Kastamonu’da 19 Mayıs coşkusu;

Kastamonu’da 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 103. yıldönümü, yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor....


19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’ndatören düzenlendi.Törene Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik,Garnizon Komutanı Per. Alb. Yücel Ercan, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak tarafından Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk bırakıldı.



ASRAK; “İLELEBET 19 MAYIS MEŞALESİ YANMAYA DEVAM EDECEK”

Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün, Mustafa Kemal'in Samsun'da tutuşturduğu istiklal meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 103. Yıldönümünde sizleri saygıyla selamlıyorum. Asırlar boyunca cihana adaletiyle, medeniyetiyle nizam vermiş olan Osmanlı Devleti'ni üç asır süren içten ve dıştan yıkma gayretlerinin son demindeydi Anadolu. Üç kıtaya hükmetmiş cihan devleti Osmanlı, Cihan Harbi'nin nihayetinde imzalanan Mondros Mütarekesi ile bitkisel hayata girmişken Türk Milletini Anadolu tarihinden silmek için Sevr Antlaşması konulmuştu masaya. İstanbul'da, Marmara'nın mavi sularını kapkara bir umutsuzluğa boyayan İngiliz zırhlılarının namlularının gölgesinde, kadim şehrin sokaklarında postallarla kirletirken İngiliz askerleri, Antep'ten Edirne'ye, Urfa'dan İzmir'e, Maraş'tan Kastamonu'ya bir hüzün kaplamışken yürekleri. 1919 yılının Mayıs ayı geldi çattı. İstanbul'dan demir alan Bandırma Vapuru, 23 kurmay, 25 er ve erbaş 8 kâtip ve 21 mürettebat ile yeni bir tarih yazmak üzere Mustafa Kemal'in liderliğinde yola çıktı. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsuna ayak bastı yeni bir destanın ilk cümleleri. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsuna ayak bastı küllerinin arasından yanardağları alevlendirecek Ergenekon dağı. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsuna ayak bastı ezelden beridir hür yaşayanların gür sesi. 19 Mayıs 1919 bir komutanın karaya ayak bastığı tarih değildir! Bu tarih bir milletin canlı canlı gömülmeye çalışıldığı mezarından doğrulup Emperyalist canavarların elde kalan son dişlerinin de söküleceğinin muştusunu haykıran tarihtir. Gelecek geçmişin ışığında aydınlanır. Kendi tarihini bilmeyen, yazmayan milletlerin tarihini başkaları yazar. Tarihi yazan talihi de belirler. 19 Mayıs 1919 geleceğin ufuklarını güneşlerle donatacağımız, talihini kendisi belirleyen geleceğimizin teminatı gençliğimizin en büyük ilham kaynaklarından birisi olmaya 103 yıldır devam ettiği gibi ilelebet 19 Mayıs meşalesi yanmaya devam edecektir.”


“BÜYÜK ÖZVERİLERLE KURULAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ SİZLERE EMANETTİR”

İl Müdürü Asrak gençlere seslenerek; “Siz; Türk'e istiklâl aşkını veren, Şehit Şerife Bacıların, Nene Hatunların, Halime Çavuşların, Hamamcı Kadı Salih Reislerin; Siz; ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyen: Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların; Siz; tarihi tarih yapan Alparslan'ın, Ulubatlı Hasan'ın, Barbaros'un Yavuz'un, Fatih'in Atatürk'ün torunlarısınız. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı 19 Mayıs 1919 tarihinin 103. Yıldönümünde Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.


İl Müdürü Asrak’ın konuşmasının ardından, Gençlik Merkezleri arası şiir okuma ve solist yarışmalarında dereceye girenler sahne aldı. Akabinde spor gösterileri gerçekleştirildi. Öğrencilerin yapmış oldukları spor gösterileri izleyiciler tarafından büyük beğenisini topladı. Son olarak Gençlik merkezi stantlarında etkinlikler gerçekleştirilerek tören geçişi yapıldı. 

Kaynak:

İlgili Konular :
,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum