Taşmektep'te hedef: Teknofest'te ilk üç;

Taşmektep'te hedef: Teknofest'te ilk üç

Adeta bir fabrika gibi üretim yapan Tarihi Kastamonu Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, şimdilerde geleceğe dönük projelerin yarışmalarında dereceye giriyor...

Teknofest Elektrikli Araç Yarışmasında derece yaparak 300 araç içerisinde 7’nci olan Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu seneki yarışmada ilk 3’e girmeyi hedefliyor. Daha önce de pek çok derece ile yarışmalarda ismini duyuran Taşmektep öğrencileri, yeni bir başarıya imza atmak için yerel elektrikli araç üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda, gelecekte kullanıma sunulacak olan elektrikli araç sektöründe vasıflı destek elemanları da yetiştirmeyi hedefleyen okul, bölgede bu iş için öncü olmayı amaçlıyor.

“İSTİKLAL ERİ” TAKIMI, 13 ÖĞRENCİ İLE KOLLARI SIVADI

Teknofest Elektrikli Araç Yarışmasına hazırlanan “İstiklal Eri” takımındaki 13 öğrenci, öğretmenlerinin de destekleriyle yeni yarışma için kolları sıvadı. Hedeflerinin ilk 3’e girmek olduğunu belirten Takım Kaptanı Mustafa Baran, süreci şöyle anlattı; “Bu yarışma, üniversiteler arasında 16 yıldır devam ediyordu. Geçtiğimiz sene ilk defa liseler arasında da kategori açıldı. Bu sürece bizler de katılmak istedik. 300 takım arasında ilk 40’a girdik. Rapor sürecimiz oldu, teknik raporlardan geçtik. En son da yarışmaya gitmeye hak kazandık. Körfez Yarış Pisti’nde oldu yarışmamız. Orada da 40 takım arasında 20 araç piste çıkmaya hak kazandı. 20 araç arasından da 7’nci olarak başarı sağladık. Şimdi yeni yapılacak yarışma için tüm hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

“ARABAYI YAPMAYA BAŞLADIK”

Yarışmadaki hedeflerini de anlatan Baran; “Temel amacımız, Türkiye’de yerel elektrikli aracımızı üretmek. Burada asıl önemli olan birinci bitirmek değil, en verimli şekilde bitirmek. En önde giden birinci olmuyor, en verimli giden birinci oluyor. Aracımız geçen sene 65 dakika içerisinde 30 kilometre yol kat etti ve bunu 2 gün tekrarladık. En az elektrik harcayan araç birinci oluyor. Bu sene 300 takım arasından ilk 40’a girdik. Raporlarımızı gönderdik. Arabayı yapmaya başladık. 17 Temmuz’da yapılacak olan elektrikli araç yarışmasında hedefimiz ilk 3’e girmek” dedi.

GÖKIRMAK; “BURADA KAZANDIĞIMIZ TECRÜBEYİ SANAYİDE BU YAŞTA YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİ”

Yarışma hakkında bilgilendirmelerde bulunan Recep Gökırmak ise; “Bu sene katılacağımız yarışma, liselerarası bir yarışma. Bu sene ikincisi düzenleniyor. Bu yarışmaya katılarak öncelikle takım ruhunu kendimize sağlıyoruz, bunu öğreniyoruz. Ayrıca burada kazandığımız tecrübeyi sanayide bu yaşta yapmamız mümkün değildi. Bunu da sağlamış oluyoruz. Bu da bizlere oldukça yararlı oluyor.”

Katıldıkları ilk yarışma olmadığının altını çizen Gökırmak; “Daha öncesinde birçok yarışmaya katılım sağladık. 2019’de FRC Dünya genelinde robot yarışmasında Türkiye birincisi olmuştuk. Daha sonraki yarışmalarda çeyrek finallerde elenmiştik. Ayrıca Vocathlon’da ikinci olmuştuk. Daha aklıma gelmeyen pek çok yarışmaya katıldık, oralarda da derecelerimiz mevcut” dedi.

İYİGÖREN; “HEDEFİMİZ HEM KARADENİZ’DE, HEM İLİMİZDE ÖNCÜ OLMAK”

Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni, Proje Danışmanı Enver İyigören ise; “Geçtiğimiz sene güzel bir başarı elde ettik ve Türkiye genelinde 7’nci olduk. Bu sene hedefimiz ilk 3 içerisine girmek. Hedefimiz aslında Kastamonu’yu tanıtmak. Takımımızın adı İstiklal EC... İstiklal Harbimizin başladığı yer olan İnebolu’dan esinlenerek böyle bir isim koymayı düşünmüşlerdi hocalarımız, bizler de devam ettirdik. Hedefimiz Türkiye genelinde hem okulumuzun adını hem Kastamonu’muzu daha gür bir sesle ifade etmek. Burada tabi ki bir hedefimiz daha var. 2023’te TOGG adındaki elektrikli aracımız nasip olursa yollarda olacak. Ama bunun bakımını yapacak, servislik yapacak yetişmiş elemanımız yok. Türkiye genelinde 6 okulumuzda elektrikli araç dalı var. Bizim hedefimiz hem Karadeniz Bölgesinde, hem ilimizde bunun öncüsü olmak. Öğrencilerimizi servis bakım elemanı olarak hazırlamak. Bu hizmeti neden biz vermeyelim bu sorunun da cevabını vermiş olacağız. Neden bizim ustalarımız bölgede söz sahibi olmasın. Zaten Karadeniz bölgesinde liseler arasında elektrikli araç yarışmasına katılan tek il Kastamonu. Bizde mesai mefhumu yok. Gece saat 11-12’lere kadar çalıştığımız da oluyor. Hedefimize ulaşmaya özellikle tam konsantre olduk ve bunu inşallah gerçekleştireceğiz. Bu teknolojide neden bizim ustalarımız bölgede söz sahibi olmasın” diye konuştu. (CNGHaber.com)

Kaynak:

İlgili Konular :
,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum