137'nci yılın kutlu olsun 'Ulu Çınar';

137'nci yılın kutlu olsun 'Ulu Çınar'

Abdurrahman Paşa Lisesi 137'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi....

Programa Vali Avni Çakır, Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Eski Devlet İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Eski Devlet Bakanı Abdullah Aykon Doğan, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. 

"MEZUNLARIMIZLA VE ÖĞRETMENLERİMİZLE NE KADAR İFTİHAR ETSEK AZDIR"

Abdurrahman Paşa Lisesi çelengi ile Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi Eski Mezunları Derneği'nin çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Akabinde konuşma gerçekleştiren Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, hayatlarını kaybeden eski okul müdürü Birol Yılmaz ve İsmail Dönmez'i rahmetle andı. Konuşmasına, devam eden Mısırlıoğlu; "İrfan Meşalesi, Koca Çınar Lisemizin destansı hikâyesi, 20 Nisan 1885 tarihinde, tam 137 yıl önce başlar. Dönemin Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa’nın istek, gayret ve girişimleriyle Anadolu’nun kadim şehri ilimize Galatasaray ve İstanbul Liselerinin bir benzeri olarak yaptırılan Lisemiz,Anadolu’da açılan ilk lise olarak, okuma şevkiyle yanıp tutuşan binlerce genci bünyesine çekip bağrına basacaktır. Cumhuriyet Meydanı’nı çevreleyen araziye dört yılda şanlı bir bayrak gibi dikilir İrfan Meşalesi.Yapımı için gereken maliyetin bir kısmını Abdurrahman Nurettin Paşa kendi cebinden verirken kalan kısmını ise gönül kapısı her daim aralık olan fedakâr hemşehrilerimiz karşılar. Anadolu toprağına dikilen bu çınar fidanının altı, zamanla akın akın gelen öğrencilerle dolar. Onlar, bir yandan bu çınarın gölgesinden nasiplenirken henüz tazecik olan bu fidan da onlardan gıdasını alır ve Koca bir Çınar oluverir. 1891 yılında henüz çiçeği burnundaki Kastamonu İdadisi ilk mezunlarını verir. İlk defa okullarından aldıkları ilhamla vatanına olan görevini yerine getirmek için yurdun dört bir köşesinde görev almaya başlar idadi öğrencileri. Yıl 1914 düşman kapıya dayanmış  istiklal tehlikede durur mu? Yaşı tutan öğrencileri kara tahtaya; 'Bizi yok yazmayın hocam, biz vatan uğruna cepheye gidiyoruz' yazıp cepheye koşar. Yaşı tutmayanlar da boş durmaz, milli ruhu milli heyecanı her daim canlı tutarken haklı davamızı tüm dünyaya duyurmak için yazılar yazar toplantılar yapar müsamereler düzenler hocasıyla öğrencisiyle adeta destanlaşırlar. Bu sebeple şanlı tarihimizle, Lisemizin çatısından gelen geçen mezunlarımızla ve çok değerli öğretmenlerimizle ne kadar iftihar etsek azdır. Bu iftiharı yaşatmak gelecek kuşaklara aktarmak şehitlerimize olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemek adına çalışmalarına başladığımız okul müzemizde küçük eksiklerimiz olsa da son aşamaya geldik biraz sonra tarihi binamızı gezip bu gururu hep birlikte yaşayacağız" dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum