'En iyi hizmeti vermek için gece gündüz çalışacağız'
Hepkebirler Mahallesi’ndeki Kastamonulular Dayanışma Derneği (KASDER) Kastamonu Şubesi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi....
Açılışta konuşan KASDER Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Eren; “Şubemizde her alanda başarılı hizmet veren arkadaşlardan oluşan güçlü bir kadromuz var. Bu güçlü kadromuz ile hemşehrilerimize en iyi hizmeti vermek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.
Açılışa, Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, KAS-DER Başkan Yardımcısı Yılmaz Cesur, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Katar, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Neslihan Kaya, KAS-DER Genel Başkanı Remzi Şen, Kas-DER Kurucularından Yavuz Ballık, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, Yol-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Sadık Düzgün, Kastamonu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Özdemir, KAS-DER Genel Başkan Yardımcısı ve Kastamonu Sanat Kurulu Başkanı Yılmaz Cesur, bazı Muhtarlar ve STK Başkan ve Yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.
EREN; “PROJELERİMİZİ
BİR BİR HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
KASDER Kastamonu Şubesi’nin açılış töreninde konuşan KASDER Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Eren; “Türkiye tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayakbastı ve 4 yıl kadar sürecek olan Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırladı. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak da her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Ülkemiz, Türk Milleti ve bizler için çok önemli ve anlamlı bir gün olan 19 Mayıs gününde Kastamonulular Dayanışma Derneği Kastamonu Şubemizin Hizmet binasını da açmak nasip oldu. Pandemi nedeniyle yapamadığımız açılışımızı bugün gerçekleştiriyoruz. KAS-DER Kastamonu Şubesi olarak ilimizde ve il dışında yaşayan hemşehrilerimiz ile birlik ve beraberlik içinde çalışma ve projelerimizi yürüteceğiz. Kaynaşma ve dayanışmayı sağlayacağız. KAS-DER Kastamonu Şubemizde her alanda başarılı hizmet veren arkadaşlardan oluşan güçlü bir kadromuz var. Bu güçlü kadromuz ile hemşehrilerimize en iyi hizmeti vermek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz. Bu mutlu ve heyecanlı günümüzde bizleri yalnız bırakmayan Valimize, Belediye Başkanımıza, tüm konuk ve misafirlerimiz ile davetlilerimize, emeği ve katkısı geçenlere de derneğim adın çok teşekkür ediyorum” dedi.
BALLIK; “KASTAMONU’YA
DAHA İYİ HİZMETLER GELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM”
Kas-Der’in en eski kurucularında İhsan Yavuz Ballık yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul’a çalışmaya gittiğinde her şehrin bir cemiyeti ve şubesi olduğunu fark edip Kastamonu Derneği’ni kurmaya karar verdikleri bilgisini vererek; “7 arkadaş bu derneği karar verdik ve kurduk. Derneğimiz hakikaten kısa zamanda sevgi ve saygı gördü ve de kısa zamanda tutuldu. Çünkü ihtiyaç vardı, halk istiyordu. Bir hizmet getirildi. Maksat Kastamonu’ya da bir hizmet getirmekti ve bir şeyler yapmaya çalıştık. Güzel bir temel attığımıza inanıyorum, temeli güzel attığımız için bizden sonra gelen arkadaşlar bu işi daha büyüttüler ve şubeler açtılar fakat Kastamonu Şubesi’ni daha yeni açabildik. Bu da büyük bir şans ve büyük bir başarı. Ben buna çok seviniyorum. Çünkü Kastamonu Derneği olup da şubesi olmaması çok acı bir şeydi. Buradaki Kastamonulular da bunu benimseyecek ve İstanbul ile koordineli çalışılacak. Kastamonu’ya daha iyi hizmetler geleceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
Derneğin en genç Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Oğuz ise şube açılışına gelen herkese teşekkür ederek; “ Kastamonu dayanışma ailesinin en büyük ayağı olan Kas-Der’in Kastamonu yapılanmasını oluşturmak üzere, 26 Şubat 2020 tarihinde bir araya gelerek Kastamonu şubemizi kurduk. Kuruluştan sonra öncelikli amacımız, derneğimizin mekân ihtiyacının giderilmesiydi. Mekân olarak dernek faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz amacıyla içinde bulunduğumuz bu konağı bize tahsis ettikleri için başta Valimiz olmak üzere İl Genel Meclisi Başkanımız ve İl Genel Meclisi Üyelerimize, ayni yardımları için Kastamonu Üniversitesine, şubemizin bahçesi için Belediye Başkanlığına şükranlarımızı sunarız” dedi.
“KASTAMONULU OLMAK
BİR AYRICALIKTIR”
Oğuz, KASDER’in kurulduğu tarihten bu yana pandemi koşullarının olumsuzluklarına rağmen birtakım faaliyetlerde bulunduklarını belirterek;“2021 Yılı Ağustos ayında Bozkurt başta olmak üzere ilimizin birçok ilçesinde yaşanan sel felaketinde çalıştık. KAS-DER genel merkezimizin organize ettiği İstanbul’dan gelen yardımlar için Kızılay derneğiyle ve Mavi Hilal Vakfıyla da iş birliği yaptık Yardımların afet bölgesine iletilmesinde aktarma ve koordinasyon görevini gerçekleştirdik. Aynı zamanda şubemizin imkânlarıyla afet bölgesine kumanya ve içme suyu ulaştırdık. 2021 yılının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitemizin de desteğiyle bir cumhuriyet konseri düzenledik. 10 Kasım tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün şehitlerimizin ruhları için Nasrullah camimizde bir mevlit organizasyonu gerçekleştirdik. 1 Aralık'ta da bir Tiyatro etkinliği düzenledik. İl merkezimizde ve merkezimize bağlı bazı köylerde muhtarlarla iş birliği çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine iletilmek üzere ayni yardım yaptık. İl merkezimizde de ayrıca ihtiyaç sahiplerine ayni yardımlarda bulunduk. İhsangazi Belediyesi öğrenci yurduna da ayni yardımda bulunduk. Aynı zamanda Kastamonu dışındaki Kastamonu oluşumlarıyla, işbirliği içerisinde bir koordinasyon merkezi görevini yerine getirdik. Geçmişle gurur duymak en doğal hakkımız ama bizden öncekilerin yaptıklarıyla övünerek, elini kolu bağlı oturmanın da günümüz koşullarında onlara saygısızlık olduğuna inanmaktayız. Kastamonu halkı geçmişten aldığı bu güçlü örneklerle ve çağın hızlı akışı içinde toplumda ayrı bir statüye değil, aksine her alanda etkili ve yetkili bir özelliğe kavuşmak zorundadır. Bu nedenle önce gerekli eğitimi almak, çağdaş değerleri, milli değerlerimizle birlikte özümsemek, ç evresine güven vermek ve kendini topluma kabul ettirmek durumundadır. Ancak bunun için de yaşadığımız toplumun olumlu katkılarının gerekliliği unutulmalıdır. Bu amaçla derneğimizi bir proje ve eğitim yuvası yapmak en önemli hedeflerimizden biridir. Baş döndürücü bir hızla değişen dünyada çok doğaldır ki toplumda sorunlar çoğalacak ve çeşitlenecektir. Tabii ki Kastamonu’muz da bu süreçte yerini alacaktır. Bizim bu bağlamda KAS-DER Kastamonu Şubesi olarak amacımız dayanışmanın, yardımlaşmanın, toplumsal duyarlılığın, katma değer yaratmanın ve her şeyden önemlisi memleketine faydalı insan olmanın öncülüğünü yapmaktır. Kastamonu’muzu ülkemiz içinde de yükselen bir marka olmasını amaçlamaktayız. Kastamonulu olmak bir ayrıcalıktır” dedi.
ŞEN; “KASDER, ÇOK
GÜÇLÜ BİR STK OLARAK FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR”
İstanbul Kas-Der Genel Başkanı Remzi Şen ise; “KASDER 1985 yılında, bundan tam 37 yıl önce kurulmuş olan, 7 büyüğümüzün kurmuş olduğu bir dernek. Bugün devasa bir büyüklüğe ulaştı. 41 şubesiyle çok ciddi üye sayısıyla, İstanbul’da sadece bir hemşehri derneği olmaktan öte çok güçlü bir STK olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 3 temel amaç etrafında faaliyetlerini sürdüren bir derneğiz. Bunlardan biri İstanbul’daki Kastamonuluların tanışması kaynaşması. Diğer bir alanımız, Kastamonu tanıtımı ve kalkınmasına katkıda bulunmak. Üçüncü alanımız ise yaşadığımız İstanbul’a ve çevreye sahip çıkmak. Son zamanlarda biz buna dördüncü bir madde ekledik. Biliyorsunuz son zamanlarda dünyada bir küresel ısınma sorunu, çevre sorunu, ekolojik problemler var. KASDER bundan sonra güçlü bir STK olarak, bu küresel ısınma çevre ve ekoloji konularında faaliyetlerde bulunacak. Kastamonu geri kaldı diye yakınıyoruz. Bu bizim için bir avantaja dönüşebilir. Kastamonu’nun doğallığını bozmadan, Kastamonu’yu çok daha iyi yerlere götürebiliriz. O açıdan Kastamonu’nun bu çevre ekoloji ve küresel ısınma konusunda duyarı olması noktasında faaliyetlerimiz olacak. Bunlarla alakalı da birtakım arkadaşlarımız çalışıyorlar. Çok kısa bir zamanda Kastamonu’da bir panel yapacağız. Paydaş derneklerimiz var: İstanbul, Tekirdağ, Çorlu, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Sakarya gibi… Tüm bu derneklerle birlikte Kastamonu’da çevreye doğaya dönük çalışmalarımız olacak. Bunu da burada duyurmuş olayım. Sadece KASDER değil, Kastamonu’da çok güzel bir mekân kazandı. KASDER, sadece bize ait olan bir dernek değil, tüm Kastamonu’ya ait olan bir dernektir. İstanbul’da dabunu her zaman ortaya koyuyoruz. Tabi İstanbul’da bu hemşehri dayanışmasına çok daha farklı bakılıyor. Herkesin gıptayla baktığı bir dernek haline geldi KASDER. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
ÖZ; “ŞEHRİMİZİN
TANITIMI ADINA ÇABA HARCAYAN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi öz de açılışta yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İlimiz ile İstanbul arasında 37 yıldır köprü vazifesi gören ve İstanbul’daki yaklaşık bir buçuk milyon Kastamonulu nüfusunun temsilciliği görevini yürüten Kastamonulular Dayanışma Derneği’nin açılışında olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Temel amacı İstanbul’da Kastamonulular arasındaki birliği ve dayanışmayı sağlamak olan KAS-DER şehrimizin tanıtımı noktasında önemli adımlar atıyor. İstanbul’da belediyemizin de katkılarıyla düzenlenen Kastamonu Tanıtım Günleri etkinlikleri her yıl milyonlarca ziyaretçiye Kastamonu’yu bir nebze de olsa yaşatıyor. Bu doğrultuda dernekte dünden bugüne görev alan ve şehrimizin tanıtımı adına çaba harcayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Kıymetli Yavuz Ballık ve altı arkadaşı tarafından 1985 yılında kurulan Kastamonulular Dayanışma Derneği’nin bugün geldiği nokta takdire şayan. Bugün itibarıyla şehrimizde de şubesi bulunacak olan Kastamonulular Dayanışma Derneği’mize çalışmalarda başarılar diliyorum. İstanbul ile olan bağlarımızı daha da kuvvetlendirerek şehrimize daha fazla katkı sağlayacağını biliyorum” şeklinde konuştu.
ÇELİK;
“KASTAMONU’MUZ, EN BÜYÜK DEZAVANTAJIMIZ ULAŞIMLA İLGİLİ SORUNLARIMIZDI”
AK Parti Milletvekili Metin Çelik de;“Kastamonu’muz için geri kaldı diyoruz, evet geçmişte öyleydi ama şuanda batığımızda son 20 yılda bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz, Kastamonu o türküler yakılan günleri geride bıraktık. Kastamonu hamdolsun her alanda, hem Kastamonu’yu Kastamonu yapan değerlerine bugün sahip çıkıyor hem de bir taraftan çağın gerektirdiği yatırımları, atılımları yapmaya devam ediyor. Kastamonu’muz, en büyük dezavantajımız ulaşımla ilgili sorunlarımızdı. Göç hadisesinin aslında Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ortaya çıkmasının ana nedeni ulaşımda yaşadığımız sıkıntılardı. Bizim sanayideki gelişmelere ayak uyduramayışımız, sanayinin önde yer aldığı İstanbul gibi büyük şehirler gibi yerlere 50’li 60’lı yıllardan itibaren kendiliğinden gelişen bir göç hadisesiyle Kastamonu karşı karşıya kaldı. Bugün Kastamonu’da yaşayan nüfustan belki 4 kat daha fazlası İstanbul’da ve diğer illerde yaşıyor. Dolaysıyla meseleye bu açıdan baktığımızda olayları daha iyi tahlil edebiliriz. Ama hamdolsun, 9 yıl önce havalimanına kavuşmuş bir Kastamonu var. Ilgaz tüneline kavuşmuş bir Kastamonu var. Ölmüş yollarını 7 katına çıkarmış bir Kastamonu var. Kastamonu’yu Kastamonu yapan, tarihine, medeniyetine sahip çıkan, konakları restore edip sokak sağlıklaştırmalarıyla geleceğe taşıyan, camilerini, medreselerini, külliyelerini restore eden bir Kastamonu var” dedi.
“KASDER’İMİZKASTAMONU
TANITIMINA EN BÜYÜK DESTEĞİ VEREN KURULUŞUMUZ”
Milletvekili Çelik, konuşmasının devamında; “Kastamonu şuanda turizm anlamında da çok büyük değerlerini ortaya çıkardı. Kastamonu’da son yıllarda bir turizm hareketliliği var. Sebebi, bir taraftan doğa yönünden sahip olduğumuz değerler ve buraya dönük yapmış olduğumuz yatırımlar, bir taraftan da tarihi kültürel alandaki bizim üstünlüğümüz. ‘Kastamonu gibi Türkiye’de kaç şehir var?’,‘Bu değerlere sahip olan kaç şehir var?’ diye düşündüğümüzde parmakla sayılacak sayıdadır. Dolayısıyla bu artılarımızı iyi değerlendireceğiz. 4 tane organize sanayi bölgesine kavuştuk, hamdolsun. Son 20 yılda Kastamonu’da dördüncü organize sanayi bölgesini hayata geçirdik. O açıdan da boş durmuyoruz. İhracatımız 400 milyon doları aştı. 2021 yılında 400 milyon doları aşmış bir Kastamonu var. Bu 4 sene önce 100 milyon doların altındaydı. Bir taraftan tarıma dayalı, hayvancılığa dayalı, ihtisas organize sanayi bölgesini Devrekâni’de faaliyete geçiriyoruz ve sanayi bölgesi sayımızı 5’e çıkarıyoruz. Bu çalışmaların alt yapı çalışmaları tamamlandı. Yatırım programına alındı. Kastamonu’ya her açıdan sanayi tarım, hayvancılık turizm, her bakımdan geliştirme yönünde ciddi atılımlar yaptık ve heyecanımız gerçekten çok iyi bu anlamda. Geleceğe daha iyi bakıyorum, bakabileceğimizi düşünüyorum. Tabi ki bu tek başına hükümetin iktidarın yapacağı bir çalışma değil. Bu çalışmaların sivil toplum kuruluşları tarafından da sahiplenilmesi gerekiyor. Gerçekten bu açıdan KASDER’imiz bunu en iyi yapan teşkilatlardan biri. Kastamonu tanıtımına en büyük desteği veren kuruluşumuz. İstanbul’daki, Ankara’daki, Bursa’daki tanıtım günleri, bizim Kastamonu derneklerimiz bu manada Türkiye’deki hemşehri derneklerine yıllardır örnek oldular. Bu sebeple bunun temelini atan Yavuz ağabeyimize KASDER’imizin kurucularına teşekkür ediyor, rahmana kavuşanlar varsa da Allahtan rahmet diliyorum. Kastamonu’da bir şube bağlantı noktasının şuanda resmi açılışını gerçekleştiriyoruz, hayırlı olsun. Güzel dayanışmalara vesile olur”diye konuştu.
ÇAKIR; “İSTANBUL’A
GİTTİĞİMİZDE KAS-DER’İN KAPSAYICI ÖZELLİĞİNİ ORADA HİSSEDİYORUZ”
Vali Avni Çakır, kendisini bir Kastamonulu olarak gördüğünü söyleyerek; “Bu şehirde yaşamaktan, bu şehirde valilik yapmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum. İlçeleriyle, köyleriyle Türkiye’nin en güzel, en özel illerinden bir tanesi. Bir beldeyi güzel yapan sadece coğrafyası, doğası değil, içinde yaşayan insanların tarihi. Çok farklı bir medeniyete ve coğrafyaya girdiğinizi daha şehre girdiğinizde hissediyorsunuz. Zaten bir şehri şehir yapan bu samimi özellik. Hem dini mekanları, hem coğrafyası, hem tabiatıyla müthiş bir coğrafya. Tabii bu müthiş coğrafyayı bütünleyen muhteşem bir insan yapısı. Yabancıya en çok hürmetin gösterildiği yerlerden bir tanesi. Yabancı gösterilen hizmet ve hürmet, Türk’ün ruhunda olan ve Anadolu’dan güçlü bir şekilde yaşanan yardımlaşma, komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu, birlikte yaşamanın güçlü bir şekilde görüldüğü güzel bir coğrafya. Bu güzel coğrafyanın insanları zamanla başta ekonomik sebeplerden dolayı göç vermiş. En çok göç veren illerden bir tanesi. Bir milyondan İstanbul’da Kastamonulular var. Gurbetteki insanlarımızla ata ocağındaki insanlarımız arasında bağ kurmak için gurbetteki insanlarımızın birlik ve beraberlikleri için, bu birlik ve beraberliklerinde güçlenerek devam etmesi için aynen KAS-DER’de olduğu gibi bu insanları bir araya getirecek çeşitli örgütlenmelere ihtiyaç var. KAS-DER de bu anlamda tüm Türkiye’de görevini başarılı bir şekilde ifa eden derneklerin başında geliyor. Bizde İstanbul’a gittiğimizde KAS-DER’in kapsayıcı özelliğini orada hissediyoruz. KAS-DER gurbetteki insanlarımızı bir etme amacını güderken, bir taraftan da memleketinde yapılacak her türlü faaliyete katkı sunmak amacıyla da burada olması lazım. Elbette ki biz idareciler her konuda onların yanındayız ama yine Kastamonu’da kendini Kastamonululuğa adamış, Kastamonu’ya hizmete adamış sivil toplum kuruluşlar vasıtasıyla insanların burada o ayağı oluşturması gerekiyordu. Zaten bu amaçla KAS-DER’in bir ayağı da burada kuruldu. Zaten bir ayağı da burada olmasaydı bir anlamı olmazdı” diyerek KAS-DER Şubesi’nin yeni hizmet binasının hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların akabinde, Kas-Der Kastamonu Şubesi Hizmet Binası açılış kurdelesi de katılımcı protokol tarafından kesilerek açılışı gerçekleştirildi. Açılışta katılımcılara Kastamonu yöresel ürünlerinden ikram edildi. Müzik dinletisi yapıldı.(Haber Merkezi)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.