Çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı;

Çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı

Kastamonu’nun önemli yapıtaşlarından biri olan, Anadolu’nun 4 büyük evliyasından Şeyh Şaban-ı Veli’nin ismini taşıyan 530 yıllık Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii, restorasyonla eski haline döndürülüyor....

30 Kasım 2020 tarihinde yüklenici firma Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret AŞ. tarafından yer teslimi alınan ve restorasyon çalışmalarına başlanan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde çalışmalar devam ediyor.Restorasyon çalışmalarının hemen hemen yüzde 70’inin tamamlandığı öğrenildi.

 

30 Kasım 2020 tarihinde yüklenici firma Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret AŞ. tarafından yer teslimi alınan ve restorasyon çalışmalarına başlanan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde çalışmalar hala devam ediyor. Alınan bilgilere göre hala yapımı devam eden Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nin, eski yapı olması dolayısıyla ne zaman bitirileceği konusunda net bir tarih verilmedi. Ancak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği kaydedildi.

YÜZDE 70’İ TAMAMLANDI

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gürsoy Grup Şantiye Şefi Erdem Öztürk; “Şuan için restorasyonun yüzde 30 civarında tamamlandı. Hatta sadece raspa çalışmaları yapıldı ve belgeler toplanıyor. Hocalarımız da yerinde gördü. Restorasyon projesi onaylandıktan sonra imalatlar başlayacak. Bu süreç araştırma süreci. Her bina için bu süreç ayrı bir zaman dilimi alıyor” demişti. Yeni alınan bilgilere göre Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nin restorasyon çalışmalarının yüzde 70’inin tamamlandığı öğrenildi.

CAMİ GİRİŞİNDEKİ KEMER GÜN YÜZÜNE ÇITKI

Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nin şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, minberin onarımı devam ediyor. Camideki sıvaların tamamlandığı ve alçıya geçileceği ifade edildi. Beton sıvalar bitirilerek horasan sıvaları yapıldı. Caminin ilk halinde de horasan sıvalarının yapıldığı ve tamamen özüne döndürmek için horasan sıva yapıldığı ifade edildi. Camideki işlemlerden biri de çatıdaki yenileme işlemi. Çatının komple yenilendiği belirtilerek şuanda kiremitlerinin döşendiği kaydedildi. Ayrıca caminin kapı girişinde daha öncesinde üstü kapatılmış olan kemer, yapılan çalışmalar kapsamında gün yüzüne çıkarıldı. Cami en eski fotoğraflarına göre yeniden restore ediliyor. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Cami içerisinde bulunan bazı önemli yapılar da mevcut. Ancak bunların tarihi netleşmeden bilgi verilemeyeceği ve konuyla ilgili 3 profesörün çalıştığı kaydedildi.

MİNARENİN AZ İŞİ KALDI

Minarede yapılan çalışmalarınsa henüz tamamlanmadığı ancak büyük bir bölümünün bitirildiği öğrenildi. Yapılan çalışmalarda minaredeki alem altın varakla kaplandı ve paratoneri değiştirildi. Ayrıca minarenin külahı etrafındaki kurşunu da değiştirildi. Minare kısmında az bir işlem kaldığı ve yeniden iskele kurularak kavis kısmındaki taşların değiştirileceği öğrenildi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum