyim, bu nedenle bisikletteki sorunlarını daha iyi biliyorum. En fazla hasar vites ayarlarında olur, buda bisikleti hoyratça kullanmadan kaynaklı olur. Başka önemli hasarı yoktur bile” dedi.

“KAS AĞRILARIM OLUYOR DİYEREK BİSİKLETİ BIRAKMAYIN”

İnsanların bisiklet kullanmaları gerektiğini vurgulayan Sinanoğlu;“Maddi olanaklardan daha çok en önemli yönü sağlıktır. İlk bisiklete binen kişi bir hafta içerinde efor harcadığı için birçok yerinde ağrılar hissediyor. Bu ağrılar, zayıf kaslarımızın güçlendiğini gösteren ağrılardır. Bir haftanın sonunda düzenli kullanıldığı zaman oradaki ağrılar yok oluyor bu da oradaki kasların artık güçlendiğine, vücudunuza faydalarının başladığına işarettir. Kas ağrılarım oluyor diyip bisiklet kullanımı bırakmayın. Spor yapmak zaten her açıdan önemlidir. Bisiklette bunun bir parçasıdır. 10 kilometrelik yolu bisikletle gittiğiniz zaman bir efor harcıyorsunuz, vücudunuz dengeye giriyor ama arabayla gittiğiniz zaman sağlığınız için hiçbir faydası olmuyor.Ben herhangi bir yere gideceğim zaman bisiklet kullanıyorum. Hem spor yapmış oluyorum hem de ekonomik hem de kafamı dinlendiriyorum. Bisiklet doğanın içinde nefes alarak ulaşımınızı sağlar” dedi.

“ÇAYIN KENARINA BİSİKLET YOLU YAPILABİLİR”

Bisiklet kullanımı her geçen yıl artmasına rağmen bisiklet kültürünün yaygınlaşmadığını üzülerek ifade eden Sinanoğlu son olarak şöyle konuştu; “Bisiklet yolu, bisiklete binmek için zaman ayırıp, oraya gidip çocuğumuzu çoluğumuzu bisiklete bindirmek için olan bir yer. Bu benim için ölü bir yatırım. Ben bisikletimi kullanacaksam, evimde bir paket çayım eksilse bisikletime binip alışveriş yapacağım yere kadar bisiklet yolundan gidip gelebilmem gerekir. Keza aynı şekilde işime bisiklet yolundan gidip gelebilmem lazım. Kastamonu’da çayın bir ya da bir buçuk metrelik bir tarafı bisiklet yolu yapımı için ayrılabilir.Nice dağlara taşlara, kilometrelerce viyadükler yapıldı. Kastamonu içinde bunun yapılması zor olmamalı.”



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum