Nice 101 yıllara;

Nice 101 yıllara

Kastamonu’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 101’nci yıl dönümü kutlandı....

Kastamonu’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 101’ni yıldönümü kutlandı. 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda program düzenlendi. Programa Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın devamında, Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Faruk Güven, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi.

GÜVEN; “İSTİKLAL MARŞI'NI ANLAYABİLMEK İÇİN, MEHMET AKİF'İ İYİ BİLMEK GEREKİR”

Lise Müdürü Faruk Güven, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız; milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini aksettiren ölmez bir şaheserdir. İstiklal Marşımız; milletimizin eşsiz bağımsızlık destanı, istiklalimizin sembolü, istikbalimizin teminatıdır. Milletimizin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek hâline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir eserdir. Bu anlamda İstiklal Marşımız, milli birlik ve beraberlik duygusunun, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunun veciz bir biçimde ortaya konulduğu Millî mutabakat metnidir. İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için, Mehmet Akif'i iyi bilmek, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı "Millî Mücadele ruhunu” yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir.”

“MEHMET AKİF, ÖRNEK BİR ŞAHSİYETTİR”

Mehmet Akif Ersoy’un, yaşamış olduğu çağın ve çevrenin problemlerine kayıtsız kalmayı zül sayan soylu bir vicdana sahip olduğunu ifade eden Güven; “Onun vicdanı büyük bir milletin millî vicdanıdır. Bunun için hayatını milletine vakfetmiş, bu uğurda bedel ödemiş, dünyalıklara asla meyletmemiş müstesna bir şahsiyettir. Eğer gençler kendileri İçin bir rol model arıyorlarsa bunlardan biri de mutlaka Akif olmalıdır. Öyle ki; Akif bir şairdir, yazardır. Akif gazeteci, Akif hatiptir. Akif, yabancı dilleri iyi bilen bir kişidir, çok İyi bir sporcudur. Akif, aynı zamanda veteriner hekimdir. Mülkiyelidir, liseyi mülkiyede bitirmiştir. Akif, ömrü boyunca Sırat-ı Müstakimden ayrılmayan bir dindardır. Akif, kendisine hedef olarak, hak ve hakikati haykırma görevini seçmiş, bu uğurda Anadolu'yu baştan başa dolaşmış; sınıfta öğretmen, kürsüde vaiz, sanatta şair, üniversitede hoca, mecliste vekil olarak her hâl ve idealleri uğrunda çalışmalar yapmaya devam etmiş örnek bir şahsiyettir. Mehmet Akif Ersoy'un ideal tipi ise Asım'dır. “Asım'ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek / İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek” dizelerinde idealindeki insanın her şeyden önce vatanperver ve değerlerine düşkün olması gerektiğini belirtmiştir. Mehmet Akif bütün kesimlerden kabul görmüş ve takdir edilmiş vatanına apayrı bir tutkuyla bağlı bir kişidir. Asla vatan sevgisi ve hizmetinden bir şey kaybetmemiştir. Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda / Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda” dizeleriyle bunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Binlerce vatan evladının canını seve seve feda ettiği Çanakkale Savaşı'nı; “Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor / Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!” dizeleriyle destanlaştıran Akif, Millî Mücadele'ye de İstiklal Marşımızı hediye etmiştir. Mehmet Akif, kahraman ordumuza armağan ettiği bu abide eserde Türk milletinin ne İçin savaştığını, neye İnandığını açık bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

Konuşmanın ardından Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından 12 Mart Oratoryosu gerçekleştirildi. Program, lise öğrencilerinin tiyatro gösterisiyle devam etti. Programın sonunda öğrenciler tarafından İstiklal Marşı okunarak, ödül törenine geçildi.

ÇAKIR; "ÖĞRENCİLERİMİZ, ZORLU BİR SÜRECİ BİZE CANLI OLARAK YAŞATTI"

Ödül töreninde konuşan Vali Avni Çakır, “Düzenlenen programda 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili zorlu süreci bize canlı olarak yaşattılar, yavrularımızı, öğrencilerimizi emeği geçenleri kutluyor, yürekten de tebrik ediyorum” dedi.

İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında, 1. Ali Fuat Darende İlkokulu öğrencisi Ebrar Hafize Siper, 2. Karaş İlkokulu öğrencisi Nisa İğdirli, 3. Cumhuriyet İlkokulu Öğrencisi Berra Hilal Gültekin.

12 Mart Şiir yarışmasında, 1. Atabey İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Yusuf Alkan, 2. Akkaya Karadere Ortaokulu öğrencisi Senem Temel, 3. Şehit Şerife Bacı Ortaokulu öğrencisi Gülin Ceylan.

12 Mart kompozisyon yarışması 1. Hüma Hatun Kız İmam Hatip Lisesi öğrencisi Elif Simge Kaş, 2. Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Elif Hilal Ekinci, 3. Kastamonu Fen Lisesi öğrencisi Ece Nisa Cingöz.

12 Mart mektup yarışması, 1 Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Elanur Tabaklı, 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Sude Naz Güneş ve 3. Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sibel Arabacı’ya ödülleri Vali Avni Çakır, Garnizon Komutanı Yücel Ercan ve Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından verildi.

 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum