Biletler, öğrencileri ailelerinden ayırıyor;

Biletler, öğrencileri ailelerinden ayırıyor

Bayramı’nın yaklaşmasıyla memleketlere dönüşler başladı. Ancak bilet fiyatlarını gören gerisin geri fikrini değiştiriyor....

Otobüsçüler maliyetlerden şikâyet ederken, tatilde memlekete gitme hayali fiyatlar nedeniyle suya düşüyor. Öğrencilerinse ailelerini görmelerine, bilet fiyatları engel oluyor.

Bayram tatiline sayılı günler kaldı. Memleketlerine ziyaret ve tatil amacıyla gitmek isteyen vatandaşlar, uçak veya otobüs fiyatlarını görünce bu düşünceden vazgeçiyor. Uçak ya da otobüsle yapılan bir yolculuğun maliyeti maaş bırakır türden. Otomobil ile seyahat ise artan yakıt masrafları nedeniyle gündeme dahi getirilmiyor. Geçen yıl litre başına 7 TL’ye satılan motorin bu yıl 21 TL’nin üzerinde bulunuyor. Bu da otobüs bileti fiyatlarını etkiliyor.Mart ayında şehirlerarası otobüs bileti fiyatları yüzde 38,83 zamlandı. İstanbul’dan Antalya ve İzmir gibi tatil bölgelerine en uygun ‘tek yön’ otobüs biletleri bayram öncesi 350-400 liradan, uçak biletleri ise 600-700 liradan satılıyor.Bazı illere otobüs yerine uçakla gitmek daha avantajlı hale gelmiş durumda.

“BİR SENE İÇİNDE 4 GÜN AİLE İLE VAKİT GEÇİREBİLDİM”

Öğrenciler ise bu konuda daha da umutsuz. Kastamonu Turizm Fakültesi Turist Rehberliği bölümü son sınıf öğrencisi Tekirdağlı Almina Durduran, yol masrafı nedeniyle bu bayram ailesinin yanına gidemeyeceğini belirterek şöyle konuştu; “Bayramda ailemin yanına gitmiyorum. En son iki üç hafta önce gittim Tekirdağ’a. Geliş gidiş 600 liraydı. Bir daha gidemiyorum. Okul bitene kadar buradayım.  Ailemi ve arkadaşlarımı göremeyeceğim. Bu fiyatlar çok fazla ve nasıl çözülebilir hiçbir fikrim yok. Sadece ben değil diğer arkadaşlarım da fiyatlar yüzünden memleketlerine gidemiyor. İnsanın bayramda ailelerin yanında olamamaları, vakit geçirememeleri çok üzücü. Ben buraya gelmeden önce sadece 4 gün ailemin yanında kalabildim. Yani bir sene içinde 4 gün aile ile vakit geçirebildim. Okul bitene kadar gidemeyeceğim bittikten sonra da stajım olacak o vesile ile de yazın da gidemeyeceğim.”

“22 YAŞINDA AİLEMDEN PARA İSTİYORUM”

Öğrenci olarak geçinemediğini belirten Durduran; “Ben yurttan ayrılmak zorunda kaldım ve eve çıktım. Evde 2 kişiyiz, kira ve gelir giderler dahil her şeyi bölüşüyoruz. 850 lira öğrenim kredisi alıyorum geri ödemeli. 850 lira zaten yetmiyor. Aileme gönderiyorum onlardan lazım oldukça istiyorum. 22 yaşında ailemden para istiyorum. İş arıyorum ders saatlerim yüzünden iş bulamıyorum. Bulabileceğim işlerde günlük 50 lira veriyor akşam 7’de işe gidiyor sabaha karşı 3’te çıkıyordum. Eve gidene kadar saat 4 oluyordu. Eve gitmesi çok sıkıntı oluyor. Gece 4’te gelip yatsam birinci öğretim olduğum için 7’de uyanıp derse gitmek zorundayım çünkü birinci öğretimim. 3 saatlik uykuyla yapamayacaktım o yüzden çalışamadım” dedi.

“BORÇLARIMI NASIL KAPATACAĞIMI DÜŞÜNÜKEN, ONLARIN TEK DERDİ DERSLERİNİ GEÇEBİLMEK”

Geçtiğimiz dönem İtalya’ya Erasmus için gittiğini dile getiren Durduran, süreci şöyle anlattı; “Geçen dönem İtalya’da erasmus yaptım. Çok borçlandım. Hibelerimizi çok geç yatırdılar. Biz oraya gider gitmez Euro 20’yi buldu. Hibelerimiz geç yattığı için ailemden para almak zorunda kaldım. Ailem de para olmadığı için kredi çekti. Sonra aldığım hibe krediyi kapatmaya yetmedi. Yine İtalya’da yaşadığım için yine ailem borçlanıp para göndermeye devam ettiler. Şu an o borçları nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünüyorum. Nasıl ödeneceğine dair hiçbir fikrim yok. Annem ve babamda çalışıyor ve yetişemiyor. Türkiye’de öğrenci olmak çok kötü. Erasmus için gittiğim İtalya’da,hafta sonları borçlarımı nasıl kapatacağım diye kara kara düşünürken İtalya’daki arkadaşlar hafta sonları hep sabahlara kadar eğlencelere gidiyorlardı. Hep alışveriş ve gezmelere gidiyorlardı. Partilere gönüllerince gidiyorlar. Gezme dediğim de burada ilçelere gitmek gibi değil, ülke değiştiriyorlar. Tek dertleri öğrenci olmak, derslerini verebilmek.”

“EĞİTİM İÇİN BU KADAR PARA HARCANMAMALI”

Son sınıf öğrencisi Durduran, son olarak beklentilerini dile getirerek, şöyle konuştu; “Ekonomik olarak güçlenmeliyiz. Bu sadece öğrenciler için değil aileleri için de geçerli. Eğitim için bu kadar para harcanmamalı.  Ben ailemin ne kadar sıkıntı çektiğini biliyorum. O ayrıca içime dert oluyor. Yani benim erasmusa gidip geldim diye bu kadar sıkıntı çekmemeli. Ama maalesef 6 ay gidip başka bir yerde eğitim görmek bana bunlara mal oldu.” 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum