“Süreç çok iyi bir şekilde takip edilmeli”;

“Süreç çok iyi bir şekilde takip edilmeli”

Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler yaşanmadan önce yapılacak çalışmaları bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)” bilgilendirme toplantısı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde gerçekleştirildi....

Toplantıya Vali Avni Çakır, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Avni Çakır; “afetlerin risklerini öncesinde gerçekleştikten sonra da müdahale edip çok başarılı bir şekilde yapılması için tüm bu süreçlerin hem öncesinde hem sonrasında tüm ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çok iyi bir şekilde hazırlanması ve takip edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ÇAKIR; “AFETİN BÜYÜKLÜĞÜNDEN ZAMAN ZAMAN DURAKSADIĞIMIZ ANLAR OLDU”

İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Vali Avni Çakır; “Biz Kastamonu olarak geçen sene biliyorsunuz birçoğunuzun da katılımıyla bir deprem tatbikatı yapmıştık. Gerçeğine yakın bir şekilde bu bile bizlerin bu konudaki tecrübesine çok ciddi bir katkı sağlamıştı. Bunun yanı sıra ilimizde Ağustos ayında yaşamış olduğumuz büyük sel afetinde bu anlamda. Bu konudaki tecrübelerimizde sahada mutlaka faydası oldu ama yaşanan afetin büyüklüğü o kadar büyüktü ki bizlerde zaman zaman böyle duraksadığımız anlar da oldu. Sonucunda bu tür afetlerin risklerini öncesinde gerçekleştikten sonra da müdahale edip çok başarılı bir şekilde yapılması selin ortadan kaldırılması için tüm bu süreçlerin hem öncesinde hem sonrasında tüm ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çok iyi bir şekilde hazırlanması ve takip edilmesi gerekiyor. Bugünde bu kapsamda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından siz değerli kurum amirlerimizin de katkıları ile hazırlanan İl Afet Risk Azaltan Planını burada arkadaşlarımız kısaca bahsedecekler” dedi.

“BAKIM ÇALIŞMALARI İLE ALAKALI BÜTÇELERİ ÇARPI İKİ BOYUTUNDA ARTTIRACAKLAR”

Kar yağışı nedeniyle 143 köyde elektriklerin kesik olduğunu ve 50 köyde de haberleşmede sorun yaşandığını belirten Vali Çakır; “Aslında şu an Kastamonu tatlı bir afet demeyelim ama bir kriz halini yaşıyor. Yaklaşık 3 günden beri özellikle sahil ilçelerimizde ve buraya komşu ilçelerimizde yoğun kar yağışları mevcut. Bu anlamda kıymetli basın mensuplarında bu vesile ile bilgilendirmiş de olalım.  Biraz önceki toplantımızda kaymakamlarımızda son günün cetvellerini paylaştık. Kar yağışı şu an sahil ilçelerimizde hala devam ediyor. An itibariyle Kastamonu’da şu an 355 tane köy yolumuz kapalı vaziyette. Bu rakam önceki günlerde daha yüksekti, arkadaşlarımızın sahada yapmış olduğu çalışmalar vasıtasıyla bu rakama kadar düştü ama yeni yağışlarla beraber bunlara ilaveler de oldu. Bu rakamlarda artışta olabilir arkadaşlar 355 yolumuz kapalı pozisyonda, haberleşmede sıkıntısı olan köy sayısı 50 öğle saatleri itibari ile elektriği olmayan köy sayımız da 143. Örneğin buraya gelmeden ilgili arkadaşlarımızla bakanlıktan gelen genel müdürümüz ile de toplantıyı yaptık. Bununla alakalı özellikle şunu belirttiler yaşamış olduğumuz kar yağışı geçen sene şubat ayındaki yaşamış olduğumuz kar yağışı öle hemen hemen eşit ama o süreçteki arızalarımız yok. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi bu süreçte yapmış olduğumuz bakım çalışmaları dediler. Önümüzdeki yıl bu bakım çalışmaları ile alakalı bütçeleri de çarpı iki boyutunda arttıracaklar. Dolayısıyla inşallah çok daha sıklıklarla karşılaşacağız. Bu rakam gecenin ilk saatlerinde daha yüksekti. 170 küsur civarlarındaydı sonra aşağı düştü 107’lere fakat kar yağışında 143 oldu. Bunun 100’lü rakamların altına bu gece itibariyle bitirmeyi planlıyoruz ama yarın itibariyle kar yağışının durmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

“DEPREMLE ALAKALI RİSKİMİZİ ARKADAŞLARIMIZ ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE ETÜT ETTİLER”

Vali Çakır, Kastamonu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu dile getirerek şöyle konuştu; “İl Afet Riski Azaltma Planı içeriğine baktığımız zaman ilimizin afet risklerini çok ciddi bir emek sonrasında konunun uzman akademisyenlerimizle ilgili kurum ve kuruluşlarımız da titizlikle tartışarak arkadaşlarımız tespit ettiler, zaten bu konuda fiili bir geçmişimiz de var. İlimiz özellikle afet riski anlamında özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen ve bizim Tosya’dan geçip devam eden hattı kastediyorum. Oradan dolayı bir zaten depremde bir şekilde böyle bir riski bünyesinde barındırıyor ve geçtiğimiz yıllarda 4.3 rakam olarak küçük geliyor olabilir ama hissedince çok güçlü bir şekilde hissettik zaten Kastamonu merkezde. Akabinde depremle alakalı riskimizi arkadaşlarımız çok ciddi bir şekilde etüt ettiler. Bunun yanı sıra yine yoğun hava olayları özellikle bu sene çok ciddi bir şekilde yaşadık. Bozkurt ilçemiz ön plana çıktı ama yıkım nedeni ile bu İnebolu olsun, Çatalzeytin olsun, Küre olsun, Taşköprü olsun, Pınarbaşı, Azdavay, Hanönü, Şenpazar çok kısmen de olsa Cide yoğun bir şekilde bu doğa olaylarına şahitlik ettik.”

AFAD ACİL UYGULAMASININ TANITIMI YAPILDI

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ekrem Küçükbayram ise, İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde yapılan çalışmalarla birlikte Kastamonu’nun genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaç, hedef ve eylemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantıda ayrıca AFAD Başkanlığınca yerli yazılımla geliştirilen AFAD Acil Uygulamasının tanıtımı yapıldı.

TÜFEKÇİ; “AFAD MOBİL, AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ BİR TOPLUM OLUŞTURMAYI AMAÇLIYOR”

Uygulama hakkında bilgiler veren İl Afet ve Acil Durum Merkezi Şube Müdürü Dr. Suat Tüfekçi, projede afetlere karşı tüm kurumların hazır halde bulunma ve risk odaklı bir toplum oluşturulmasının önemli olduğunu vurgulayarak; “AFAD Başkanlığı 2020 yılında 81 ilimizde İl Risk Azaltma Planlarının kısa adıyla İRAP çalışmalarına başladı. İRAP afetlerin ortaya çıkaracağı can ve mal kayıplarının önlenmesini, afet risk azaltma bilincinin oluşturmasını, kaynakların etkili kullanımını, paydaşlar arasında işbirliğini ve afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturmayı amaçlamaktadır. Projede, AFAD Mobil Projesi ile doğal afetlerden etkilenen kişilerin konum ve durum bilgilerinin ses ve mesaj yolu ile data hattı üzerinden alınarak 112 Acil Çağrı Merkezlerine aktarılması, bu merkezde durumun değerlendirilerek saha ekiplerine bildiriminin sağlanması ve uygulama üzerinden olaydan etkilenen kişilere ulaşılması hedeflenmektedir. Kullanıcılar dilerse acil durumda ulaşılacak yakınlarının iletişim bilgilerini sisteme girerek 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin ‘Acil Çağrı’ anında bu bilgileri görmesini sağlayabilecek. Gerekli durumlarda vatandaş, yakınlarına ulaşılarak afetzedenin güncel bilgilerinin paylaşılabilecek. Toplama alanları gerçekleşebilecek olası bir afet anında vatandaşlarımızın öncelikli olarak toplanacağı alanlardır. Afetin ilk saatlerinde vatandaşlarımızın geçici olarak ikame edeceği yapısal tehlike ve risklerden uzak belirlenen toplanma alanları uygulamanın ana ekranında bulunan harita üzerinde gösterilmektedir. Vatandaşlarımız bu noktalara yol tarifi alarak ulaşabilirler. Afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlamak için uygulamada bulunan AFAD gönüllülük başvurusu butonuna tıklayarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Gönüllülük Başvurusu ve Takibi sayfasına ulaşabilir, gönüllülük başvurusu yapabilirsiniz” diye konuştu.

Toplantının sonunda uygulamanın özellikle kamu kurum ve kurum amirlerinin telefonlarına indirmeleri istendi. 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum