"Kastamonulular müsterih olsun";

"Kastamonulular müsterih olsun"

Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, Vakıf Haftası dolayısıyla Kurşunlu Han'da basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği basın toplantısında son dönemlerde basında da yer alan, Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nin restorasyonun son durumu hakkında bilgilendirmede bulundu....

Şeyh Şaban-ı Veli Camii'nde bulunan duvarda yazılı Fetih suresi hakkında da açıklama yapan Pınar; "Bu konunun hem sanat tarihi açısından, eserin bütünlüğü açısından statik olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bütün parametreler çerçevesinde ‘Var olan duvarı da bir şekilde bırakalım ama Fetih Suresi’nin ışıklandırma yöntemiyle caminin merkezinde hepsinin görülebileceği şekilde projelendirelim’ dediler. Projelendirmesini yaptık. Biz kalem işlerini en güzel şekilde muhafaza edeceğiz. Kastamonulular müsterih olsunlar" dedi.

PINAR; " VAKIF BİLİNCİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Vakıf Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Pınar; “Vakıf Haftası’nı 40 yıla yakın bir süredir her sene Mayıs ayının ikinci haftasında yurt genelinde vakıf bilincini aşılamak ve vakıf medeniyetini anlatmak amacıyla düzenlediği etkinliklerle kutluyor. Vakıf bilincini toplumda canlı tutmak, gelecek kuşaklara vakıf medeniyetini aktarabilmek amacıyla büyük atılımlar gerçekleştiren Vakıflar Genci Müdürlüğü Vakıf Haftası’nı her yıl belirlenen tema ile ilan ederek, toplumun her kesimine hitap eden yarışmam sergiler, sempozyumlar, çalışma grubu toplantıları, kardeş vakıf toplantıları gibi etkinlikler düzenleyerek toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneği olan vakıf bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapmaktadır. 2006'dan beri her yıl farklı bir tema ile kutlanan Vakıf Haftası bu yıl ‘Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği’ temasıyla kutlanıyor. ‘Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği’ temasıyla 9-15 Mayıs'ta kutlanan ve sloganı ‘Bir’den Binlere’ olarak belirlenen Vakıf Haftası kapsamında yaptığı işler ve iyilik projeleriyle ülkemiz ve toplumumuz için yol gösterici olan Vakıf İnsanlara ödülleri verildi. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, ilk-orta-lise düzeyindeki öğrencilerimize Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi Gezisi, okullarımızda konferanslar, vakıf ecdad ruhuna hatim okutulması ve mevlid-i şerif şeklindeki etkinliklerle Vakıf Haftası’nı kutluyoruz” dedi.

"BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK HAYIR HİZMETİ DE YAPIYORUZ"

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlere değinen Pınar; “Biz Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bir taraftan gelir getirici mülkiyeti değerlendirirken, bir taraftan da hayır hizmeti yapıyoruz. Bu bağlamda kendi yerleşkemizde ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımında bulunmak, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere burs vermek, herhangi bir geliri olmayan muhtaç, engelli, yetim, öksüz kişilere de muhtaç aylığı veriyoruz. Bu sene sosyal politikalar teması düşünüldüğünde, hayır hizmetleri olarak biz son 2 yıl içinde bölgesel kontenjanımızda yüzde 75 civarında bir artış sağladık. 2020 yılının başında 880 aileye gıda dağıtırken, bugün 2 bin 100 ailelik kontenjanımız var. Biz öncede bu gıda yardımlarını sadece il merkezinde yapıyorduk, kurumumun bu noktada bir politika değişikliği oldu ve ilçe merkezlerindeki vatandaşlara da gıda yardımı yapabiliyoruz. İlçe merkezleri için ayrılan kontenjanlarımız boş. Bu şekilde de ihtiyaç en muhtaç vatandaşa ulaşıp hayır işlerimizi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"KENDİ BÖLGEMİZDE 180’E YAKIN VAKIF ESERİNİ ONARDIK"

Vakıf eserlerine değinen Pınar; “325 tescilli vakıf eserimiz var. 185 tanesi Kastamonu il ve ilçelerinde. Kendi bölgemizde 180’e yakın vakıf eserini onardık. Bunun 128 tanesi Kastamonu ve ilçelerindeki vakıf eserleri. Hali hazırda Kastamonu merkezde Küpceğiz Mescidi, Ahmet Dede Cami ve Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. Küpceğiz Mescidi ve Ahmet Dede Cami’nde fiziki gerçekleşme yüzde 80. Ekstra bir durum çıkmazsa bu camileri yaz ayında kullanıma açacağız. İbn-i Neccar Camii restorasyon açısından bitmiş durumda. Bir-bir buçuk ay içerisinde açmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

"AMACIMIZ, TARİHİ DOKUSUNA UYGUN HALDE ÖZGÜN MİMARİ KARAKTERİNE ULAŞTIRMAKTIR"

Şeyh Şaban-ı Veli Camii restorasyonu hakkında da bilgi veren Pınar; “Şeyh Şaban- Veli Cami'nin restorasyon çalışmaları için 20 Kasım 2020 tarihinde Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret AŞ İle protokol imzalanmış ve 30 Kasım 2020 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Tekke Cami niteliğindeki yapı, 16’ncı yüzyılda inşa edilmiş olup günümüze ulaşana kadar kimisi kapsamlı olmak üzere çok sayıda onarım geçirdiği tespit edilmiştir. Restorasyon çalışmasındaki amaç yapının bozulmuş bölümlerini özgün malzeme ve elemanlar aracılığıyla onararak binayı dönem eki eklentileriyle beraber Kastamonu tarihi dokusuna uygun halde özgün mimari karakterine ulaştırmaktır. Restorasyon çalışmaları Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünün kontrollüğü ve Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün verdiği kararlar doğrultusunda yapılmaktadır. Restorasyon çalışmaları sırasında temizlik ve raspa sonucunda onaylı projelerde yer almayan iz ve bilgilere ulaşılmış, çıkan izler doğrultusunda güncel projelendirme çalışmaları yapılmış, ilgili kurul üyeleri restorasyonun belli aşamalarında şantiye mahallinde gerekli incelemeleri yaparak projelerin uygun olduğuna karar vermiştir. Kurul üyeleri restorasyon çalışmaları aşamasında önemli kararların verilmesi gereken durumlarda da şantiye mahalline gelip verinde tespitler yapmışlardır. Onaylı restorasyon projesi doğrultusunda; yapının çatı örtüsü kaldırılmış ve çürümüş ahşap malzemeler yenilenmiştir. Harim bölümünün kuzeyinde yer alan betonarme bölüm kaldırılmış, harim zemin kotu özgün haline getirilerek ve restorasyon projesine uygun olarak halvet hücrelerini oluşturan bölüm yenilenmiştir. Dış cephede özgün malzemeler ile sıva ve derz çalışmaları devam etmektedir. Cami minare külahında kurşun yenilenerek yoğun dökülmeler bulunan şerefe korkulukları sökülmüştür. Yerine özgün detayına taş korkuluk takılacaktır. Cami iç mekanda harim bölümü doğu ve batı duvarının belli bir yükseklikten sonra çift duvar olarak devam ettiği ve içte bulunan duvar yüzeyinde yazı olduğu görülmüştür, Yapılan çalışmalar sonucu yazının Fetih Suresi’nin ayetlerinden oluştuğu tespit edilmiştir. Yer yer kaybolan ve kesintiye uğrayan Fetih Suresi’nin tamamının cami harim duvarına yazıldığı düşünülmektedir. Yazı ile İlgili hazırlanan ek restorasyon projesi kapsamında halihazırda sağlam vaziyette bulunan 6 parça yazının itinalı temizlikleri yapılarak tespit edildiği şekliyle bırakılması ve bırakılan 6 adet açıklıkla cemaatin yazıyı, cami içerisinden kolaylıkla görebilmesi için alt kısmı eğimli olacak şekilde ve aydınlatma yapılarak korunması kararı alınmıştır. Kaybolan ya da dökülen yazı için harimde sonradan yapılan iç duvarda dökülen kısımların tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda simülasyon çalışmaları devam etmekte olup Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda restorasyon çalışmalarına devam edilecektir” dedi.

"KALEM İŞLERİNİ EN GÜZEL ŞEKİLDE MUHAFAZA EDECEĞİZ"

Erdal Pınar son olarak, şöyle konuştu; “Şeyh Şaban-ı Veli Cami'nde restorasyon çalışmaları başladığında bugüne kadar hiç görüşmemiş bulgulara ulaştık. Kimler tarafından yapıldığını bilmediğimiz kalem işleri ve Fetih Suresi’nin ayetleri çıktı. Caminin kendi bütünselliği dışında bir duvar yapıldığını gördü. Raspa işlerine başladığımızda iki duvar arasında Fetih Suresi’ne ulaştık. Bu konudaki ilgililere ve akademisyenlere varsa ellerinde çalışmaları paylaşmasını istedik. Çünkü elimizde bu konuda bir belge yoktu. Bu konuda karar alıcılarımızla istişare içerisindeydik. Koruma Kurulu hocalarımız 5 kez Kastamonu’ya gelip camide yerinde incelemelerde bulundular. Bizlere yol gösterdiler, fikirler verdiler. Bu kadar ciddi bir restorasyonda kamuoyunu doğru bilgilendirmemiz gerekiyordu. İlgili Ankara Koruma Kurulu hocalarımızın nihai olmadan bir açıklama yapmak istemedim. 15 gün önce sosyal medyaya yansımadan önce kurul hocalarımız yerinde en son şeklini gördüler. Fetih Suresi’nin belirli bölgelerinin nasıl korunması gerektiğin noktasında bir karar aldılar. Çok kıymetli bir eser. Çok dikkatli ve itinalı bir restorasyon işlemi gerçekleştiriyoruz. Çok beklenmedik bir durum olmadığı takdirde ön görümüz yaz ayarında bu restorasyonu bitirmek istiyoruz. İnşallah bunu da Kurban Bayramı’na yetiştirmek istiyoruz. Hedefimiz de bu. Çok olağanüstü bir durumla karşılaşmazsak planımız bu yönde. Ama restorasyon çok bilinmezleri olan bir durum. Fetih Suresi’nin dışında çeşitli bulgularımız da var. İstanbul’da konservasyona gönderdiğimiz taşınırlarımız var. İç aydınlatma anlamında söylüyorum. Kastamonulular rahat olsunlar, hiçbir sıkıntımız yok. ‘Fetih Suresi kapatılıyor, kapatılacakmış’ gibi haberler çıktı. Bunlar bizi çok üzdü. Kapatılması gibi bir durum söz konusu değil. Fetih Suresi’nin bir kısmı var. Harim bölümünde farklı bir duvar örülmüş, orada da bir diğer bölümü var. O duvarı da kaldıralım ve Fetih Suresi’nin tamamlayalım deniliyor. Bu konunun hem sanat tarihi açısından, eserin bütünlüğü açısından statik olarak değerlendirilmesi gerekiyor.  Bütün parametreler çerçevesinde ‘Var olan duvarı da bir şekilde bırakalım ama Fetih Suresi’nin ışıklandırma yöntemiyle caminin merkezinde hepsinin görülebileceği şekilde projelendirelim’ dediler. Projelendirmesini yaptık. Biz kalem işlerini en güzel şekilde muhafaza edeceğiz. Kastamonulular müsterih olsunlar” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum