Deneyimli gazeteciler, tecrübelerini paylaştı;

Deneyimli gazeteciler, tecrübelerini paylaştı

Kastamonu Üniversitesi İletişim ve Edebiyat Topluluğu, İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda “İletişim Günleri” etkinliği düzenlendi....

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Muharrem Çetin, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldığı etkinlik büyük ilgi gördü.

Mesleğin güzel yanlarından ve zor yanlarından bahseden gazeteciler, gazeteci adaylarına kendilerini geliştirmelerini ve asla pes etmemelerini belirtti. Gazeteci Meltem Yarıcı, öğrencilerin motivasyon kaybı yaşamaması gerektiğini ifade ederek; “Gerek özgürlüğü olsun, gerek yaptığımız işin karşılığı olsun. Bu konularda gerçekten olumsuz şeyler duyuyoruz. Ama bu düşünceler hiçbir zaman motivasyonunuzu düşürmesin. Gazetecilik dünyanın en güzel mesleklerinden biri” dedi.

Yarıcı'nın yanı sıra İletişim Fakültesi mezunları hakkında konuşan Celal Çamur ise şu ifadeleri; “Alaylı olarak ok kadar çok gazeteci var ki, bir çok büyük gazeteci iletişim fakültesi mezunu değil. Ama bu mesleğin erbabı olmuş durumdalar. Tabi ki de bu fakültelerden mezun olmuş kişilerin gazeteci olması etik açısından daha doğru diyebiliriz” dedi.

Fotoğrafçılık alanında güzel sözler söyleyerek öğrencilerin takdirini kazanan Foto muhabir Derya Yetim de; “‘En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi, En iyi daktiloya sahip olanlar da en iyi romanı yazardı’” ifadelerini belirtti.

YARICI; “HİÇ PARA ALMADAN ÇALIŞTIM”

Mesleğin zorlukları hakkında değerlendirmelerde bulunan Meltem Yarıcı, şu ifadeleri; “Gazetecilikle ilgili son dönemlerde olumsuz yorumlar yapılıyor. Bu yapılan yorumlardan dolayı çok üzüldüğüm zamanlar oldu. Gerek özgürlüğü olsun, gerek yaptığımız işin karşılığı olsun. Bu konularda gerçekten olumsuz şeyler duyuyoruz. Ama bu düşünceler hiçbir zaman motivasyonunuzu düşürmesin. Gazetecilik dünyanın en güzel mesleklerinden biri. Hakikaten herkesten bir sıfır öne geçiyorsunuz. İletişim Fakültesi’nde okuduğunuz için çok şanslısınız. Mesleğin zorlukları olabilir, meslek eleştiriye açık olabilir ama bu işi severek yaparsanız hiçbir şekilde bu zorlukları görmezsiniz” dedi.   

Basın Özgürlüğü hakkında konuşan Meltem Yarıcı, şu ifadelere yer verdi; “Belli bir zaman sonra her şeye haber gözüyle bakmaya başlıyorsunuz .Kendinizi bir akışını içerisinde buluyorsunuz. Biz şu an çok fazla basın özgürlüğünden bahsedemiyoruz. Bu benim kendi eleştirim. Maalesef ki her kurumun kendi bakış açısı oluştu maalesef. Mesela bir kanala baktığınızda aynı olay farklı, diğerinde bambaşka verilebiliyor. Basının içerisine biraz siyaset karışmış olabilir. Eskisi kadar özgür müyüz? bilemiyorum. Bu tartışılır bir konu. Çok net bir şey söyleyemeyeceğim. Ben Cumhurbaşkanlığı muhabiriyim, Cumhurbaşkanlığı ne derse onu ekrana taşıyorum. Dolayısıyla özgürlük konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Sizin de belki yaşayacağınız zorluk bu nokta olabilir. Ama bu zorluklar da aşılmaz değildir. Haber dilinde her zaman bir orta yol bulunabilir. Haber yazarken illa bir tarafı eşleştirmek zorunda değilsiniz. Bu güzel olmamışı da söylemenin tonlarca yolu var.”

ÇAMUR; “İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNU BİR HAYLİ FAZLA”

NTV Muhabiri Celal Çamur ise medya hakkında değerlendirmede bulunarak şu ifadeleri kullandı; “Gazeteciliğe zor zamanların mesleği dedik. Zor zamanların mesleğinin olmasının nedeni, insanların olumsuz durumlarda kaçtığı, gitmediği, orda olmaktan kaçındığı mekanlarda bir gazeteci olarak mutlaka ordasınızdır. Çünkü orda olup biteni diğer insanlara haber vermek zorundasınızdır. Bunun haberini herkese ulaştırmak zorundasınızdır. Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olarak medyayı görürüz. Medyanın dördüncü güç olarak görülmesinin nedeni ise, insanlara göremediklerini, duyamadıklarını anlatmasıdır. Medya insanın hayatının içerisinde olarak insanların hayatında bir parça haline gelmiştir. Medya bize bütün olup biteni anlatmaya çalışır. Dolayısıyla bu denge denetleme meselesinden dolayı medya dördüncü kuvvettir.''

Gençlere kendilerini geliştirmesini söyleyen Muhabir Çamur; “Hepimiz aslında gazeteciyiz. Bu mesleği profesyonel olarak yapmasak bile bir şekilde birbirimize bir şekilde haberler veriyoruz. Bir yerlerden bir yerlere bir haber, bilgi taşıyorsak hepimiz gazeteceyizdir ama, bu işi profesyonel olarak yapmak için gazetecilik bölümünden mezun olmak gerekmez. Çünkü iş sahada öğrenilmelidir. Gazetecinin mutlaka bir alanı olması gerekiyor. İletişim fakülteleri oldukça .çoğaldı. Her üniversitede bir iletişim fakültesi var. Mezun da oldukça fazla. Piyasanın ihtiyacına baktığımız zaman, bu kadar fazla mezun kolayca iş bulabilir mi? Akıllara bu sorular geliyor. Sadece bu bölümden mezun olabilmek yetmiyor. İnsanın kendini geliştirmesi lazım. Kolunuza birkaç tane daha altın bilezik takmanız şart. Hukuk, uluslar arası ilişkiler, ekonomi gibi alanlarda mezunlaşmak bu mesleği yapabilmek için kişinin önüne kolaylıklar çıkaracaktır. Gazeteciliğin yanına mutlaka ve mutlaka bunları da eklemek gerekir ki, iş başvurusunda bulunurken CV’niz dolu olsun'' dedi.

YETİM; “KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”

İhlas Haber Ajansında Cumhurbaşkanlığı Muhabiri olarak çalışan Derya Yetim ise, tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Yetim, şu ifadelere yer verdi; “Gazetecilik sebebiyle aşağı yukarı 60 ülkeye gittim. 60 ülkede fotoğraf çektim, haber yaptım. Yurtdışına yüzden fazla seyahatim oldu. Aklınıza gelmeyecek birçok ülkeye gittim. Oralarda çalıştım, fotoğraf çektim, haber yaptım. Suriye, Irak, Afganistan gibi bölgelerde bulundum. Dünyanın birçok ülkesinde liderleri takip ettim. Bunun tek bir sebebi var, ben bir konuda çalışıyorum ve tecrübeli olduğum için görevlendiriliyorum.  Yarın siz de bu meslek sayesinde belki aklınızın ucuna gelmeyen yerlere gidip, mesleğinizi icra edeceksiniz. Şimdiden bunun hayalini kurabilir, bunun için hazırlıklar yapmaya başlayabilirsiniz. Gerçekten bizim için muhteşem tecrübeler oluyor.''

Yaşadığı zorlukları anlatan foto muhabiri Yetim, gençlerin kendilerini geliştirmesini isteyerek, “Yeri geldi kendimi savaşın ortasında buldum, yeri geldi mecliste olan bir kavgada. Bazen bir fotoğraf size tüm haberi açıklar. Haberi yazmaya gerek bile duymazsınız. Çok zorluklar yaşadım, kazalar geçirdim fakat ben bu işi seviyorum. Yaşadığım onca şeyi görmezden geldim. Kendinizi geliştirin ve karşımıza donanımlı gençler olarak gelin. Sizden en büyük  isteğim bu. Dil öğrenin, fotoğraf çekin ve mutlaka ve mutlaka işinizi öğrenin. Bunları yaparsanız devamı kendiliğinden gelecektir. Son olarak da şunun farkına varın; ‘En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi, En iyi daktiloya sahip olanlar da en iyi romanı yazardı'' dedi.  

Etkinlik son olarak Dekan Prof. Dr. Muharrem Çetin’in Gazetecilere hediye takdim etmesiyle sona erdi. (Soner Demir)



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum