'Kastamonu için TRADEF, milat olacak';

'Kastamonu için TRADEF, milat olacak'

Türkiye-Orta Doğu Ticaret Fuarı (TRADEF) 21-24 Eylül 2022 tarihleri arasında Kastamonu Kuzeykent Fuar alanında gerçekleştirilecek....

İstamonu Fuarcılık tarafından organize edilen fuar öncesinde İstamonu Fuarcılık Genel Müdürü hemşerimiz Hüseyin Karadeniz,  CNG Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

TRADEF'in Kastamonu için bir milat olacağına vurgu yapan Karadeniz,  Kastamonu'nun fuar ve kongre turizmindeki potansiyelini değerlendirebilmesi için çaba gösterdiğini kaydetti.  TRADEF'le birlikte ilimizde yılda 2-3 fuarın gerçekleşebileceği bir zemin oluşturabileceğine olan inancının tam olduğuna dikkat çeken Karadeniz,  '' Kastamonu'ya Dünya'nın gıptayla bakacağı Türkiye'de de  ender rastlanan bir isimle TRADEF'le,  damga vuracağız'' dedi.

Önümüzdeki günlerde fuarın tanıtım çalışmaları kapsamında Katar'a gideceğini ve Katar Ticaret Odası Genel Müdürü'yle görüşeceğini söyleyen Karadeniz, daha sonra da Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'le de temaslarda bulunacağını kaydetti.

 

''TÜRKİYE'DE YILDA 400 FUAR YAPILIYOR''

 

İletişim ve ulaşım araçlarının geliştiğini ve bununla paralel olarak da otoban sistemleriyle birlikte mesafelerin kısaldığını söyleyen İstamonu Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Karadeniz,   ''Dünya küçük bir köy haline geldi. Dünya'da artık ülkeler değil; kentler, şehirler yarışıyor. Bu yarışta herkes kendi potansiyelinin farkına varmalı. Herkes elinden geleni ortaya koymalı.Bir İnegöl örneği var, ben çok küçüktüm. 20 yıl önce İnegöl Mobilyası çok ucuz, bir kaç yıl kullanabileceğin bir mobilyaydı. Onlar, İnegöl Modef Fuarı diye başladılar, hem İnegöl'ü hem Modef'i, hem de İnegöl Mobilyası'nı marka yaptılar. Avrupa'da yılda 2 bin fuar yapılıyor. 400 fuarla Türkiye, Avrupa'da en çok fuar yapılan ikinci ülke. 2 bin fuarın en fazlasını Fransa yapıyor, sonra da biz geliyoruz. Türkiye'de de toplam beş ilde fuarlar ön plana çıktı. 6'ncı sırayı da Samsun alıyor. Türkiye'deki dört fuardan üçünü İstanbul tek başına yapıyor, 400 fuarın 300'ü İstanbul'da gerçekleşiyor. Ardından Konya, Ankara, Antalya, İzmir ve Samsun geliyor. 2022 yılında Samsun'da salgına rağmen beş tane fuar yapılacak. Bu çok önemli. Salgın olmadan önce yılda 17 fuar yapılıyordu'' dedi.

 

''PARA KAZANMA DERDİM YOK''

 

Kastamonu'nun 13 bin 108 kilometrekare yüzölçümüyle Karadeniz bölgesinde ilk sırada olduğunu hatırlatan Karadeniz, ''Kastamonu, 2,5 İstanbul  ediyor, İstanbul'un 5 bin 343 kilometre kare yüz ölçümü var.  Osmanlı dönemindeki ticaret erbaplığını, bugün de hala yapabilir düşüncesindeyim. Kastamonu'ya bir şeyler işlemek, potansiyelinin farkına vardırmak lazım. Biz burada fuar mı, fuarlar mı yapacağız buna karar vermek lazım. Benim hayalim, Kastamonu'yu fuar ve kongre turizmiyle ön plana çıkarmak. Samsun'da bugün TÜYAP diye bir fuar merkezi var, ben yılda iki tane fuar yapsam; Kastamonu'da İstamonu Fuar Merkezi'ni kurarım, yılda 5-6 tane fuarın yapıldığı bir merkez haline getiririm.  Çünkü, 1882 yılında İnebolu ve Kastamonu Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Odası'yla aynı yıl kurulmuş, ticaretin döndüğü bir nokta. Osmanlı Bankası'nın olduğu, İnebolu'da liman ticaretinin yüksek seviyede olduğu bir konumda, o kimliğine geri dönüşü sağlamak istiyorum.  Kastamonu'nun bağrından kopmuş 2,5 milyon Kastamonulu var şehir dışında. Bunun 1 milyondan fazlası da İstanbul'da. Ben hep sorgulayan bir kimliğe sahibim, beni bu sorgulama bu fuarı yapmaya itti. Yıllar önce Çatalzeytin'den otobüse bindirildim. Benim dönemimde  çocuklar İstanbul'da 'çalışsın adam olsun' diye gönderiliyordu,  bugün  'okusun adam olsun' diye gönderiliyor. Ben otobüse bindiğimde,  12-13 yaşlarında ilk kez anne-babamdan ayrı kaldığımda; otobüste utancıma ağlayamamıştım. İçine ağlamayı  ilk o zaman keşfetmiştim. İstanbul'a vardım, hep kendimi çalışacağım, kazanacağım, vatana millete faydalı olacağım diye tatmin etmiştim. 30 yıla yakındır İstanbul'dayım ve mücadelem sürüyor. Tabiri caizse halen daha iki yakası bir araya gelmiş bir insan değilim.  Çok ciddi işler üretiyorum, bir memleketin kendi değerleri üzerinde daha değerli olduğuna inancım tam. Ama bunu kendime maddi anlamda kazanca çeviremedim çünkü para kazanma derdim yok. Bu memleket, değerlerinin farkına varsın; bu millet değerleri etrafında çepeçevre dursun, Türkiye'nin neresinde olursa olsun o hemşehrisini bulsun mantığıyla ben bir çalışmalara başladım'' ifadelerine yer verdi.

 

''KASTAMONU, FUAR TURİZMİYLE CAZİP HALE GELEBİLİR''

Fuar sektörüne girişiyle ilgili kısa bir değerlendirme yapan ve TRADEF'le ilgili bilgi veren Karadeniz, şu ifadelere yer verdi; ''Hal böyle olunca da 2012 yılında İstamonu gazetesini kurdum, 2016 yılında da bir fuar şirketi oluşturdum.  Odalar ve  Borsalar Birliği'ne kayıtlı fuar yöneticisiyim. Türkiye'de 276 kayıtlı fuar şirketi var, ben bu 276 şirketin arasında fuar yapabilme yetkisine sahibim. Türkiye'nin 81 vilayetinde 922 ilçesinde fuar yapabilme yetkim var. İstanbul'da üç tane fuar yaptım. İstanbul'da fuar yapmanın getirileri var ama Kastamonu'da belki de bu birinci fuarda fark yaratabilirsem, yılda en az iki fuar yapabilme hevesim var. Fuar ve kongre turizmiyle burayı hareketlendirebilirsem, Ankara yakınlığıyla beraber, çok cazip bir hale getirebileceğimi düşünüyorum'' dedi.

 

''80 ŞİRKET KATILACAK''

 

Ekonomiye ciddi anlamda yön veren Kastamonuluların olduğunu söyleyen Genel Müdür Karadeniz, '' Ben bunlarla sıkı diyalogları olan biriyim. Kendi potansiyelime ve insanıma güvenmek istiyorum. Kastamonu'nun bir farkındalık yaratması lazım. Bu zamana kadar futbol da olmadı, ürettiği şeylerle olmadı, Ankara'da İstanbul'da yaptığı yöresel günlerle belli bir seviyeyi aşamadı,  9 tane ahşap fuarıyla da maalesef olmadı. TRADEF bir milat olacak. Bu milatla birlikte gelecekte Kastamonu'da en az yılda 2-3 fuarın yapılageldiği bir organizasyon kenti olma yolunda bir adım attığıma inanıyorum. Vali beyi ziyaretimde, Vali bey de bu inancı gördüm.  Belediye Başkanından alanın kiralanmasıyla ilgili yardımcı olmasını istediğimde hiç ikiletmedi. Şehirde bir bütünlük gördüm. Şehir buna inandı. TRADEF'e ortalama 80 şirket katılacak. Bunun  10 tanesini yurtdışından getirmek gibi bir derdim var. Çok ziyaretçi getirmek istiyorum o ayrı ama katılımcı olarak da 10 şirketi yurtdışından getirmek istiyorum. Yabancı misyon şeflerinin katıldığı,  üst düzey bakan, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısının açılışını yapmasını düşündüğüm bir organizasyon gerçekleştirmek istiyorum.   Yine bu organizasyon içerisinde globalleşen Dünya'da ticaretin ve şehirlerin önemi diye iki farklı sempozyum, panel yapmak istiyorum. Bunların bir tanesinde yabancı misyon şefleri, iş insanları, ticaret mensupları, diğerinde de yerli iş dünyasına haiz Kastamonu içinden çıkmış Dalgakıran Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran gibi,  Dünya Ticaret Merkezi Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde temsilci olan hemşehrilerimiz var, bu şekilde sempozyumlar gerçekleştirmek istiyorum. Burada dört gün dolu dolu organizasyon yapmak istiyorum'' ifadelerine yer verdi.

 

''DÜNYA GIPTAYLA BAKACAK''

 

TRADEF'le birlikte gerçekleştirmek istediklerine de değinen Karadeniz, şöyle devam etti;

''Kastamonu'da fuarda etkili, fuar sonrası taleplere cevap verebilecek belli başlı kurumların, Kastamonu'nun öz markalarının fuarda yer almasını istiyorum.  Sadece Kastamonululardan ibaret bir fuar gerçekleştirmek istemiyorum, İstanbul'dan ciddi anlamda firma da gelecek ama bir Zonguldak'tan, Bartın'dan, Sinop'tan, Bolu'dan, Düzce'den de firmaların yer almasını öngörüyorum. Burada bu fuarı yapmanın doğruluğunun farkındayım ama kaybetmeyi göze almayan kişinin, kazanma gibi bir derdi olmaz. Ben kaybetmeyi hayatımda çok göze aldım. Burada adımlarımı sağlam atıyorum, kendimi donanımlı görüyorum, öngörülerimle ve marka değeriyle Kastamonu'ya Dünya'nın gıptayla bakacağı Türkiye'de ender rastlanan bir isimle TRADEF'le,  damga vuracağız.   8 il 76 ilçede şuan çalışıyoruz. Oradaki şirketleri buluyoruz, belediyelerle irtibata geçiyoruz. Sürekli bir kontak halindeyiz. İstanbul ve Ankara'da da çalışmalarımız devam ediyor. Katılımcı firmamız şuanda 13 civarında. Bu da alanın yüzde 10'luk kısmının satıldığı anlamına  geliyor. Uluslararası markalar da burada yer alınca karşılığı görmüş olacağız. GÜBRETAŞ gibi, Vakıf Katılım Bankası'yla da görüşüyoruz. GÜBRETAŞ'ın genel müdürü Pınarbaşılı bir hemşehrimiz.  Dün Kardemir Demir Çelik'te  kurumsal iletişim müdürüyle görüştüm. Sıcak bakıyorlar. Bugün, Kastamonu Entegre, Kronospan'la görüştüm.  Şuana kadar ikili ilişkilerimle güzel bir noktaya getirdim.   Katar Ticaret Odası'nın genel müdürüyle görüşmek için Katar'a gideceğim, programımda Mısır var, Birleşik Arap Emirlikleri var, Kuveyt var.'' 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum