KEAH’ta omurga kırıklarına kapalı ameliyat dönemi;

KEAH’ta omurga kırıklarına kapalı ameliyat dönemi

Omurga kırıklarının tedavisinde en güncel tedavi yöntemlerinden biri olan ve dünya çapında yaygın olarak uygulanan omurga kırıklarında çimentolama ameliyatı (kifoplasti), Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) başarıyla yapılmaya başladı....

KEAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selin Bozdağ, dünya çapında yaygın bu uygulama ile şu bilgileri verdi; “Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Ünitesi olarak artık omurga kırıklarına kapalı ameliyat ve tedevi dönemi başladı. Yapmakta olduğumuz omurga kırıklarında çimentolama ameliyatının (kifoplasti) ne olduğunu anlatmak isterim. Travma (düşme veya diğer sebeplere bağlı kazalar), osteoporoz (kemik erimesi) veya omurga tümörleri sebebiyle omurgada kırıklar meydana gelebilir. Omurga kırıkları için tedavi seçeneği kırığın çeşidine ve şiddetine göre tabi değişmektedir. En sık karşılaşılan kırıklar ise omurga kemiğinin hacminin azalması sonucu oluşan çökme tipi kırıklardır. Bu tip kırıklar hastalarda geçmeyen ağrılara, bozulmuş uyku düzenine ve günlük aktivitelerini yapamamaya sebep olabilir ve ayrıca omurgayı öne doğru açılandırarak kifoz adı verilen kamburumsu görünüme yol açabilir. Kırılan omurga kemiğinde çökme belli bir mesafeyi aşmadıysa, istirahat ve korse tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak aylar süren bu tedavi, özellikle genç hastalarda, hastayı hareketsizliğe iterek sosyal yaşamdan kopma noktasına getirebilir veya okuldan/işten uzun süre uzak kalmalarına neden olabilir. Yaşlı hastalarda ise uzun süre hareketsiz kalmak; kemik erimesini (osteoporozu) hızlandırabilir veya akciğer ve bağırsaklarda ek problemlere yol açabilir. Ayrıca kifozda (kamburlukta) artış meydana gelebilir. Halk arasında çimentolama olarak tanımlanan kifoplasti ameliyatı; kırılan kemiği güçlendirerek ağrıyı kısa sürede azaltıp hastanın hayat konforunu tekrar elde etmesini sağlamak ve çökmeden kaynaklanan kifozu önlemek için yapılır. Ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen bu kapalı tip ameliyatta, röntgen eşliğinde işlem uygulanacak olan yer belirlendikten sonra, eski haline olabildiğince getirilebilmesi için omurga kemiği içinde balon şişirilir ve sonrasında özel iğneler vasıtasıyla kemik çimentosu (polimetilmetakrilat maddesi) kırılan kemiğin içine enjekte edilir. Ortalama 45 dakika süren bu işlemden yaklaşık 4-6 saat sonra hasta ayağa kaldırılarak yürütülür ve aynı gün içinde hastanemizden taburcu ediyoruz.

Kapalı yöntemle uygulanan bu yöntemle kimler fayda görebilir diye sorarsanız “özellikle yaşlı ve ek hastalıkları olan veya entübasyonu sakıncalı olan hastalarda bu yöntem çok avantajlıdır. Çünkü bu ameliyat uyutulmadan yapılabilmektedir ve açık cerrahiye göre kanama riski ve diğer yumuşak dokuların hasarlanma olasılığı azdır. Diğer bir avantajı ise iyileşme süresinin çok kısa olmasıdır. Bu ameliyat birden fazla omurga kırığında da rahatça uygulanabilmektedir. Ayrıca hastanın almakta olduğu her hangi bir başka tedavi, bu ameliyatın yapılmasına da engel oluşturmamaktadır.”

36 HASTAYA UYGULANDI

KEAH’ta 12 Mayıs 2022 itibariyle 36 hastada, kırık omurga kemiğine bu işlemin uygulandığına da belirten Op. Dr. Bozdağ; “Bu ameliyatın hastanemizde yapılmaya başlanması için gerekli malzemelerin temini konusunda her türlü kolaylığı sağlayan hastane yönetimi ve Nöroşirürji Kliniği İdari Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Eren Görkem Gün anestezi protokollerinin uygulanmasını sağlayan, Anestezi Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Zahide Doğanay yönetimindeki tüm anestezi ekibinin, kliniğimizde kifoplasti hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası bakımlarına kolayca adapte olan Nafize Karaoğlu’nun sorumluğundaki tüm hemşire ekibimizin ve kifoplasti ameliyatının tekniklerine hakim Nöroşirürji Ameliyathane hemşireleri Yasemin Dönmez ve Dilek Tulum Kahveci’nin, ameliyathane röntgen ekibinin ortak çabası ve istikrarı ile kifoplasti ameliyatlarını ileri merkezlere gönderilmeden Kastamonu’da yapılması bize büyük mutluluk veriyor” dedi. (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum