“Satranç yaşamımın bir parçası”;

“Satranç yaşamımın bir parçası”

Kastamonu Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu İl Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen Kastamonu Satranç İl Birinciliği yarışmaları, Kastamonu Merkez Spor Salonu’nda devam ediyor....

Yarışmacılardan Fen Lisesi 2’nci sınıf öğrencisi Engin Can Aşıkoğlu, satranç oynamaya 6 yaşında başladığını belirterek; “İlkokulda kursa gitmeye başladım. 10 yıldır satranç oynuyorum. Turnuvalarda başarı elde ettikçe zaten hırsınız artıyor daha da ilgilenmeye başlıyorsunuz. Ayrıca satrancın derslere olan olumlu etkisi de fazla. Satranç benim için hobi değil, yaşamımın bir parçası” dedi.

Kastamonu Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen Kastamonu Satranç İl Birinciliği yarışmaları, 21 Şubat itibariyle start aldı. Okullar arası küçükler-yıldızlar-gençler satranç turnuvası, Kastamonu Merkez Spor Salonu’nda devam ediyor. 21 Şubat’ta başlayan ve 24 Şubatta sona erecek olan turnuvalarda öğrenciler 6 kategoride yarışıyor. 21-22 Şubat’ta yapılan Küçükler Kızlar, Küçükler Genel, Yıldızlar Kızlar, Yıldızlar Genel kategorilerinde düzenlenen turnuvada, dereceye giren okullar ödüllerine kavuşurken, Gençler Genel ve Genç Kızlar kategorilerinin yarışları devam ediyor. Bu kategorilerin ödül töreni ise yarın yapılacağı kaydedildi.

Küçükler Kızlar kategorisinde, Devrekani Yunus Emre Ortaokulu, Küçükler Genel Kategorisinde Vali Aydın Arslan Ortaokulu, Yıldızlar Kızlar Kategorisinde Abana Atatürk Ortaokulu, Yıldızlar Genel Kategorisinde Abana Atatürk Ortaokulu birinci olarak altın madalya ve birincilik kupasının sahibi oldu.

“İLÇELERDEN KATILIM ÇOK OLDU”

Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan satranç antrenörü, şu ifadelere yer verdi; “21-22 Şubat tarihinde Küçükler ve Yıldızlar grubunun turnuvası yapıldı. 23-24 Şubat tarihlerinde de Gençler Genel ve Genç Kızlar grubunun turnuvası yapılacak. Okullarımızdan yapılan katılımcı başvuruları oldukça fazla. Gençler Genel kategorimizde Kastamonu merkez ve ilçelerinden toplam 25 okulumuzdan başvuru aldık. Öğrencilerimiz 6’şar kişilik takımlardan oluşuyor. 4 asıl 2 yedek şeklinde. 25 okul var. Bu turnuvamızın da ödül töreni yarın yapılacak. Takımlardan ilk 4’e girenlere kupa, madalya ödülümüz olacak. Aynı zamanda başarı belgesi de vereceğiz. İlçelerden çok fazla katılımımız oldu. 16 okulumuz katılmış.”

“MASA VE SANDALYELERİMİZ TAŞMEKTEP’TE YAPTIRILDI”

Antrenör ayrıca salonun kendileri için Gençlik ve Spor İl Müdürü tarafından hazırlandığını da ifade ederek şöyle konuştu; “Bir konuya daha değinmek istiyorum. Bu satranç turnuvası için Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak, özel olarak bizlere masa ve sandalyeler yaptırdı. Bu masa ve sandalyeler, Kastamonu Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 150 adet olarak yapıldı. Turnuvalarda kullanabileceğimiz masalarımız oldu. Kendisine buradan katkıları için çok teşekkür ediyoruz.”

“SATRANÇ ÖĞRENMEYE 6 YAŞINDA BAŞLADIM”

Turnuva yarışmacılarından Fen Lisesi 2’nci sınıf öğrencisi Engin Can Aşıkoğlu, satranç ile ilgili düşüncelerini şöyle aktardı; “Satrança babamın sayesinde başladım. Babam, satrancın derslere olumlu etkisi olduğunu öğrenince beni de başlatmış oldu. 6 yaşındayken öğrenmeye başladım. İlkokul 1-2’de hocamızın açtığı kursa gittim. Sonrasında iyice bu sporun içine girdim. 10 yıldır oynuyorum. Turnuvalarda başarı elde ettikçe zaten hırsınız artıyor daha da ilgilenmeye başlıyorsunuz. Ayrıca satrancın derslere olan olumlu etkisi de fazla. Mesela satrançta 5-6 hamle sonrasını hesaplarken, derslerde de yapacağımız işlemin 2’nci adımından başlıyorsun. Bu gibi olumlu etkileri var. Bizim aile komple satranççı zaten. 2 kardeşim var, biri ortaokul 1’nci sınıfta, diğeri ilkokul 2’nci sınıfta. İkisi de satrancı severek oynuyor. Babam madalyaları bilerek dolaplara koyuyor. Onlar da görünce hevesleniyorlar. Satranç hobi değil yaşamımın bir parçası diyebilirim. Canım sıkıldığında satranç oynayabilirim.”

“SATRANÇ ANALİTİK DÜŞÜNMEYİ SAĞLIYOR”

Turnuva yarışmacılarından Göl Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinde Fatma Beyza; “Satranç, bence zeka ve strateji oyunu. Kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Benim için aslında bir güç ve oynamayı çok seviyorum. Satrancı 5’nci sınıfta oynamaya başladım. 10 yaşımdan beri oynuyorum. Pratik düşünmeyi sağlıyor ve zekayı geliştiriyor. Sosyalleşmeyi sağlıyor, sınavlarımızda da yardımı oluyor analitik düşünmeyi daha da kolaylaştırıyor satranç. Daha pek çok da faydası var” diye konuştu.





Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum