Yüzde 10’luk bir artış daha bekleniyor;

Yüzde 10’luk bir artış daha bekleniyor

Kastamonu’da Bizim Emlak’ın sahibi emlakçı İbrahim Çınar, sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirerek fiyatlardaki dalgalı seyrin kısa zamanda durulacağını dile getirdi....

Çınar, gayrimenkulde her 5 yılda bir yüksek fiyat artışının yaşandığını ancak bu yüksek fiyatın da 5 sene aynı şekilde devam ettiğini belirtti. Çınar, önümüzdeki aylarda yüzde 10’luk bir artış daha beklediğini dile getirerek ondan sonraki süreçte 5 yıl bu şekilde devam edeceğini söyledi.

ÇINAR; “EMLAK PİYASASI ŞUANDA STABİL DURUMDA”

Bizim Emlak’ın sahibi emlakçı İbrahim Çınar, Kastamonu’daki emlak piyasasının son halini şöyle değerlendirdi; “Emlak piyasası şuanda stabil durumda. Yani mevcut mevsimine göre alışverişler devam ediyor. Krediler yüksek. Faizde 0.90, 0.60’ları bile gördük. Ama şuanda 2 katı. Fakat insanların yatırım yapma duygusu durmuyor. Özellikle Kastamonu’da merkeze 40 kilometre yakın 7 ilçe var. Buradaki tüm memurlar ikamet ediyor, ilçeye gidip geliyor. O ilçelerdeki insanların da merkezdeki insanların da tek yatırım düşüncesi gayrimenkul. Kastamonu’daki insanlar, imkân olunca tek düşüncesi ve hedefi daire alıp kiraya vermek. Özellikle pancar zamanı, sarımsak zamanı, kurban zamanı, her yıl gelirleriyle ev alan aileler var bu ilçelerden.

“KUR ARTIŞININ OLDUĞU DÖNEMDE ÇOK GÜZEL İŞ YAPTIK”

Kur artışı olduğu dönemde konut satışlarında ciddi artış yaşandığını belirten Emlakçı Çınar; “Geçtiğimiz iki sene bir pandemi yaşandı. Herkeste can korkusu vardı. Yatırım bu sebeple ikinci planda kaldı. Ondan sonra bu dolar Euro’daki yükselişler oldu. Bu sebepler gayrimenkulü yavaşlattı. Sonra stabilizasyonu sağlandı.  Pandemi sonrasındaki kur artışı yapıldığı dönemde muhteşem iş yaptık. Yani doların Euro’nun arttığı dönemde çok güzel iş yaptık. Onun da sebebi mevcut yatırımdaki şeyler kar edince insanlar bunu gene asıl düşünceleri olan gayrimenkule çevirdiler. Mülk sahipleri eğer dolar Euro artıyorsa bizim de mülkümüzün artması gerekiyor diye düşündüler ve zam yaptılar. Buna bir de maliyetlerdeki artışlar eklendi.

“SON İKİ SENEDİR KASTAMONU’DA İNŞAAT YAPILAMIYOR”

İnşaat sektörünün sadece müteahhide değil onunla birlikte 700 kaleme ekmek kapısı açtığını ifade eden Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü;  “Kastamonu’da her yıl ortalama 7 bin 500 gayrimenkul el değiştirir. Bunun 3 bin civarı ikinci el, yarısından fazlası sıfır olurdu. Her sene Kastamonu’da 5 bine yakın konut yapılıyordu. Son2 senedir pandemi ve belediyenin el değiştirmesinden dolayı ruhsat alınamaz hale geldi. Esnek çalışma saatleri denildi, 2 ayda sonuçlanacak ruhsat işlemi 1 yıla çıktı. Düşünün bir müteahhitsiniz, anlaşma yaptınız, giderleriniz de belli. Fakat bu işlem bir buçuk yıl uzarsa ve maliyetiniz artarsa siz başlar mısınız? Başlamazsınız. 3 bin 500’e aldığı demirin tonunu 12 bin lirayı gördü. Yani herkes durağanlaşmaya geçti. Son iki senedir Kastamonu’da inşaat yapılamıyor. İnşaat 700’ü aşkın kaleme ekmek kapısı sağlıyor. Kazanılan paraların hepsi piyasaya dönüyor. İşin olmayışı üretim yapan insanları da etkiledi. Bunun çözüm yolu özellikle belediyenin buna destek vermesi gerekiyor. Şu çok önemlidir: Yerel yönetimler bu tip yapılaşmalarda yeni inşaat imar alanları açmaya çalışır ve buralara müteahhitlerin girmelerini sağlar. Bunu, altyapısını yaparak, müteahhitlere destek vererek yapar.”

“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA YÜZDE 10 DAHA BİR ARTIŞ BEKLİYORUM”

Artan ev fiyatlarına da değinen emlakçı Çınar;  “Kur arttığı zaman ev sahipleri de yüzde 30, yüzde 40 civarında üzerine koydu. Dolar Euro düşse de geri çekmediler. Normalde üretim olsaydı mecbur çekmek zorundalardı. Ancak üretim olmadığı için alacak kişilerin alternatifleri yok. Hükümet ne kadar sıfır daire de kredi konusunda destek veriyorum dese de olmayınca yapacak bir şey yok herkes ikinci el alacak. O yüzden 2’nci ellerin fiyatı yüksek. Bu sıfırlar da maliyetten dolayı fiyatları yüksek. Şuanda bir stabilizasyon sağlandı. Maliyetlerdeki artışlar nedeniyle fiyatlar zaten artırılmıştı. O yüksek fiyatlar geri gelmedi. O yüzden sabit tutuyorlar. Benim düşüncem önümüzdeki aylarda yüzde 5 yüzde 10 gibi bir artış daha olur ve sabitlenir. Gayrimenkulde her 5 yılda bir böyle bir şey yaşanır. Bir anda yüksek bir artış olur. Ancak bu 5 yıl gider. Ben yüzde 10’luk bir artış daha bekliyorum akabinde 5 yıl bu şekilde devam eder diye düşünüyorum” dedi.

 



 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum