Kastamonu defne kokacak;

Kastamonu defne kokacak

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından çevrim içi olarak “Defne Çalıştayı” gerçekleştirildi. İki oturum şeklinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını KÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük yaptı....

Çalıştaya, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan ile alanında uzman akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sektör temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

KARACABEY; “DEFNE ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞU İÇERİSİNDEYİZ”

Online çalıştayda bir selamla konuşması yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey; “Bölgemiz için önemli bir ekonomik gelire sahip olan defne çalıştayını gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. İki oturum şeklinde gerçekleşecek olan çalıştayımızda birbirinden değerli akademisyenlerimiz sunumlarını yapacaklar. Düzenlemiş olduğumuz bu çalıştayın ülkemize, ülkemiz ormancılığına fayda sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

TOPAL; “BÖLGESEL KALKINMADA KAMU, ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise konuşmasında; “Üniversitemiz, ormancılık ve tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşan bir üniversite. Bu kapsamda bölgesel kalkınmada misyon farklılaşması çerçevesinde kamu, üniversite ve sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz ve bu bağlamda ihtisaslaşma sahamızla alakalı olarak, en büyük paydaşlarımızdan biri olan Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere çok sayıda paydaşımızla işbirliğini hayata geçirdik. Bu kapsamda hem akademik hem de ARGE olarak üniversitemiz, bölge müdürlüğü ile beraber desteği vermektedir. Defne sahalarından alınan örnek numuneler, üniversitemiz merkezi araştırma laboratuvarında analiz edilerek gıda, kozmetik, ilaç alanlarında da kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor. Ülkemiz için çok kıymetli olan bu değeri ve önemi belirtmek üzere düzenlemiş olduğumuz bu çalıştay için emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

‘DEFNE’ SUNUMLARI…

Konuşmaların ardından ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Erol Akkuzu’nun yaptığı çalıştayda, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu; ‘Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü defne sahalarında rehabilitasyon çalışmaları’, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Er; ‘defne sahaları rehabilitasyon çalışmalarında örnek uygulamalar, OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Özgür Balcı; ‘defnenin iç pazarda kullanımı ve nihai ürün çeşitliliği’, Kastamonu Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney; ‘defnenin ekolojisi ve yetişme ortamı özellikleri’, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nden Sadettin Güler; ‘defne sahalarında hasılat ve envanter çalışmaları’, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Neşat Erkan ve Arş. Gör. Edanur Ayhan; ‘orman köylülerinin defne üretimi konusundaki beklentileri: Karacabey örneği’, Doğu Akdeniz Or. Araş. Enstitüsü’nden Sevda Polat; ‘defne sahalarında yaprak işletme şekilleri ve standardizasyonu’, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Parlak ise; ‘defne yaprağı üretim süreci’ hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Miraç Aydın’ın ikinci oturumun başkanlığını yaptığı çalıştayda; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ünal Karık; ‘defnenin kültüre alınması ve ıslahında önemli parametreler’, Bartın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü; ‘defne yağı ve kimyası’, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali İhsan Öztürk; ‘defnenin tıbbi bitki olarak kullanımı’, Fitoderman Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Uslu; ‘defne yaprağı yağının antikorona özellikleri hakkında bilimsel çalışmalar ve salgının defne sayesinde hiçbir aşıya gerek olmadan tamamen önlenmesi’, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duran Çelik; ‘defnenin ekonomik değeri ve pazar durumu’, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Fevzi Bilgin; ‘defne üreticiliğinin sosyo-ekonomik önemi ve üretici profilinin belirlenmesi’, Öz-Tem Orman Ürünleri; ‘defne sahalarında üretimi artırıcı öneriler ve defne bahçeleri’ hakkında sunumlarını yaptı. 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum