'Sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılık şart';

'Sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılık şart'

Sağlık-Sen Genel Disiplin Kurulu ve Sağlık-Sen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Öz, Mart ayında gerçekleşen sağlıkta şiddet olaylarını değerlendirdi. Önümüzdeki süreçte yapılacak yasal değişikliklerle birlikte, saldırganların hak ettiği değeri alacağını kaydeden Öz, Mart ayındaki sağlıkta şiddet olaylarının bir önceki aya göre azaldığını kaydetti....


Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak çalışmaları neticesinde sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girmesinin öngörüldüğünü söyleyen Başkan Öz, ''TBMM’de komisyondan geçen tasarının bir an önce yasalaşması beklenmektedir. Çıkacak yasa ile hem saldırganların hak ettikleri cezayı alacağına hem de sağlıkta şiddetin önemli ölçüde önüne geçilebileceğine inanmaktayız.  Ancak bu düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağını da bilmekteyiz. Sağlıkta şiddet sadece cezaların artırılmasıyla önlenebilecek bir durum değil. Her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılığın oluşturulması şart. Atılan adımlar elbette önemli. Ama bu adımlarla birlikte Sağlık Bakanlığı öncülüğünde toplumsal seferberlik başlatılarak sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık oluşturulması da gerekmektedir'' dedi.

 

''ŞİDDETE EĞİLİM AZALDI''

 

Mart ayında sağlıkta şiddet olaylarında düşüş yaşandığını  söyleyen Başkan Mehmet Öz, ''Şubat ayında 21 şiddet olayı yaşanmasına karşın Mart ayında bu rakam 19’a düştü. 31 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 38 sağlık çalışanı mağdur oldu.  Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 18’ine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 1’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.   Sağlıkta şiddetin en can yakıcı yanı ise olayların hasta ve hasta yakınları tarafından gerçekleştirilmesi. Şifa aradıkları elleri kırmaya çalışan bu zihniyeti kabul etmiyoruz.  Mart ayında 19 şiddet vakasının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 19 şiddet olayının 18’i hastanelerde vuku bulurken,  1’i aile sağlığı merkezinde yaşandı.  Ay boyunca 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemşire ve 1 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.  Mart ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebebiyet veren 31 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 8 saldırgan serbest bırakılırken, 9 saldırgan tutuklandı'' dedi.

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum