'Tüm yolların asfalt olması mümkün değil';

'Tüm yolların asfalt olması mümkün değil'

Vali Avni Çakır, İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz ve Yazı İşleri Müdürü Gözde Yüksel’in sorularını cevapladı....


11 Ağustos 2021’de Kastamonu’yu etkisi altına alan sel afeti sonrası üstün bir özveri sergilendiğini söyleyen Vali Avni Çakır, “Ulusal çapta bir afet yaşadık. Afet sonrası yakın tarihimizde görmediğimiz mükemmel bir organizasyon ve iş birliği vardı. Tüm Türkiye aktı. Devlet ve millet gücünü gösterdi'' ifadelerine yer verdi.

Afetin yıl dönümünde alt yapı çalışmalarının tamamlanmasını istediklerini kaydeden Çakır, ''Sel Kastamonu’da 8 ilçeye büyük zarar verdi. Ödenek bekleyen, ihalesi yapılmayan hiçbir işimiz yok. Mevsimsel şartlardan dolayı bazı işlerimize kısa bir süre ara verdiğimiz dönem oldu sadece. Şehir içi kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su ihaleleri yapılıyor. Önümüzdeki kışa doğalgaz sözü verildi. Büyük ihtimalle bu yaza doğalgaz işlerimiz bitecek” diye konuştu.

Şehrin kalkınma planında turizm ve sanayi faaliyetlerinin eş zamanlı sürdürülmesi gerektiğine değinen Avni Çakır ekonomik girdi sağlaması için orman emvalinden istifade edebilme taleplerinin olduğunu bildirdi.

 

''BÖLGE İNSANI PSİKOLOJİK BİR TRAVMA YAŞADI''

Kastamonu Valisi Avni Çakır, şu ifadelere yer verdi; “Afet sonrası ismini duymadığım sivil toplum kuruluşları ve bireysel işletmeler bizlerle birlikte sahadaydı. STK’ların çok gerekli olduğunu 32 yıllık idarecilik hayatımda en iyi anladığım dönem oldu. Her birine büyük saygı duyuyorum. Yakın tarihimizde görmediğimiz mükemmel bir organizasyon ve iş birliği vardı. Tüm Türkiye aktı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncüğünde tüm bakanlarımız sahadaydı, hepsine teşekkür ediyorum. Devlet ve millet gücünü gösterdi. Şu an tüm ihalelerimiz yapıldı. Hem Abana hem Bozkurt’ta sanayi sitesi ihalesini gerçekleştirdik, baharda dükkanlar teslim olacak. 629 konuttan oluşan TOKİ ihalesi yapıldı. Hükümet konağı ve emniyet müdürlüğünün ihalesi yapıldı ve inşaata başlandı. Çarşıdaki dükkanlar ve kent meydanı ihalesi de bitti. Köprü bir ay içerisinde faaliyete geçecek. Hava muhalefeti çalışmalara bir miktar aksattı. İnşallah Eylül ayında daha iyi imkanlara sahip Bozkurt olacak. Bölge insanı psikolojik bir travma yaşadı. Her bakanlık yapılması gerekenin dışında ne yapabilirim diye çabaladı. Bu süreci hızlandırdı. Keşke afet yaşanmasaydı, can kayıplarımız olmasaydı.”

 

''HEM SANAYİ HEM TURİZMİ BİR ARADA YAPMAMIZ GEREKİYOR''

“Kastamonu, tanıyanı, göreni büyüleyen, kendisine aşık eden bir şehir. Kastamonu’yu gören birinin orayı sevmemesi, pozitif duygular beslememesi mümkün değil. Osmanlı döneminde yıllarca sancak beyliği yapmış, kadim bir ruh taşıyor. Kastamonu’nun kalkınması için hem sanayi hem turizm gerekiyor. Birini ön tarafa almak doğru değil, ikisinin de katma değeri farklı. Kastamonu’ya geldiğimden beri turizm için bir çabam var zaten. İnsanların yatırım yapması için tavsiyelerim bulunuyor. Doğaya zarar vermeden, doğallığı koruyarak sanayiden daha fazla gelir elde etmek mümkün. Elbette ki sanayi yatırımlarının yansıması daha güçlü, daha çok istihdam sağlıyor. Ahşap endüstrisi başta olmak üzere Kastamonu’da sanayinin bir yeri var. Merkezle birlikte ilçelerimizde dört organize sanayi bölgemiz bulunuyor. Devrekani’de besi OSB için çalışmalarımız devam ediyor. Hem sanayi hem turizmi bir arada yapmamız gerekiyor.”

''YETİNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL''

“Kastamonu’nun yüzde 70’i ormanlık; orman üretiminde Türkiye’nin en güçlü yerlerinden bir tanesi. Oran emvalini aşağı getirtmek için orman il müdürü gerekir. Neticede malı orada kestirip aşağıda satışını yapıyoruz. Bu yolu kullanan devlet zaten. Bu bizim için bir handikap. Alt yapılarla ilgili eskiden orman payı vardı. Bakanımızla konuşmalarımızda bunu söylüyoruz Kastamonu’da üretilen orman emvalinin belli bir kısmının, alt yapıda tekrar kullanılması şeklinde bir talebimiz oldu. Böyle olmazsa bizim yetinmemiz mümkün değil.”

 

TÜM YOLLARIN ASFALT OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

“Yasal tonajında da olsa ağır tonajlı araçlar geçtiği zaman yollarda bozulma oluyor. Madenciliğin veya orman emvalinin olduğu her yerde var bu sıkıntı. Kastamonu’da yolların yüzde 30’u asfalt gözüküyor ama kilometreye vurduğumuz zaman iki katı. Şehir coğrafi olarak çok dağınık olduğu için tamamının asfalt olması imkânsız. Hedefimiz ana köylerin ve müstakil köylerin tamamını asfaltlamak. Ancak tüm yolların ambulans veya aracın şehir merkezine en hızlı ulaşmasını sağlamak için çalışmalarımız var.” 

KAYNAK: İSTAMONU GAZETESİ

http://istamonu.com/haber-detay/7187/devlet-millet-gucunu-gosterdi

 

Kaynak: İstamonu

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum