Efsane Müdür’e son görev;

Efsane Müdür’e son görev

Kastamonu’nun en köklü liselerinden biri olan Abdurrahman Paşa Lisesi’nde öğretmenlik ve müdürlük görevi yürüten, Abdurrahman Paşa Lisesi’nin onursal müdürü, Kastamonu’nun ‘Efsane Müdür’ olarak tanıdığı İsmail Dönmez’in vefatı nedeniyle Abdurrahman Paşa Lisesi (APL) bahçesinde tören düzenlendi....

Törene Vali Avni Çakır, Eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrencileri ve ailesi katıldı. Efsane Müdür İsmail Dönmez, sevenleri tarafından gözyaşları içerisinde anıldı.

MISIRLIOĞLU; “İSMAİL DÖNMEZ HOCAMIZIN ÖĞRENCİSİ OLMAK EN BÜYÜK AYRICALIKTIR”

Abdurrahman Paşa Lisesi Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, cenaze töreninde yaptığı konuşmasında, şu ifadeleri dile getirdi; “Hayat Allah’ın ihsanı, ölüm Allah’ın fermanıdır. Allah’ın hayat ihsanını yaşayan her canlının ölüm fermanına uyması kesin bir mecburiyet ve kaçınılmaz bir sondur. İyi düşünürsek ölüm, aslında Ahiret dünyasında doğmak demektir. Derin üzüntümüzle baş başa kaldığımız, bu üzüntüyle sözcüklerin boğazımızda düğüm olduğu bir gün yaşıyoruz. İlim irfan meşalemizin neredeyse yarım yüzyılına ismini yazdıran değerli hocamız müdürümüz İsmail Dönmez’i kaybetmiş olmamızın üzüntüsü. Ancak onun bu dünyada öğrencileri, okulu memleketi vatanı için yaptığı fedakâr çalışmalar hayat pazarında yetiştirdiği binlerce öğrencisinin dualarını alarak ebedi âleme göç etmesi acımıza bir nebze teselli olmaktadır. Binlerce öğrencisi İsmail hocasının devletine milletine bayrağına âşık oldu. Onun öğrencileri ülkenin 4 bir yanına lisesinden aldığı ışığı büyük bir onurla taşıdı. Dürüst doğru ve çalışkan olmayı İsmail hocasından öğrendi. ‘En büyük efelik efendiliktir’ der, gereksiz taşkınlıklardan uzak durmamızı nasihat ederdi. Merhum Hocamız İsmail Dönmez’e Allah’tan rahmet lisemiz mezun ve mensuplarına değerli ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar dilerken onun söylediği Abdurrahman Paşalı olmak bir ayrıcalıktır sözlerini emanetimiz biliyor ve bundan sonra bu emanete ilave olarak ‘İsmail Dönmez hocamızın öğrencisi olmak, en büyük ayrıcalıktır’ diliyorum. Bu mektepten arkasına aldığı koca bir tarihle bir İsmail Dönmez geçmiştir. Ruhu şad mekânı cennet olsun” dedi.

CİĞERCİ; “BIRAKTIĞINIZ İZLER ASLA SİLİNMEYECEK, SİLDİRMEYECEĞİZ HOCAM”

Abdurrahman Paşa Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Nurten Ciğerci de İsmail Dönmez için şöyle konuştu; “Bu şehri şehir yapanların başında gelen, en ön safta saf tutan memleket gönüllüsü, bir devre imza atan çok büyük bir eğitimci, biz öğrencileri ve tüm öğrencileri için bu şehrin insanları için eğitime gönül vermiş herkes için gerçek bir lider. Bir efsaneydi o. Herkes onu Abdurrahman Paşa Lisesinin müdürü olarak bilir ve öyle tanır. Oysaki o Abdurrahman Paşa Lisesi’nde okumuş yüzlerce öğrencinin babasıydı, ağabeyiydi aynı zamanda. Koruyan kollayan yeri geldiğinde kızan ama o kocaman yüreğinde sımsıcak merhamet doluydu. Öğrencisi öğretmeni ve okul müdür olarak lisemizde yarım asra damga vurarak kırılması imkânsız bir rekorun sahibiydi hocam. En yeni mezun öğrencisini bile makamında ayakta karşılayıp, giderken dış kapıya kadar bizzat uğurlayan, Ağustos sıcaklarında dahi takım elbisesini ve kravatını dahi çıkarmayan ‘Bizim kültürümüz bunu gerektiriyor’ diyen saygın hocam. Yurdumuzda bölge bölge anarşi ve terörün kol gezdiği dönemlerde köşe bucak dolaşarak bir tek öğrencisinin burnunun kanamasına dahi izin vermeyen fedakâr hocam. Tüm öğrencilerinin kalbine dürüstlük, güven samimiyet inanç çalışkanlık zamanı iyi kullanma tohumlarını eken; bilim, spor ve sanatın iç içe olduğunu bizlere öğreten; ‘Her zaman yolunuz Atatürk yoludur, bilim ve aklın aydınlattığı uygarlık yoludur. ‘Dün olduğu gibi bugün de aldığınız ilim ve feyzler vatan sevgisinden ay yıldızlı bayrak sevgisinden geri durduramayacak’ diyen vatan sevdalısı hocam. İstiklal Marşı’nı törenlerde bizlere defalarca okutturan, ‘Bu marş kolay yazılmadı, başınız dimdik tüm duygularınızı haykırarak okuyacaksınız’ diyen, okul marşımızı da aynı duyguyla okutturup bu okul sevgisini kalbimize nakış gibi işleyen sevgili hocam. Size olan sevgimiz ve saygımız ne kadar büyükse, üzüntümüz de o kadar tarifsiz hocam. ‘Ömrümü vakfettim’ dediğiniz okul, yetiştirdiğiniz ve vatana emanet ettiğiniz öğrenci ve öğretmenlerimiz, bu eğitim kadrosuyla biliniz ki daima Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemeye devam edecek. Biz öğrencileriniz de bıraktığınız eserlere sonuna kadar sahip çıkacağız. Bize; ‘Daima ileriyi göreceksiniz, başınızı eğmeyeceksiniz, başınız daima dik olacak’ derdiniz hocam. Başımızı hiç eğmeyeceğiz size söz veriyorum. Size bizler sadece mekânda veda ediyoruz. Okulumuzdan koskoca bir dev geldi geçti demeyeceğiz, çünkü sizin gibi çok iz bırakmış, bir insanın izleri asla silinmeyecek, sildirmeyeceğiz hocam. Size çok borçluyuz hakkınızı helal edin. Bizlere kattığınız şeyler için, bize harcadığınız zaman için, emekleriniz için sonsuz teşekkürler. Mekânınız cennet ruhunuz şad olsun nurlar içinde uyuyun hocam emanetiniz emin ellerde unutmayın” diye konuştu.

VİDİNLİOĞLU; “ABDURRAHMAN PAŞA LİSESİ MEZUNU DEĞİLİM AMA GÖNÜL MENSUBUYUM”

Cenaze töreninde konuşan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, bugünün herkes için zor bir gün olduğunu ifade ederek;“Abdurrahman Paşa Lisesi mezunu değilim ama bu ruhu hocam öyle bir işletti ki, gönülden bir mensubuyum. Abdurrahman Paşa Lisesi sadece bir lise değildi, kuvay-ı milliye ruhu taşıyan, Milli Mücadele’nin kıvılcımının ateşlendiği, Çanakkale Destanı’nın ön ayak olanların yeriydi. İlim hikmet sofrasıydı. Elbette her fani bir gün ölümü tadacaktır. Buna inanıyoruz. Hayata başlatırken yediğimiz bir şaplakla dünyaya geliriz ve hayata ağlayarak gözlerimizi açarız. Ama marifet odur ki hayata ağlayarak gözlerini açanların hayata veda ederken, arkasında gözü yaşlı insanlar bırakabilmektir. Hocam tam bir çelebi idi. Oturduğunda sohbetinden feyiz alırdınız. İniyorum ki Abdurrahman Paşa Lisesi de onun açtığı bu yolda cumhuriyetimiz hep ileri götürecek daima bu memlekete hizmet aşkıyla yanacaklardır. Çünkü hocam hep bunu öğretti. O kadar büyük bir aşkla ve şevkle işine odaklıydı ki hiç unutmuyorum bir gün yanına gittiğimde dershanede bir veliyle konuşurken notlarınıçıkardı ve dedi ki ‘Öğrencimizin sınav sonuçlarını inceledim, sınav kâğıtlarını istedim.Şukonularda eksiği var onu takviye etmek için ayrıca bu konularda ders takviye edeceğim.’ Aynısını ben kızımda da yaşadım. Eğitimcilik kolay iş değildir. Bir sanatkâr gibi size emanet edilen evladı işlersiniz. İnanıyorum ki bugün burada olmayan binler İsmail hoca için dua ediyorlar. Hocam mekânın cennet ruhun şadolsun. Emanetin emin ellerde. Zaten yaptıklarından dolayı seni unutmamız hiç mümkün değil. Ailenin hepimizi bir ferdiyiz, hepimizin başı sağ olsun” dedi.

 

BAŞESGİOĞLU; “SAKIN OLA GÖZÜN ARKADA KALMASIN”

1971 yılı Abdurrahman Paşa Lisesi mezunu, eski İçişleri, Çalışma ve Sosyal Politikalar ile Gençlik Ve Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da İsmail Dönmez için şunları dile getirdi;“Hepimizin başı sağ olsun. İsmail Hoca bir eğitimci bir öğretmen bir müdürün ötesinde bu memleketin yetiştirdiği çok değerli bir insandı. Aşağı yukarı döneminde herkese elinin değindiği,bilhassa yatılı kardeşlerimize babalık yaptığı, başı sıkışanların sığınabildiği sakin ve güvenli bir liman, adam gibi bir adamdı. Takdirden öte murat yok. Günler sayılı bugün hocamızı uğurluyoruz. 33 yıllık eğitim hayatını hem bu bina hem de tüm Kastamonu’nun geneline çok büyük hizmetleri oldu. Bu ülkeye hizmet eden binlerce vatansever binlerce öğrenci yetiştirdi. Arkasında büyük bir camiayı bıraktı. Bugün burada bizimle birlikte olamayan ama eminim ki dualarıyla şükranlarıyla burada olan binler on binler var. Biz de hocamızı uğurlarken diyoruz ki bu okulun kurucusu Abdurrahman Nurettin Paşa başta olmak üzere cihan harbinde cepheye giden o büyüklerimiz olmak üzere her birinin üzerimizde emekleri olan eli öpülesi öğretmenlerimiz olmak üzere hepsine dualarımızı şükranlarımızı gönderiyoruz. Ruhları şad olsun. Değerli hocam sen çok güzel bir eser bıraktın. Bir emanet bıraktın gözün arkada kalmasın. Bu lisenin mezunu olmayanlar bile bu tarihi lisenin misyonunu ezberlemiş durumdalar. Onun için inşallah bu lisenin tarihi misyonu Kurtuluş Savaşı’nın ilk ışıklarının yakıldığı, milli mücadelenin yanında ilk safında yer alan Kastamonu’nun karargâhının olduğu bu lise ve bu liseden fışkıran asil ruh, çocuklarımıza, torunlarımıza ve Türk ruhu yaşadığı müddetçe herkes de inşallah ulaşacak ve o bahtiyarlıkla bu güzel günlere erişecekler. Okulumuzun mezunu Arif Nihat Asya’nın dediği gibi; ‘Şehitler tepesi boş değil, biri var birileri var bekliyor.’ Senin yetiştirdiğin öğrenciler, bugün okul öğretmeni olarak burada, bu kutsal vazifeyi senin emanetini bekliyorlar. Sakın ola gözün arkada kalmasın. Abdurrahman Paşa camiası çok geniş bir camia. Büyük bir aile bundan sonra senin bu emanetini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dört elle sarılacağız. Okulumuza daha çok birlikte olacağız. Okulumuzun ihtiyaçları doğrultusunda daha çok hassas olacağız. Büyük bir aile olarak hayatın zorluklarını birlikte göğüsleyeceğiz. Yeterki senin ruhun şad olsun. Bugüne kadar bize okulumuza Kastamonu’ya kattığın her türlü değer için asan binlerce kere teşekkür ediyoruz. Biz senden razıydık rabbim de senden razı olsun mekânın cennet olsun hocam.”

ÇAKIR; “EFSANE OLMAK KOLAY DEĞİL, HOCAMIZ BUNU EN ÜST SEVİYEDE BAŞARMIŞ”

Son olarak Vali Avni Çakır ise düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi; “Bu ölüm tabi ki cenabı Allah’ın tüm canlılar için yazığı bir son. Bu süreçte hayatımızı nasıl geçirdiğimiz ön plana çıkıyor. Hocamla alakalı duyduğum işittiğim en önemli sözcük efsane lafı. Efsane olmak öyle kolay bir şey değil. Hocamız bunu en üst seviyede başarmış. Okulunu binlerce yürek uzandığı binlerce kalple onu tanıyan tanımayan herkesin bir şekilde hayatında önemli bir yer tutmuş hem de bu güzel mekânın bu özel okulun sadece Kastamonu’da değil tüm Türkiye’de çok müstesna bir yer edinmesinde büyük katkı sunmuş. Müthiş bir onur hayranlık, müthiş bir onur müthiş bir gurur. Başta çok kıymetli ailesi olmak üzere tüm Kastamonu halkının başı sağ olsun hocamıza cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah mekânı cennet olsun. Hepimizin başı sağ olsun.”

Konuşmaların ardından, ,İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, dua ederek merhum İsmail Dönmez için helallik istedi. Duaların ardından, Abdurrahman Paşa Lisesi öğrencileri, okul marşlarını hep bir ağızdan söyledi. Cenaze töreninin akabinde öğle namazına müteakip Nasrullah Camii’nde cenaze namazı kılındı. Efsane Müdür İsmail Dönmez, Taşköprü’de aile kabristanına defnedilerek ebedi yolculuğuna uğurlandı. 







Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum