'Fiyat istikrarı sağlanmalı';

'Fiyat istikrarı sağlanmalı'

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Genel Kurulu gerçekleştirildi. Tek listeyle seçime giden mevcut Başkan Dursun Ergin yeniden başkan seçilerek güven tazeledi. Genel Kurul öncesinde konuşan Dursun Ergin esnafların, devletin ve milletin yanında olduklarını belirterek; “Devletimiz ve milletimiz için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. İktidardan beklentimiz özellikle esnaflarımızı ciddi anlamda sıkıntıya sokan girdilerdeki sürekli değişen fiyatlar. Yakın zamanda fiyat istikrarı sağlanırsa esnaflarımız da aldığı ve sattığı arasındaki dengeyi kuracak bu sayede yine eski günlerimize döneriz” dedi....

ERGİN; “BOZKURT’UN ESKİ TİCARİ HAYATINA DÖNMESİNE AZ ZAMAN KALDI”

Genel Kurul öncesinde konuşma yapan KESOB Başkanı Dursun Ergin; “2010 yılında görev bana nasip oldu. Bu dönem 3’ncü dönemim. 40 yılın üzerinde de esnaflık yapan biriyim. Bu süreç içerisinde, birçok ekonomik dalgalanma, sıkıntı süreç yaşadık. Tabi ki bugüne geldiğimizde özellikle son 3 yılda son günlerde yaşamadığımız hiç alışkın olmadığımız ve bu konuda da tedbir imkânı olmayan 2 süreç yaşadık. Bunlardan biri 2 yıl öncesinde kovid-19 salgını. Hem dünyayı hem ülkemizi etkiledi. Bunun devamında da bozkurt ve 7 ilçemizde bugüne kadar duymadığımız sel felaketi yaşadık. Özellikle Bozkurt ilçemizde hiçbir işyeri sağlam kalmadı. Hatta dükkânlarında rafları bile yerinde yoktu. Birçok esnafımızın malı gitti ama en önemlisi de ciddi anlamda can kaybı oldu. Bunlar bizim engel olabileceğimiz bir şey değil. Bu süreçten özellikle sel felaketinden Bozkurtta bakanlarımız olmak üzere siyasilerimiz il protokolümüz belediye başkanlarımız Bozkurt için seferber oldu. Devletin gücü önemli Devletin gücü biz Kastamonulular olarak bu süreçte orada yapılan çalışmalarda gördük. Bütün herkes seferber oldu. Bizi gururlandıran bizi biz yapan değerlerin bu süreçte kaybolmadığını gördük. İl dışından da merkezden de oraya ne yapabilirim seferberliği içinde oldular. Elbette devletimiz orada mağdur olan esnaflarımız için gerekli destekleri yaparak onların zararlarını karşıladı. Şuana kadar hala daha Bozkurt’un yapılacak çok işi var. Hummalı bir çalışma ve bunun neticesinde Bozkurt’un eski ticari hayatına dönmesine az zaman kaldı. Bu sene birçok şey tamamlanacak” dedi.

“KASTAMONU’YA CİDDİ ANLAMDA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Yaşanan pandemi sürecindeki sıkıntıları da dile getiren Ergin; “Kovid-19 süreci var. İşyerlerinin kapatılması, sokağa çıkma yasağı tedbirler… Bugüne kadar esnaflık sürecimde böylesine bir musibetle hiç karşılaşmadık. Sadece Türkiye değil, dünya bundan etkilendi. Dolaysıyla işyerlerimizin kapanması esnaflarımız pandemi sürecinde işyerlerinin kapanması, ciddi anlamda esnafları sıkıntıya soktu. Bu süreçte devletimizi yine elinden geleni yapmak için gayret gösterdi. Herkesin mağduriyetine göre kira yardımı, işyeri kapatanlara ayrıca yardımlar yapıldı. Ne kadar yardım yapılırsa yapılsın, taşıma suyuyla değirmen dönmez. Esnaflarımız bu konuda hiçbir hazırlık yapmadan yakalandıkları için ciddi sıkıntılar yaşadılar. Bu sıkıntıları da özellikle devletimizin hükümetimizin aldığı kararla 25 bin liralık krediler çekildi. Biz Esnaf Ve Kefalet Kooperatifi olarak bu kredilerin daha çok kişiye verebilmek için bütün personelimizle hiç mesai mefhumu taşımadan bütün müracaat eden insanları esnafların alması için bu kredileri verdik. Bunun haricinde ticaret hayatında belli bir ciro hesabı yapıp buna göre borçlanan, yeni iş yeri açan esnaflarımız vardı. Bu süreçte onlar ciddi sıkıtılar yaşadılar. Kastamonu’ya ciddi anlamda kredi desteği sağladık. Esnaflarımızın o sıkıntılarını en azından bir yıl gibi uzun bir süre siftah edememiş esnaflarımızın giderlerini karşılamak en azından maddi olarak sıkıntılarını aşabilmesi noktasında da ciddi krediler verdik. Bu süreci atlatmaya vesile olduk” diye konuştu.

“YAKIN ZAMANDA FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI”

Esnafların, devletin ve milletin yanında olduklarını vurgulayan Ergin sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugüne kadar hiç yaşanmayan devletin ve milletin ihtiyaç duyduğu her alanda elini taşın altına koyan esnafımız, bu pandemi sürecinde maalesef devletten yardım bekler konuma geldi. Dolayısıyla biz esnafları ciddi anlamda rahatsız etti. Çünkü bizler devletin ve milletin yanında elimizden geleni yapmaya her zaman yapanlar ve bunu isteyenler olarak bu bizim de alışık olmadığımız bir süreçti. Şimdi Allah’a şükür bugünleri atlattık, pandemi de gündemden düşecek. Yalnız, bu süreç gelirken olduğu gibi giderken de bir takım sıkıntılar ortaya çıktı. Tam işyerlerimiz açıldı ticari hareketlilik başladı, bununla beraber bu sefer dövizde dalgalanma ve bunun devamında da bir savaş patlak verdi. Tam bu süreçte kendilerini toparlamaya çalışan esnaflar bu süreç bir sefer daha bizleri zorlamaya başladı. Biz esnaflar olarak yine eskisi gibi devletimiz ve milletimiz için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. İktidardan beklentimiz özellikle esnaflarımızı ciddi anlamda sıkıntıya sokan girdilerdeki sürekli değişen fiyatlar. Yakın zamanda fiyat istikrarı sağlanırsa esnaflarımız da aldığı ve sattığı arasındaki dengeyi kuracak bu sayede yine eski günlerimize döneriz. Hiç alışkın olmadığımız bir süreçti bu da inşallah son olur. Allah bir daha böyle bir musibet bizlere yaşatmaz.”

VİDİNLİOĞLU; “BİZE DÜŞEN NE VARSA ESNAFIMIZ ADINA YAPMAYA HAZIRIZ”

Yaklaşık son 2 buçuk yılın, pandeminin gölgesinde geçirildiğini belirten Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; “Bu dönem zarfında en fazla sıkıntıyı çeken de esnaf kesimimiz oldu. Birikimleri olmayanlar için çok sıkıntılı günlerden geçtik. Türk milletinin mayasında olan birlik beraberlik ve dayanışma işte o zamanlarda devreye girdi. Çok şükür o dönemi el birliğiyle atlattık. Bu işte belediye olarak bizim de ciddi katkımız oldu. İlk yıl itibariyle çok sayıda ihtiyaç sahibine yardımda bulunduk. Sosyal market haricinde yaklaşık 12 bin paket yardımı yaptık. Bir ailenin hemen hemen 4 aileden oluştuğunu varsayarsak, 50 bin insana ulaştık demektir bu. Geçen sene itibariyle 8 bin civarında koli yardımı yapmıştık bu yıl da rakamın oraya kadar gideceğini düşünmemiştim ama 7 bin 500 koliyi ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırdık. Esnafımızın yanında olmaya çalıştık. Hem pandeminin gölgesi üzerimizden kalkıyor hem de inşallah girdi maliyetlerindeki oynamalar dengesizlikler ortadan yavaş yavaş kalkacak. Dünyada genel olarak hem enerji fiyatlarında hem de doğalgaz fiyatlarında bir dalgalanma söz konusuyken o dalgadan biz de nasibimizi aldık. Ama hep dediğim birliğe beraberliğe dayanışmaya, el ele tutmaya alışkın bir milletiz. Ahilik teşkilatının yansımaları bunlar. Dolayısıyla inşallah tünelin ucunun göründüğü gün, pandeminin gölgesinin üzerimizden kalktığı günlerdeyiz. Bundan sonramız inşallah bundan öncemizden çok daha hızlı çok daha verimli geçecek. Bize düşen ne varsa esnafımız adına yapmaya hazırız. Her türlü teklife açık, yardıma hazırız. Yeter ki esnafımız kazansın, Kastamonu’muz kazansın, Türkiye’miz kazansın. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun Allah bol kazançlar versin hepinize” dedi.

ÇELİK; “BU SÜRECİ EN İYİ ŞEKİLDE ATLATTIK”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise; “Gerçekten dünyanın yüz yılda bir yaşadığı pandemi sürecini inşallah sona erdirdik. İnşallah bir daha nüksetmez o yaşadığımız sıkıntıları tekrar yaşamayız. Pandemiyle birlikte başta bir sağlık krizi doğdu, bu sağlık krizinde dünyanın gelişmiş diye sanılan bize geçmişten beri sunulan ülkeleri sağlıkla ilgili yaşadığımız bu kriz karşısında nasıl durumlara düştüğünü hep birlikte gördük. Televizyonlardan, sosyal medyadan, basından bunları takip ettik. Bu gelişmiş denilen ülkelerin sağlık sistemleri çökme noktasına geldi. Hamt olsun ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlık alanında yaptığı yatırımların karşılığını bu dönemde almıştır. Biz hem güçlü, bir milyonu aşkın sağlık kadromuzla hem yenilenmiş hastanelerimizle, yoğun bakım yatak sayılarımızla, servislerimizin elverişliliği ile bu süreci en iyi şekilde atlattık. Bir vatandaşımızın yoğun bakım ihtiyacı Varsa yoğun bakım servis ihtiyacı varsa servis, evde bakım ihtiyacı varsa evde bakım noktasında gereken önlemler son noktasına kadar alındı hepimiz şahidiz” dedi.

“BUGÜN İHRACAT REKORLARI KIRAN BİR TÜRKİYE VAR”

Sağlık krizinin ilerlemesiyle DSÖ ve tüm ülkelerin kapanmaya gittiklerini belirten Çelik şöyle devam etti; “Bu kapanma önlemleri ile birlikte de başta esnafımız sıkıntıya girdi bu zaten bilinen durum, kapanma olduğu anda ilk başta etkilenecek olan esnaflarımız. Hükümetimiz, başta işlerini devam ettirebilmeleri adına işçilerini işten çıkarmamaları ile ilgili destekleri devreye soktu. Cumhurbaşkanımız her Bakanlar Kurulu Kabine Toplantısı’ndan sonra bu önlemleri açıkladı. Neydi onlar, başta kısa çalışma ödeneğini devreye aldı. Pandemi döneminde Türkiye’de istihdam iki buçuk milyon arttı bunlar net rakamlar, her şeyi çarpıtıyorlar. Türkiye bu krizi fırsata da hamt olsun çevirdi. Bugün ihracat rekorları kıran bir Türkiye var. Bütün ülkeler gelişmiş ülkeler küçülürken dünyada, 2020’de Çin ile birlikte büyüyen tek ülke Türkiye oldu yüzde 1,8. 2021’de yüzde 11’i aşan bir büyüme rakamını Türkiye yakaladı. Organize sanayilerimiz çalışıyor. Sağlık krizi döneminde Dünya’ya ne gerekiyorsa yaptık gönderdik sattık. Sonrasında iki yüz kırk milyar dolara bugün Türkiye’nin geriye dönük bir yıllık ihracatı ulaşmış durumda. Bir günde 2 milyar dolar ihracat yapabilen kapasiteye ulaşan bir Türkiye var. Sıkıntılarımız yok mu var, dünya sıkıntıdan geçiyor.”

“850 BİN ESNAFIMIZIN GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYETİNİ KANUNLA ORTADAN KALDIRDIK”

Kapanma sürecinde yapılanlara da değinen Milletvekili Çelik; “Doğrudan destekler imkanlar ölçüsünde. Esnafımızın bütün zararını giderdiğimizi iddia etmiyoruz bunu Cumhurbaşkanımız da söylemedi zaten. Bir destek anlamında doğrudan desteği de karşılıksız yardımı da belli ölçülerde bu destekleri sağladılar. Başkanımız ifade etti işini devam ettirmesi gerekiyordu, bu faizsiz ya da düşük faizli kredi ile olurdu. Bunu da gerek esnaf kefalet kooperatiflerimiz gerek halk bankası gerek Ziraat Bankası aracılığı ile kamu bankalarımız ve esnaf kefalet kooperatiflerimiz aracılığı ile esnafımıza ihtiyacı olan gereken kredi imkanlarından sağladık. Bunu da zaten esnaflarımız memnuniyetlerini dile getirdiler. 850 bin esnafımızın gelir vergisi mükellefiyetini çıkardığımız kanun ile ortadan kaldırdık. Bir taraftan işlerin çevrilmesi ile alakalı atılan çok önemli adımlar bana göre. Geçen sene Haziran ayı ile birlikte dünyada açılmalar başladı. Dünyada başta enerji olmak üzere petrol fiyatları hammadde fiyatları, bunların gıda fiyatlarına yansımaları buralarda olağan üstü artışlara neden oldu. Birinci sırada doğalgaz geliyor ki doğalgazın 2021 yılı ocak ayındaki bir metreküpün maliyeti yüz yüz elli dolar aralığında. 2021 Ekim kasım aylarına geldiğimiz an da doğalgaz on katına çıktı dünyada. Türkiye şu anda tükettiği doğal gazın yüzde birini üretebiliyor yüzde 99’da dışa bağlıyız. Hükümetimiz ne yaptı sübvanse yaptı geçen sene 100 milyar TL civarında bir sübvanse gerçekleşti. doğal gazda ve elektrik fiyatlarında. Şu şekilde ifade edeyim size Türkiye’nin bu yılki bütçesi bir nokta yedi trilyon. Yani Türkiye yüzde on bütçesini sübvanse için kullanmış. Türkiye’nin yatırı bütçesi zaten o kadar değil şu anda. Hükümetimiz yüzde yetmiş beşini sübvanse etti. Türkiye tükettiği elektriğin yüzde otuzunun üstünde ki rakamını her sene hidroelektrik santrallerinden karşılıyor diğer kısmı güneş, rüzgâr, kömür, doğal gaz bunlardan karşılıyor. Böyle bir süreci geçiriyoruz. Ve bu mücadelemiz devam edecek yani biz zorluklara karşı alışkın bir milletiz.”

“EKONOMİK AÇIDAN DA DAHA RAHATLAYACAĞIMIZ GÜNLER GELECEK”

Milletvekili Metin Çelik, son olarak; “Esnaflarımızın yanında olduk esnaflarımız gerçekten büyük sıkıntıya girmişlerdi ve belki de bu kadar desteği de beklemiyorlardı ve belki de bu kadar desteği beklemiyorlardı. Bize ifade edileni söylüyorum ben, bana esnaf kardeşimin söylediğini söylüyorum ben bu kadar hükümetimizin yanımızda olacağını aklımdan geçirmemiştim diyen birçok kardeşimle karşılaştım. İleri ki günlerde ekonomik açıdan da daha rahatlayacağımız günler gelecek desteğiniz için teşekkür ediyorum refah içeresinde daha güzel günler inşallah bizim olur başkanımız on iki yıldır görevini devam ettiriyor umarım bir dört yıl daha için sizlerden onay alacak dursun başkanım ve ekibini kutluyorum kendilerine başarılar diliyorum. Bugüne kadar hep yanınızda olmaya çalıştık gücümüz ölçüsünde bundan sonra da yanınızdayız her daim.”

BALTACI; “MİLLET YENİDEN SEÇİME GİDECEK VE MİLLET BİR TERCİHTE BULUNACAK”

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, genel kurulun hayırlı olmasını dileyerek; “Hepimiz yaşıyoruz, Türkiye ağır koşullar altında yaşıyor. Bir ayakta kalma mücadelesi veriyor. İşçisi, işvereni, esnafı, köylüsü, kadını, genci, yaşlısı, çalışanı, çalışmayanı, emeklisi kısacası 84 milyon Türkiye bir yaşam mücadelesi veriyor. Mutlu küçük bir azınlık dışında hepimiz ayakta kalma mücadelesi veriyor ve hepimiz içinde bulunduğumuz haksız ve adaletsiz düzenin bedelini ödemeye devam ediyoruz. Son 3-4 yıla baktığımızda bu düzenin, pandeminin ve ekonomik krizin en ağır bedelini ödeyen kesimlerden birisi de siz esnaflar oldunuz ve bedel ödemeye de devam ediyorsunuz. Pandemi oldu, işyerleri kapandı, bedelini esnaf ödedi. Pandemi oldu, işyerleri kapandı, destek alanlar oldu, alamayanlar oldu. Destek alanlarının dişinin kavuğunu dolduramadı, destek alamayanlar gitti kredi çekti, faizin bedelini esnaf ödedi. Daha bugün enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon yüzde 156’ya vurmuş, esnaf sattığı malın yerine koyamamış, enflasyonun bedelini esnaf ödemiş. 3-5 kuruş para biriktirmişsin, zor günler için kenara koymuşsun, dolar krizi patlak vermiş, birikiminin tamamını dövize ezdirmişsin, kur krizinin bedelini esnaf ödemiş. Elektrik faturası kiranın üzerine çıkmış, enerji krizinin faturasını esnaf ödemiş. Öngörüsüzlüğünün bedelini ödemişsin, vefasızlığın bedelini ödemişsin. Küçük bir azınlığa hizmet eden siyasi tercihlerin bedelini ödemişsin. Dün artık bitti. Ödediğiniz bedeller ne olursa olsun, yolumuza bakacağız, işimize bakacağız, yarına bakacağız. Daha fazla bedel ödememek için CHP’nin önerisi şudur. Getirin seçimi millet tercihini yeniden yapsın. Yok getirmezseniz 12-13 ay sonra millet yeniden seçime gidecek ve millet bir tercihte bulunacak. İnşallah bu kez millet CHP’yi tercih ederek, iktidar yapacak” dedi.

“DAHA FAZLA BEDEL ÖDEMEDEN BU ÜLKEYİ VARMASI GEREKEN LİMANA HEP BİRLİKTE ULAŞTIRACAĞIZ”

Konuşmasında esnafın sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini bildiklerini dile getiren Milletvekili Baltacı; “CHP iktidara geldiğinde bir Esnaf Bakanlığı kuracak. Esnafın sorunlarını bilen uzmanlardan oluşan istediğiniz zaman kapısını çalabileceğiniz ve kendinizi yalnız hissetmeyeceğiniz bir Esnaf Bakanlığı kuracak. Ticaret erbabına sicil affı getirecek ki, yeni bir sayfa açabilelim, krediye kolay ulaşabilelim, finans kaynaklarına kolay ulaşabilelim. Esnafın sırtındaki borç yükünü hafifleteceğiz. Özellikle pandemi döneminde kullanılan kredileri faizsiz geri ödenmesi konusunda yapılandırma yapacağız. Esnaf Destek Sigorta Fonu kuracağız ki, esnafın arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygusunu arttıracağız hem de tökezlediğinizde elinizden tutacak bir destek fonu yanınızda olacak. Haksız vergiyi ortadan kaldıracağız. Kira stopajını ortadan kaldıracağız. Esnafının ödediği kiranın vergisini almayacağız. Küçük esnafımızı koruyacağız, haksız rekabeti önleyeceğiz. Özellikle zincir marketlerle ve AVM’lerin çalışma saatleriyle ilgili yeniden bir düzenleme yapacağız. Esnafın sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Özellikle 2000 yılından önce vergi kaydı bulunan, oda kaydı bulunan esnaflarımıza geçmişe dönük prim ödeme kolaylığı getireceğiz ve emekli olmalarını sağlayacağız. Bugünkü düzende ödediğin BAĞ-KUR borcuyla aldığı emekli maaşı birbirini tutmasa da, bunu birbirine denk edeceğiz. En düşük emekli maaşını asgari ücretin altında yapmayacağız. Bu süreci birlikte aşacağız ve daha fazla bedel ödemeden bu ülkeyi varması gereken limana hep birlikte ulaştıracağız” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum