Yüzde 64,5 ‘Seçimin öne alınmasına gerek yok’ dedi;

Yüzde 64,5 ‘Seçimin öne alınmasına gerek yok’ dedi

Kadir Has Üniversitesi tarafından 11 yıldır devam eden Türkiye Eğilimleri araştırmasının 2021 yılı sonuçları yayımlandı....

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen araştırmada halkın temel sorunlarının yanı sıra Türk halkının siyasi yelpazedeki yeri de belirlendi. Kastamonu ile beraber 26 ilden 18 yaş ve üstü bin kişinin görüşleri alındı. Çalışma içerisinde sorulan sorular arasında yer alan “Haziran 2023’te yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin öne alınmasına gerek var mıdır?” sorusuna yüzde 64,5 oranında “Hayır” yanıtını verdi.

Türk halkının siyasi yelpazedeki yerini de ortaya koyan araştırmada, sorulan ‘Kendinizi siyasi görüşünüz açısından nasıl tanımlarsınız?’ sorusuna yüzde 27,5 oranı ile en çok ‘muhafazakâr’ yanıtı verildiği görüldü. Çalışmada, kendisini ‘Siyasal İslamcı’ olarak tanımlayanlar, yüzde 9 oranı ile geçen yıla göre önemli bir değişiklik göstermedi. Bu tanımı ‘milliyetçi’ olarak cevaplayanlar yüzde 19,9 ve ‘Kemalist’ olarak cevaplayanlar ise yüzde 19,2oranı ile takip etti. Sosyal demokrat diyenlerin oranı yüzde 13,9’dan yüzde 8,3’e düştü. Öte yandan çalışmada, kendisini Kemalist olarak tanımlayanlar yüzde 10,3’ten yüzde 19,9’a yükseldiği görülüyor. Kendini ‘muhafazakâr’ veya ‘siyasal İslamcı’ olarak tanımlayanlar özellikle 41-55 yaş arasında; ‘milliyetçi’ veya ‘Kemalist’ olarak tanımlayanlar ise 18-20 yaş arasında öne çıkıyor.

SİYASİ YÖNETİM TARZI TERCİHİ

Türkiye Eğilimleri araştırmasına göre ülkenin yönetim tarzı olarak katılımcıların yüzde 55,7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 44,3’ü Parlamenter Sistem’i benimsediğini belirtiyor. Çalışma sonucunda ortaya çıkan bu oranların, geçen yıla göre önemli bir değişiklik geçirmediği görülüyor. Öte yandan, kendilerine sunulan yönetimsel ifadeleri değerlendirmeleri istenen katılımcıların yüzde 55,3’ü (2020’de yüzde 60,8) “Demokratik siyasal sistem ile yönetim” tercihini çok iyi ve iyi olarak değerlendirdi. Bu oran 2020’de yüzde 60,8’di. Katılımcıların yüzde 51,2’si ise “Parlamento ve seçimlerle uğraşmak zorunda kalmayan güçlü bir lidere sahip olmak” tercihine olumlu yaklaşıyor. 2020 yılında bu oran yüzde 46,6’ydı.

ERKEN SEÇİM VE SEÇMEN TERCİHLERİ

Katılımcılar “Haziran 2023’te yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin öne alınmasına gerek var mıdır?” sorusuna yüzde 64,5 oranında “Hayır” yanıtını veriyor. Erken seçimin yapılmasını gerekli görüp “Evet” diyenler ise katılımcıların yüzde 16,9’unu oluşturuyor. Evet diyenler arasında, yönetimin değişmesi, ekonomi, sistemin kötü olması, genel durumunun kötü olması ve adalet olmaması gibi gerekçeler öne çıkıyor.

“İdeal bir Cumhurbaşkanının sahip olması gerektiği düşünülen özellikler” sıralamasındabu yıl “Başarılı bir siyasi geçmişi olmalı önermesi 5 sıra yükselerek yüzde 70 ile 1. sıraya yerleşti. Bu önermeyi sırasıyla yüzde 68,8 oranı ile ‘Yönetim tecrübesi olması’, yüzde 68,7 oranıyla ‘Dürüst ve ahlaklı olması’, yüzde 67,9 oranıyla ‘Yüksek değerlendirme becerisine sahip olması’ ve yüzde 67,5 oranıyla ‘Halk ile iç içe olması’önermeleri takip ediyor.

YÜZDE 35,9 ORANIYLA EN ÇOK ‘AK PARTİ’ YANITI VERİLDİ

“Bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise katılımcılar sırasıyla yüzde 35,9 oranıyla AK Parti, yüzde 24,6 oranıyla CHP, yüzde 9,7 oranıyla MHP, yüzde 9,4 oranıyla İYİ Parti veyüzde 9 oranıyla HDP yanıtını verirken oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 5,3’te, kararsızların oranı ise yüzde 3,6’da kalıyor. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum