Tarihin Aynasında Türkiye ve Özbekistan;

Tarihin Aynasında Türkiye ve Özbekistan

Eski çağ, orta çağ ve modern dönemi kapsayan “Tarihin Aynasında Özbekistan-Türkiye İlişkileri Uluslararası Sempozyumu” uzaktan erişimle Özbekistan Kemaleddin Behzad Güzel Sanatlar ve Tasarım Milli Enstitüsü’nde yapıldı....

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığının koordinatörlüğünde 7 Mart 2018 tarihinde Türkiye ve Özbekistan’ın akademik kuruluşlarından katılan akademisyenlerle “Türkiye-Özbekistan Ortak Tarih ve Müfredat Çalıştayı” yapılmış ve bu çalıştayda karşılıklı iki sempozyum tertip edilmesi kararı alınmıştı. 

Alınan karara göre, Kastamonu’da 8-9 Kasım 2018 tarihinde “Birinci Milletlerarası Türkiye-Özbekistan Münasebetleri Sempozyumu” düzenlenmiş, ikinci sempozyumun ise 2020 yılında Taşkent’te yapılması kararlaştırılmıştı. İkinci sempozyum Özbekistan Milli Üniversitesi, Kemaleddin Behzad Güzel Sanatlar ve Dizayn Milli Enstitüsü ve KÜ ile planlanmıştı.

Covid-19 salgını sebebiyle geçtiğimiz yıl ertelenen ve bu yıl gerçekleşen sempozyumda, sosyal bilim alanlarında iki ülke arasındaki münasebetleri ele alan yirmi dört tebliği sunuldu.

Açılış programında, Kemaleddin Behzad Güzel Sanatlar ve Tasarım Milli Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Sayfullaev Nodirbek Bakhtiyorovich, Özbekistan Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Shirinova Raima Khakimovna, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Özbekistan Sanatlar Akademisi Bilim Sekreteri Abidjanova Feruza Abdullaevna birer konuşma yaptı.

Türkiye ve Özbekistan’ın dışında Azerbaycan ve Kazakistan’dan da katılımcıların olduğu programda, Özbekistan ve Türkiye konulu yapılan lisansüstü çalışmalar üzerine değerlendirmeler, Şahruh Mirza ve Candaroğlu İsmail Beyin münasebetleri, Türk edebiyatının karşılıklı değerleri, Emir Timur döneminde Anadolu, Milli Mücadele döneminde Özbek milli şairi Çolpan, Türkistan tarihi araştırmalarının önemi ve "Türkistanskiye Vedomosti" gazetesi, Türkistanlı hacıların İstanbul ziyaretleri gibi konular etrafında tarih, edebiyat, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanlarında bildiriler sunuldu. 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum