Çiftçiye, köyünde eğitim!;

Çiftçiye, köyünde eğitim!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen çiftçi eğitim programları devam ediyor....

Bu kapsamda; İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur Ertop, KTV Şube Müdürlüğü teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür Onur, Sertaç Oktay, Harun Demirci ve Veteriner Hekim Hüseyin Sarımehmetoğlu, Kuzyaka Muhtarı Mustafa Paskal ve çiftçilerin katılımı ile Kuzyaka Köyünde çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

 

KTV Şube Müdürü Uğur Ertop, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında uygulanan projeler ile ilgili bilgiler verdi. ERTOP; Kuzyaka Karaçomak Havzasında uygulanan Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yaygınlaştırılması Projesi, Projenin uygulama alanları ve başarısından bahsederken; "Kastamonu soğuklanma süresi uzun güneşlenme süresi kısa olan bir İl. Bu da bizi soğuğa dayanıklı tür ve çeşitlere yönlendiriyor. Kuzyaka Bölgesi de Ilgaz Dağının eteklerinde yer alması nedeniyle soğuk iklim bitkilerine çok uygun. O yüzden Karabuğday yetiştiriciliğine çok uygun. 2021 yılında Kastamonu genelinde 700 dekardan çok alanda Karabuğday ekilişi yapıldı. Bunun büyük bir kısmı Kuzyaka Bölgesinde. Verimde oldukça iyi idi. Vatandaşımızın elindeki ürünü alacak firma da olunca bu sene için de talep arttı. Biz de bu talebi karşılamak için elimizden geleni yapıyor ve çiftçimizi yeni projelerle tanıştırmak istiyoruz. Umarım 2022 yılında da ekiliş alanlarımız artar ve Kastamonu'yu Karabuğdayda ülkemizin lokomotifi haline getiriri'' dedi.

     Toplantıda söz alan Veteriner Hekim Hüseyin Sarımehmetoğlu, "İneklerde Mastitis,  (bakteri, virüs, mantar ve nonspesifik etkenlerin neden olduğu bir meme yangısı) konularını anlattı ve meme fizyolojisi, Mastitis etkenleri, semptomları, tanı, tedavi ve koruyucu hekimlik uygulamaları ile hastalığın ekonomik boyutu hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Ziraat Mühendisi Sertaç Oktay tarafından ise, hayvanlarda bakım ve besleme koşulları ve verime etkisinden bahsetti. Ahır koşullarında hayvan beslemenin önemi, dikkat edilecek hususlar, iyi beslenmenin et ve süt verimine olan etkisinden bahseden Sertaç Oktay, "1 litre sütün yaklaşık yüzde 90' ı sudan oluşur. Hayvanlarımızın 1 litre süt üretebilmesi için en az 3,5- 4 litre suya ihtiyacı var. Ne kadar beslenirlerse beslensinler su içmezlerse aldıkları gıdayı süte çeviremezler. Bu nedenle ahırlarımızda olsun meralarımızda olsun hayvanlarımızın temiz ve bol suya ulaşmasını sağlamalıyız" diyerek hayvan beslemede suyun önemine değindi.

    Mühendis Ömür Onur tarafından ise; Tarımsal Kooperatifçilik ve Kooperatifçiliğin önemi anlatıldı. Ömür, şu ifadelere yer verdi;  "İlimizde kurulan Kooperatiflerin büyük çoğunluğu ya orman da kesim yapabilmek ya da üretilen sütü satabilmek üzerine kuruluyor. Oysa kooperatiflerin üyelerine ucuz girdi sağlamak, ürünlerini yüksek değerden pazarlamak gibi misyonları da var. Fakat bunları bir türlü değerlendiremiyoruz. Öyle ki bazen ortaklar özellikle de bayan ortaklar bir kooperatife üye olduklarını bile bilmiyorlar. Oysa geleceğin üretimi bireysel değil bölgesel örgütlü üretimde...''

            Ziraat Mühendisi Harun Demirci ise; Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerimize 2021 yılında sağladığı toplam destek miktarlarından ve 2022 yılı desteklemelerinden bahsetti.

                Katılım sağlayan çiftçilerin sorularının cevaplanmasının ardından toplantı sona erdi.



 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum