Azdavay'da rota: Doğa Turizmi;

Azdavay'da rota: Doğa Turizmi

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, doğa turizminde marka olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı....

Doğa köyü formatında hazırlanan atlı turizm merkezi mayıs ayında hizmete sunmayı hedeflediklerini bildiren Başkan Civelek, “Turizmle ilgili çok büyük hedeflerimiz var. Önceliğimiz doğa turizminde marka olmak. Bu hedefimiz doğrultusunda çalışmamızı sürdürüyoruz. Türkiye’de örneği olmayan, dünyada sayılı projeleri Azdavay’da hayata geçirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e verdiği demeçte şunları söyledi:

''DEZAVANTAJIMIZI TURİZMLE AVANTAJA ÇEVİRMEK İSTİYORUZ''

“Eski bir yerleşim yeriyiz, ilçe merkezimizin üç kilometrelik alanda olması sanayi bölgesi olmamız yönündeki dezavantaj. Bu dezavantajımızı turizmle avantaja çevirmek istiyoruz. Turizmle ilgili çok büyük hedeflerimiz var. Önceliğimiz doğa turizminde marka olmak. Bu hedefimiz doğrultusunda çalışmamızı sürdürüyoruz.Belediyeciliğin yol, su, kanalizasyondan öteye taşınması gerektiğini savunduk hep. Bu kapsamda Çatak Kanyonu Cam Terası projelendirmesini belediyemiz yaptı, işletmesi bize ait. Şimdi kır lokantası yapılıyor. KUZKA ile birlikte konaklama alanı yapıyoruz, hibemiz yüzde 40’tan 60’a çıktı.İlçede meslek yüksekokulu yurdunu inşa ederken, sosyal tesis olarak tasarladık. Odalar iki kişilik otel konseptinde hazırlandı. Okulun açık olduğu süreçte öğrencilere, kapalıyken de turizm konaklamasına hizmet veriyor.”

ATLI TURİZM MERKEZİ, MAYIS AYINDA AÇILACAK''

“70 dönümlük hazine arazi üzerine tamamen doğa köyü formatında atlı turizm merkezi kuruyoruz. Azdavay’ın 100 yıllık eski yapılarını oraya taşırken, günümüz modern sosyal donatılarını devletimizin, belediyemizin ve hayırseverlerin aktardığı kaynaklarla inşa ettik. Selde bu alanda ciddi zararlar oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın destekleri ve kendi imkanlarımızla düzenlemeleri yapıyoruz. Bu sene mayıs ayında atlı turizm merkezini turizme açmayı hedefliyoruz.”

TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK

“İlçede dere yatağına 16 kilometre dolgu yaparak 12 kilometrelik yürüyüş yolu inşa edeceğiz. Aynı güzergâhtaki bisiklet yolu ile hiç otomobil kullanımına ihtiyaç duymadan ilçenin tüm noktalarına erişim sağlanacak. Bu çalışmanın Türkiye’de örneği yok.  Dünyada sadece iki benzeri bulunan Kaya Patika Yolunu hizmete sunarak, Azdavay’da kanyon içi aktivitelerin geliştirilmesine katkı sağlayacağız.”

MADEN OCAKLARI ENGEL DEĞİL

“Yüz ölçümümüzün yüzde 70’i ormanlık alan. Dönem dönem maden ocaklarının çevresel zararından bahsediliyor.  Orman alanı ve Milli Parklar dışında kalan arazide sadece dört tane maden ocağımız var, rezervimiz daha fazla işletmeye imkan tanımıyor.  İlçemizde mermer ocaklarının hizmet sunması turizme karşı çıkmak değildir. Kalkınmaya destek olmaktır.”

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER KASTAMONU’NUN ORTAK DEĞERİ

“İlçelerimizde tescillenen tüm coğrafi ürünler Kastamonu’nun ortak değeridir. Bugün sahil bölgesinde kestane balı meşhurdur, bunun tescilini Doğanyurt yaptı. Banduma farklı ilçelerde de yapılmasına rağmen Devrekâni tarafından tescil ettirildi. Karaçorba Pınarbaşı uhdesinde.  Azdavay Yöresel kıyafeti ilçemiz dışında Pınarbaşı ve Şenpazar’ın bazı köylerinde kullanılıyor. Bunun sebebi iki ilçenin de Azdavay’dan bölünerek kurulmasıdır. Yöresel kıyafetimizi nesilden nesle aktarmak için eğitim kursları açmak, ürünlerin pazarlanması ve satış noktaları oluşturulması için 2 milyon lira değerinde proje hazırlığındayız. Belediyenin kiraya verdiği tesislerin hepsinde şartımız coğrafi işaret belgesi ile tescillenen yöresel kıyafetli hanımların istihdam edilmesinin sağlanması. Belediyemiz bünyesinde çalışan hanımlara da bu şartı sunuyoruz. Biz değerlerimize sahip çıkmak ve yaşatmak amacındayız.” 

İLK AZDAVAY’DA HİSSEDİLDİ

“11 Ağustos’ta selin ilk hissedildiği ilçe Azdavay’dı. Merkezde 60 ailenin evi suyun altında kalarak tamamen kullanılmaz hale geldi, 18 esnafımızın iş yeri zarar gördü. O esnada pratik davranmamız sebebiyle can kaybının önüne geçebildik.  Mermer ocaklarının iş makinelerinden destek istedik. Kendi iş makinelerimizi hurdaya atmak pahasına vatandaşlarımızı evlerinden tahliye ettik. Belediyemizin başlattığı kampanya ile 60 evin temizliği, eşya ihtiyacı karşılandı. DSİ, kaymakamlık, özel idare belediye ve komşu belediyelerin imkanları ile 45 tane araç 20 gün boyunca gece gündüz temizlik operasyonu gerçekleştirdi. Devletimizin verdiği desteklerle de maddi olarak vatandaşımız şüphesiz eskisinden daha iyi konuma geldi.”

BELEDİYE MALİ KÜLFETLER ALTINA GİRECEK

“Sel sonrası ilçede yer yerinden oynadı.  Merkezdeki köprünün göçmesi nedeniyle yaklaşık dört buçuk ay erişim tali yoldan sağlandı.  Azdavay’da en büyük maddi zararı belediyemiz yaşadı; tüm araçlarımız hurdaya çıktı, yollar ve altyapıda önemli ölçüde tahribat var. Sel esnasında ilçede 17 kilometrelik su hattımız için hazırlık halindeydik; yaklaşık 10 milyon lira değerinde altyapı malzemesini sel aldı.Su hattı da selde zarar gördü, değişmesi gerekiyor. Kendi kaynaklarımızla altyapı çalışmalarını yeniden yapma imkanımız kalmadı. Bakanlıkla protokol yaptık yüzde 50 hibe olacak, diğer yarısı için de kredi kullanacağız. Dere yatağında yeni bitirmiş olduğumuz kanalizasyon çalışması, etrafındaki 2 kilometrelik bisiklet yolu, yolun kenarındaki koruma duvarları selde tahribat gördü, 40 milyon değerindeki yatırımımız selde gitmiş oldu.   Su ve kanalizasyona arıtmasında, dere yataklarındaki korumalarda yapım sistemleri değişecek. Devletimizin ve hükümetimizin ciddi desteği var; ancak zararımızı tamamen karşılama durumu mümkün değil, belediyemiz de ciddi mali külfetler altına girecek.”



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum