Tavuk, orta direği terkediyor!;

Tavuk, orta direği terkediyor!

Son zamanlarda artan fiyatlardan; uygun fiyata et tüketmek isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği beyaz et de etkilendi....

Kıldıroğlu Piliç Market’in sahibi Hüseyin Kebecioğlu, son dönemlerde artan beyaz fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Fiyatların 2021 yılının başına göre yüzde 50'nin üzerinde arttığını  söyleyen Kebecioğlu, zam furyasının da her geçen gün arttığını kaydetti. Kebecioğlu, artan fiyatların gerekçesi olarak maliyetleri gösterdi.

 

KEBECİOĞLU; “TAVUK FİYATLARI GEÇEN SENEYE GÖRE YAKLAŞIK YÜZDE 50 ZAMLANDI”

Kıldıroğlu Piliç Market’in sahibi Hüseyin Kebecioğlu, artan tavuk fiyatlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Geçen seneye oranla tavuk fiyatlarında aşağı yukarı yüzde 50’lerde bir zam yaşandı. Geçen sene bütün tavuk 15 TL’yken bu sene 25 TL. Tavuk ızgara fiyatları kışın düşer yazın yükselir. Hatta yazın 50 liraya kadar çıktı. Bütün tavuk 25 TL, derili göğüs fileto 35,95 TL. Derisiz göğüs 39, 95 TL, geçen yıl bunun fiyatı 22 buçuk civarındaydı. Yüzde 50, yüzde 60 zam geldi. Baget fiyatı şuanda 25,95 TL, geçen sene de yaklaşık 15-16 TL civarındaydı. Müşteriler, zammı bizim yaptığımızı söylüyorlar hâlbuki üreten biz değiliz. Günlük zam geliyor yüzde 1 yüzde 2… Bir anda yüzde 40 yapılıp durulmuyor. Sürekli bir artış devamediyor. Şuanda durakladı ama bu yaza doğru mangallıklarda 70 liraya kadar gelir.”

“MALİYET ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM”

Fiyat artışlarının nedenini maliyetlerin artmasına bağlayan esnaf Kebecioğlu; “Bizim maliyetlerimiz var. Maliyetlerin yüksek olmasıyla beraber sıkıntılar fiyatlara yansıyor. Doğalgaza yüzde 60 zam gelmiş, elektriğe yüzde 100 zam gelmiş, sigorta primlerine zam gelmiş bunlar bizim maliyetlerimiz. İşçilere zam gelmiş, biz bunu nereden çıkaracağız? Zaten kiramızı zor ödüyoruz. Elektrik param geçen gün 750-800 lira zam geldi. Geçen yıl 450-500 lira gelen doğalgaz, dün 850 lira geldi. Ayakta kalabilmemiz için,bunu bizim bir yerden çıkartmamız lazım. Bu aslında bir mecburiyet. Bir de şu var devlet küçük esnaftan topluyor vergiyi. Vergilerde yüzde 30 artış var. Bize acımıyor. Biz elinin altındayız. Bizim girdimiz belli, ödediğimiz faturayı çıkmak zorundayız. Ama süper marketlerde bu böyle değil. Adam toptan satıyor, depodan çıkartıyor, ‘Mali değeri yoktur’ diyor fatura fiş vermiyor. Küçük esnaf bu sebeple daha büyük sıkıntı çekiyor. Bundan sonraki süreç içerisinde tavuk fiyatlarının düşeceğini öngörmüyorum. Çünkü bunun dolarla bir bağlantısı yok. Benim maliyetlerim arttı, bunlar da ürünlere yansıyor. Maliyetlerin artışının önüne geçilmesi lazım.” 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum