"Üç seferin ikisi cebe sarıyor!";

"Üç seferin ikisi cebe sarıyor!"

Kastamonu'nun en kalabalık olan pazar yerlerinden biri olan Salı Pazarında esnaflık yapan İzzet Bayrak,tarımsal girdi fiyatlarının fazla olmasından dolayı şikayetlerini dile getirdi....

Çiftçinin üretimde zor zamanlar yaşadığını belirten Bayrak, mazot ve gübre fiyatlarında düşüş olması gerektiğini en azından üretim yapan çiftçiler için bu düzenlemenin getirilmesi gerektiğini belirtti.

BAYRAK; "3 SEFER YAPTIĞIM 100 LİRALIK MAZOTLA ŞİMDİ TEK SEFER YAPABİLİYORUM"

Salı Pazarı'nda pazar esnaflığı yapan İzzet Bayrak, üreticinin durumunun zor olduğunu belirterek şöyle konuştu; "Köyden getiriyoruz malımızı satacağız diye uğraşıyoruz. Fakat maalesef girdiler çok pahalı olduğu için çok zor durumdayız. Ben yazın 100 liralık mazot alırdım 3 sefer yapardım, şimdi bir sefer yapabiliyorum 100 liraya aldığım mazotla. Geriye kalan 2 seferi mi de cebimden zararına karşılıyorum. Önümüzü göremiyoruz, kapkaranlık perdenin ardında kaldık. Arpa, buğday ektik gübresiz. Gübre de çok pahalı. Gübrenin torbası 650 TL. En düşüğü 500 lira. Bizleri çok zorluyor ama alıştık artık bu yüksek fiyatlara. Sarımsak getirdik 10 lira 15 liraya satıyoruz. Dün itibariyle sarımsak ekimleri başladı. Ben geçen sene 6 dönüm yer ektim, para etmedi. Ne yapacağız bilemiyorum, halimiz kötü. Derdimiz kuyu anlayanımız yok. Hangi birini anlatayım ki bu sıkıntılarımızın.

"VATANDAŞ ALIP EVİNE GÖTÜREMİYOR Kİ"

Alıcının da yüksek fiyatlardan alım yapamadığını kaydeden üretici Bayrak, şöyle devam etti; "Burada alıcılara da bir sözümüz yok. Neden çünkü onlar da emekli maaşıyla geçiniyor. Zaten pazardan alışveriş yapan ya emekli ya asgari ücretli.  Onları da düşünmek gerek. Vatandaş, alıp da götüremiyor ki evine, çoluğuna çocuğuna. 5 liralık olan bir bidon süt olmuş 30 lira. Burda alana da satana da kızmak yok."

"EN AZINDAN ÇİFTÇİYE BU DESTEĞİ VERMELİLER"

Devletin çiftçiye destek vermesi gerektiğini ifade eden üretici Bayrak; "Devlet mutlaka üreticiye, üretene destek verecek. Gübre fiyatına mesela, diyecek ki Ekim'de 270 liraydı, 'Kardeş 270'i bırak 300'e çıkardım, yarısını ben karşılıyorum' diyecek. Mazotu düşürecek gübreyi düşürecek, en azından çiftçiye üretene bu kolaylık sağlanacak. Sonrasında alan da satan da memnun olacak. Eldeki malı satamayınca  yapalım tesbih çekiyoruz, ya sabır, ya sabır. Allah hepimizi iyi yapsın" dedi.

"RUSYA ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN EDECEKLER"

Pazarda esnaflık yapan, ismini vermek istemeyen bir başka pazar esnafı ise; "Geçen sene 19 milyon ton rekolte bekliyormuş, Tarım Bakanımız sağolsun. 14 milyon ton gelmiş buğday ürünü seneye daha da düşük gelirse şimdiden diyor dışarıdan getireceğiz buğdayı diye. Rusya çiftçisini zengin edeceği diyor yani. Toprak Mahsulleri Ofisi, 4 liraya Rusya'dan alınan tohumluk buğdayı, yem fabrikasına, fabrikatöre 2 buçuk liraya veriyor.

Mesela buzağı desteklerinden 4 ay içerisinde hayvan tohumlamadıysak, buzağı desteği vermiyorlardı. Kanun vardı. Tarım Bakanı 15-20  gün önce 'Ben onu kaldırdım. Buzağın çıktıysa desteğini vereceğim' dedi. Tarım İl Müdürlüğüne gittik, bize; 'Yok kardeşim öyle bir şey' dediler. Bakan söyledi bizzat. Daha da bir şey demiyorum bu nasıl bir düzendir. Derdimiz çok Allah iyi yapsın" diye konuştu.



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum