OBM'den Türk Fındığı  girişimi;

OBM'den Türk Fındığı girişimi

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü; Kestane, Defne ağaçlarında olduğu gibi Türk Fındığı ağaçları için de çalışmalarını sürdürüyor....

OBM tarafından, son olarak Araç ilçesinde yaşları 10 ila 500 arasında değişen yaşlarda Türk Fındığı ağaçları tespit edildi ve o alanın koruma altına alınması için çalışmalara başlatıldı. Ağaçların bulunduğu bölgeye yeni ağaçlar dikilerek, bölgenin fındık alanında gelişmesi için çalışmalar yapılacak.

 

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Fonksiyonel ormancılığın artı değeri olan Ekolojik Fonksiyon içerisinde bulunan Yüksek Koruma Değeri Taşıyan Alanlar işletme amacına ayrılacak ormanlarını tespit etmek , sınırlarını artırmak ,içindeki artı değerleri maksimum hale getirmek amacıyla Kestane , Defne ve Türk Fındığı çalışmalarına hızla devam ediyor.

 

 


 

Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma; son olarak Araç Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında Türk fındığına gönül vermiş ve bu konuda sayısız çalışmaları olan; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğretim üyesi Şemsettin Kulaç liderliğinde, Basın ve İletişim Şube Müdürü Turan Küçük ve Boyalı Orman İşletme Şefi Mustafa Gürkan Tumbay’ın katılımlarıyla , Araç Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde bilinen Türk fındığı yayılış alanı olan sahipli arazide bulunan Güzlük Köyü içindeki münferit fertler ile Hatip köyü içerisinde ve çevresindeki orman sınırları içerisindeki yapılan incelemelerde münferit , gurup ve küçük meşcere halinde yeni bireyler tespit edildi.

 

Yapılan açıklamada; bulunan fındık ağaçlarının çaplarının 10 ile 150 cm arasında; boylarının 5 ile 35 metre, yaşlarının ise 10 ile 500 yıl arasında değiştiği öğrenildi.

 

Çalışmalar kapsamında bu alan koruma altına alınarak, yeni dikimlerle birlikte yöre halkının kalkınmasına destek olunacak.





 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum