'Vatandaş, pazara gelmeye çekiniyor';

'Vatandaş, pazara gelmeye çekiniyor'

Yaz aylarının da gelmesiyle birlikte pazar ürünlerinde düşüş gözleniyor....

Kilosu 40 liraya satılan biber 20 liraya, kilosu 20 lira olan salatalığın kilosu 15 lira seviyesine indi. Pazar esnafı fiyatların havaların da ısınmasıyla birlikte daha da düşeceğine dikkat çekiyor.

Pazar esnafları, her ne kadar havaların ısınmasıyla fiyatlarda oynama olsa da girdi maliyetleri nedeniyle destek beklediklerini belirtiyor. Salıpazarı esnaflarından Ahmet Kapıcı, yeni mal getirmek için yola gittiğinde eskiden mazotun 200 lira yaktığını şimdilerde ise mazotun 1.200 lira yaktığını dile getirdi. Bu konuda acilen çiftçiye esnafa destek verilmesini kaydeden pazar esnafı Kapıcı; “Organize Sanayi Bölgesini bırakacak, çiftçiye bakacak” dedi.

Yazın gelmesiyle birlikte, meyve ve sebze fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda bazı ürünlerin kilo fiyatları şöyle; Kabak 15, salatalık 15, domatesin 20, biber 20, patates 8, soğan 4 TL. Pazardaki güncel durumla ilgili pazar esnafları değerlendirmelerde bulundu.

BURAK HALİMOĞLU; “İNSANLAR ARTIK PAZARA GELMEKTEN ÇEKİNİYOR”

Salıpazarı pazar esnaflarından Burak Halimoğlu, pazar fiyatları hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “İnsanların şuanda hiçbir alım gücü yok. Yalnız bugünden itibaren havaların da ısınmasıyla birlikte fiyatlarda ciddi bir gerileme var. Örneğin 40 lira olan biber şuanda 20 liraya geriledi. Önümüzdeki hafta itibariyle 15 liraya kadar düşer kilosu. Salatalık 20 liraydı 10-12 lira seviyesine geriledi. Meyvelere bakarsak, portakalın dönemi bitiyor. Çilek başladı fiyatları normal 25 lira civarında kilosu. Geçen hafta bunu 30-35 lira bandında satıyorduk. Önümüzdeki hafta meyvelerde pek bir değişiklik beklemiyoruz ama sebzelerde artık fiyatlar gün gün geri gelmeye başladı. 2 tane biber 2 tane patlıcan alıp giden insanları gördük. Etikete bakıyor, ne yapacak başka çaresi de yok. İnsanlar artık pazara gelmekten çekiniyor.”

AHMET KAPICI; “ASGARİ ÜCRET NE KADAR DAHA ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM”

Pazar esnafının durumu hakkında açıklamalarda bulunan Pazar esnafı Ahmet Kapıcı da; “Eskiden ben burada bir ton mal satardım, şuanda 150-200 kilo mal satıyorum. Asgari ücret 4 bin 250. Biz iki kişi duruyoruz tezgâhta bırak 4 bin 250’yi iki kişininki bin 250 lira bile gelmiyor. Ben şuan ki hayatın nasıl bir hayatın olduğunu anlayamıyorum. Kesinlikle hayatımdan memnun değilim. Asgari ücret bin mi, bin 250 mi, 4 bin 250 mi bunu anlayamadım. Her geçen gün borçlanıyorum böyle nereye varacak bilmiyorum. Ben buraya gelirken önceden 10 bin liralık alışveriş ediyordum. Şimdi bin 500 liralık alışveriş yapabiliyorum. Alım gücü yok alım gücü. Akaryakıt düşmediği sürece gübre düşmediği sürece girdi maliyetleri aşağı çekilmediği sürece kesinlikle hayır çıkmaz. Malın bol olmasıyla ilgili değil. Ben malı bitirdim yola gideceğim. Nereden getireceğim malı Ankara’dan Karabük’ten. Eskiden bu yol 200 lira yakıyordu şimdi bin 200 yakıyor. Malımın üstüne koyacağım ben bu fiyatı. Akaryakıtın gübrenin fiyatlarının girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Devletin özellikle çiftçiye çok iyi bakması lazım. Yüzde 98 bakılması lazım. Organize Sanayi Bölgesini bırakacak, çiftçiye bakacak” ifadelerine yer verdi.

SULAYICI; “ALIM GÜCÜ DÜŞÜK OLDUĞUNDAN DEĞİL, RAMAZAN AYINDAN DOLAYI TANEYLE ALIM YAPIYOR”

Salıpazarı pazar esnaflarından Ali Sulayıcı ise alım gücünün düzelmeye başladığını belirterek şöyle konuştu; “Alım gücü düzelmeye başladı. Hafifi hafif sebze fiyatları da düşmeye başladı. Onun için insanların da yüzü gülecek. Havaların ısınmasını bekliyoruz. Pazardaki fiyatlar aşağı yukarı yüzde 15 düştü. Önümüzdeki haftalarda daha da düşmeye eğilimli. Sebze sıcak havayı sever. Soğuk havayı sevmez. Vatandaşların alım gücü var. Kafelerde çay içmesinler gelsinler alışveriş yapsınlar. 7 buçuk çay. Kuzeykent’te kafeler dolu. 7 buçuğa gidip bir kafede çay içemiyorum ben. Taneyle alımlar alım gücünün düşük olmasından dolayı değil Ramazan ayındayız ondan. 3 tane kabak alıyor onu mazur göreceksiniz. Adam yemiyor ondan az alıyor. Onun için yoksa pahalılıktan değil. Ramazan dolayısıyla az alım yapıyor. Yemediği için az almayı tercih ediyor.” 


Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum