İhracatımız yüzde 33 düştü;

İhracatımız yüzde 33 düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Dış Ticaret İstatistikleri, Nisan 2022 verilerini açıkladı....

TÜİK başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre; Kastamonu’da ihracat geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 33,4 azaldı. En fazla ihracat “Diğer Demir Dışı Metal Cevherlerin Madenciliği” grubunda oldu. Nisan ayında Kastamonu’dan 42 farklı ülkeye ihracat yapıldı. TÜİK tarafından açıklanan Dış Ticaret İstatistikleri ’ne göre 2022 yılı Nisan ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 41 milyon 451 bin dolar olarak açıklandı. Nisan ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,4 azaldığı görüldü. Kastamonu’nun 2022 yılı Nisan ayındaki ithalatı ise 56 milyon 331 bin dolar olarak açıklandı. Aylık ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 847,2 arttı.

DIŞ TİCARET HACMİ 97,8 MİLYON DOLAR OLDU

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Nisan ayında 97 milyon 782 bin dolar oldu. En fazla ihracat “Diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubunda gerçekleşti.

Nisan ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; aylık toplam ihracatın yüzde 40,7’sine denk gelen 16 milyon 889 bin dolar ile “Diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu, 15 milyon 585 bin dolar ile “Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu ve 3 milyon 561 bin dolar ile “Temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu yer aldı. Nisan ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 45 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. İthalat ise 54 farklı ürün grubunda gerçekleşmiştir. İthalatın ilk üç sırasında 46 milyon 834 bin dolar ile “Diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu, 3 milyon 4 bin dolar ile “Maden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı” ürün grubu ve 1 milyon 633 bin dolar ile “Dokuma” ürün grubu yer almaktadır.

İHRACATTA BİRLEŞİK KRALLIK İLK SIRADA YER ALDI

Nisan ayında Kastamonu’dan 42 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 9 milyon 783 bin dolar ile Birleşik Krallık yer almaktadır. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 7 milyon 575 bin dolar ile Gürcistan olurken üçüncü sırada 7 milyon 436 bin dolar ile Bulgaristan bulunmaktadır. Nisan ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 28 milyon 258 bin dolar ile Şili yer almaktadır. İkinci sırada 18 milyon 576 bin dolar ile Peru ve üçüncü sırada 2 milyon 876 bin dolar ile İsveç yer almıştır. Nisan ayında Kastamonu’ya 40 farklı ülkeden ithalat gerçekleşmiştir. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum