İsfendiyar Camii'nde 'Ok Rivayeti' demirle sunulacak;

İsfendiyar Camii'nde 'Ok Rivayeti' demirle sunulacak

'Ok'lu camii olarak bilinen İsfendiyar Camii'sinde 1950'lı yıllarda restorasyon sırasında minareye monte edilen ve 'paratoner' görevi gören ok görünümlü demir; yerine yeniden takıldı....

Kastamonu Turizm Eğitimi ve Kültürünü Geliştirme Derneği (TURGED) tarafından Vakıflar Bölge Müdürlüğü izniyle yerine takılan, 'ok' görünümlü demir; İsfendiyar Camii'nin minaresine takıldı.

‘ŞEHİRLER KÜLTÜRLERİ İLE YAŞAR’

Kastamonu Turizm Eğitimi ve Kültürünü Geliştirme Derneği (TURGED) Başkanı Zühtü Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Kastamonu’da biliyorsunuz önce Çobanoğlu Beyliği daha sonra Candaroğlu beyliği hüküm sürmüş. Candaroğlu beylerinden İsfendiyar Bey 1392 yılından sonra bey olduktan sonra hanımı Tatlı Hatun buraya bir külliye yaptırmak ister ve zaviyeden şu anda birkaç bölüm kaldı. Minareye kaleden bir ok atar ve o ok hilalin olduğu kısmın alt kısmına isabet eder onun içinde halk arasında oklu minare olarak bilinir bu camii. 1712 yılında bu minare yapılırken ok yerinden sökülmüş, daha sonra 1954 yılında oraya bir paratoner ayağı takılmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden okun yerine takılması ile ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan bir yazı geldi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü takacak iken, Kastamonu Kültür Turizm Derneğine bu verildi. Biz de bugün vinci kurdurduk oku yerine taktırıyoruz. 1954 yılında takılan paratoner ayağı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde duruyor, okun orijinal şekli budur. Okun sadece üst tarafına bir tel ilavesi yaptık kuş vb. canlıların konmaması için boğazı çok ince çünkü. Şu anda ok yerine takılmış oldu, Kastamonu kültürü için çok önemli bir konu, çünkü şehirler kültürleriyle, hikayeleriyle, efsaneleri ile ayakta durur. Bu efsane de Kastamonu kültürünün önemli bir konusu. Biz hem kaleyi hem de buradan Çobanoğlu ve Candaroğlu Beyliklerini anlatmamız bu ok sayesindedir. Bugün kültürümüzün de yerine gelmesi mutluluk verici. Kolay bir iş değil 6 aydır yazışmaları sürüyordu en son dün izni çıktı, Kastamonu kültürüne, turizmine armağan olsun. Ama bir yeri restore ederken, bunu söylemeden geçemiyorum asla kültürümüze zarar vermemeliler, madem orada ok var bu minare yapılırken o okun orada olması gerekiyor, bunu sökmek zarar. Çünkü şehirler kültürleri ile yaşar, ayakta durur, tarihleri ile ayakta kalır. Ciddi olmayan konularda bile insanlar efsane uydururken bizim efsanemiz uydurma değil. İsfendiyar Bey, 1000 metre mesafeden bir ceylanı gözünden vurabilecek kapasiteye sahip bir avcı kendisi, mezarı da Sinop’ta, Kastamonu’da yatmak nasip olmamış. Bu külliyeyi de hanımının adına yaptırıyor. Ben emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bugün bir kültürel değerimiz yerine konmuş oldu” ifadelerini kullandı.   

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum