Başkan Vidinlioğlu'ndan 32 aylık hizmet dökümü;

Başkan Vidinlioğlu'ndan 32 aylık hizmet dökümü

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, göreve geldiği 31 Mart 2019 tarihinden itibaren 32 aylık süreçte yapılan proje ve çalışmaları anlattı....

Cem Sultan Bedesteninde düzenlenen değerlendirme toplantısına, Başkan Vidinlioğlu’nun yanı sıra; Belediye Başkan Yardımcıları; Mehmet Yurt, Necdet Karahasanoğlu ve Hamdi Öz ile birim müdürleri ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Vidinlioğlu, Kastamonu için üretmeye ve üretken belediyeciliğe devam edeceklerini ifade etti.

“VİRÜSLE MÜCADELEYE ÇOK CİDDİ BİR BÜTÇE AYIRDIK”

Toplantı öncesinde açılış konuşması gerçekleştiren Başkan Vidinlioğlu; “Göreve gelişimizin 32 ayı oldu. Tabi ki göreve geldiğimiz 2019 yılından itibaren bir mali disiplin sağlama gerekliliği ortaya çıkıyor. Hep söylediğim gibi ortak akıl ve şeffaflık ilkelerini hep öne çıkardık. Hem kararımızı belediyemiz sayfasından yayınladık. Hem de meclislerimizin hepsini canlı olarak yaptık. Elde ettiğimiz bütün genel raporların da hepsini paylaştık. Bazen işte bu raporları siyasi algı oluşturmak adına farklı farklı tarafa çekenler oldu, çok da önemli değil. Biz hem vicdanı hem hukuki sorumlulukları yerine getirerek yolumuza devem ediyoruz. Şimdi 2020 yılı için hazırladığımız programda hesapta olmayan aksaklıklar Covid-19’dan dolayı yaşandı. Şimdi biz 2020 yılını yatırım yılı olarak hesaplamıştık. 2019’da bir mali disiplin sağlayacaktık. Fakat 2020 yılında Covid-19 hayatımıza girince bizim için yatırım yılı olarak planladığımız yıl pandemi yılı oldu. Pandemi ile mücadele noktasında mütevazi olmayacağım, pandemi ile mücadelede mücadeleyi ilk başlatan Kastamonu Belediyesi’dir. Türkiye’de ilktir, zaten paylaşmalarımızda da bu sabittir. Türkiye’de vaka 11 nokta ortaya çıkmışken bizim pandemi ile mücadelemiz 25-26 Şubat’ta başlamış idi ve çok ciddi bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Tabi özellikle dönem dönem Kastamonu’nun pik yaşadığı da oldu ama bu son süreçte oldu. Pandeminin ilk başında özellikle İstanbul’da çok sayıda yaşayan hemşehrimiz var. Hemşehrilerimiz Mart sonu itibariyle de büyük çoğunluğu Nisan ayı ortalarına kadar köylerine gelirlerdi özellikle orta yaşın üzerindeki nüfus. Bu tarih öne çekildi ve Kastamonu çok ciddi göç aldı. Belki sayım yapılsaydı büyükşehir belediyesi olurduk. Dolayısıyla o dönem özellikle pandemi ile mücadelede diğer illerden Kastamonu’yu biraz daha farklı kıldı, çünkü ciddi manada göç almasına rağmen vaka sayılarında çok çok iyi durumdaydık. Tabi bunda bizim de aldığımız kararların çok büyük etkisi oldu. Bir eğitim organının da verdiğim öngörüyle ben köylerden ilçe ve il merkezine seyahati kısıtlama önerisinde bulundum. Burada kabul görünce de sirkülasyon olmayınca da bizde çok ciddi netice almış olduk. Virüsle mücadele içinde çok ciddi de bütçe ayırmak durumunda kaldık. Yaklaşık 7 milyon TL’nin üzerine bir bütçeyi pandemi ile mücadele için ayırdık, pandemi başka şunu yaptı, devlet de bir takım şeyleri pandemi nedeniyle öteledi ve dolayısıyla devlet gelirlerinde ciddi azalma olduğu için bizim de İller Bankası paylarımızda ciddi azalmalar oldu. Biz de üstüne üstlük zaten sınırlı sayıda olan mülkiyetlerimizden aldığımız kira gelirlerini öteleyince çok ciddi bir süreçten geçtiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

“ŞEHRE YAKLAŞIK 400 MİLYON TL’LİK KATKI YAPTIK”

Belediye Başkanı Vidinlioğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi; “2019 yılı içinde yine 89 milyon kısa vadede bir borç yükü ile belediyeyi devraldık ve toplamda da yaklaşık 140-145 milyon TL olan bir borç vardı. Bu kadar güçlükle karşılaşmamıza rağmen 32 ayın sonunda da yaklaşık 183 milyon liralık öz kaynaktan yatırım harcaması yaptık. Bakanlıklarımız ile birlikte ortak yürüttüğümüz Atık Su Arıtma Tesisi, Millet Bahçesi, dere ıslah çalışması, sokak sağlıklaştırma, kentsel dönüşüm ve başka devam eden diğer projelerimiz var ve bunları da göze aldığımızda şehre yaklaşık 400 milyon TL’lik katkı yaptığımızı, bir bütçe oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Şimdi yine gelirlerimizin bu dönem azalmasına rağmen disiplinli, planlı ve kararlı çalışma ile güzel bir manevi atmosfer yakaladık ve totalde telaffuz ettiğim 140-145 milyon TL’lik borcu yaklaşık 110-111 milyon TL’ye kadar çektik ve tabi yine hedeflerimiz doğrultusunda Kastamonu için üretmeye, üretken belediyeciliğe devam edeceğiz ve bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

“PARK VE PEYZAJ ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİYORUZ”

Açılış konuşmasının ardından 32 ayda Kastamonu’da yapılanların anlatıldığı sunuma geçildi. Sunumun ilk kısmında çevre ve doğal yaşam alanında yapılanlar anlatıldı. Başkan Vidinlioğlu, park ve peyzaj çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade ederek, şu bilgilere yer verdi; “65 bin 22 adet ağaç ve çalı dikimi, 533 bin 760 adet yazlık ve kışlık mevsimlik çiçek dikimi, 28 bin adet lale, 10 bin adet lavanta, 2 bin adet sümbül ve nergis üretimi, 41.50 metrekare hazır rulo çim uygulaması, 9 bin 700 metrekarelik alanda otomatik sulama sistemi, 4 bin 200 metreküp beton kullanılmıştır. 61 adet oyun seti kurulumu, 20 adet kondisyon parkuru/street workout parkuru kurulumu, 8 bin 50 metrekare karo kauçuk ve 2 bin 30 metrekare EPDM dökme kauçuk kullanılmıştır.”

TOKLUTEPE İÇİN KOLLAR SIVANDI

R. Galip Vidinlioğlu, belediyeye 10 yıl süreliğine tahsis edilen Toklu Tepe Mesire alanı hakkında bilgilendirmelerde bulunarak; “Belediyemize tahsis olunan söz konusu arsanın ihtiyaç duyulan çevre düzenleme çalışmalarının yapılarak doğu kısmına mesire alanı ve sosyal aktivitelerin düzenleneceği bir alan ve batı kısmına ise şehir manzaralı teras projesi için gerekli çalışmaların yapılması planlanmaktadır” dedi.

BİSİKLET YOLU YAPILIYOR

Sağlıklı, güvenli, ekonomik, doğa dostu ve erişilebilirlik açısından son derece kullanışlı bir ulaşım türü olan bisiklet ulaşımının, kent içi ulaşım problemlerin en önemli çözümü olarak görüldüğünü ifade eden Bakan Vidinlioğlu;  “Bu doğrultuda; şehrimizde yaşayan insanların şehir içi trafikte alternatif ulaşım aracı olan bisiklet kullanımını arttırmak, şehir trafiğinden bağımsız bisiklet yollarıyla trafik yoğunluğunu azaltmak, buna bağlı olarak hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi şehrin artan sorunlarıyla mücadele etmek ve vatandaşları spor yapmaya teşvik etmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek projenin öncelikli amaçlarındandır. Ayrıca şehir hayatının karmaşasından olumsuz etkilenen vatandaşlarımıza sağlıklı, eğlenceli ve ekonomik alternatif bir aktivite olanağı sunmak şehrimizde kazandıracağımız güvenli bisiklet yollarıyla mümkün olacaktır” dedi.

HEM ÇEVRECİ HEM HAYVAN DOSTU

Belediye Başkanı Vidinlioğlu, akıllı geri dönüşüm ve mama otomatları hakkında da konuşarak şöyle dedi; “Kastamonu il merkezinde bulunan mahallelerin ihtiyaca en uygun olan konumlarına yerleştirilecek olan ‘akıllı geri dönüşüm ve mama otomatları’ ile gerek ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı toplanması ile çevre temizliğine ve geri dönüşüme katkısıyla, gerekse sokak hayvanlarına sağlıklı besin ve su kaynağı oluşturma özelliğiyle çevreci ve sürdürülebilir bir proje olan geri dönüşüm ve mama otomatı projesi, çevre bilincini geliştirmek, geri dönüşümün yararları konusunda farkındalığı arttırmak, şehirde yaşayan insanlara özellikle de gençler ve çocuklara hayvan sevgisini aşılamayı amaçlamaktadır.”

Ayrıca Vidinlioğlu, Kastamonu’da 21 noktada 27 adetyeraltı çöp konteyneri, ihtiyaç duyulan ve talep edilen yerler ile mevcut olup deforme olan noktalara 509 adet 770 litrelik yerüstü çöp konteynerleri,  908 adet çatal ayak çöp kovaları ve dekoratif çöp kovaları, 250 adet geçmeli tip çöp kovasının şehrin muhtelif yerlerine monte edildiğini söyledi.

ENTEGRE KATI ATIK PROJESİ

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA-II dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı’nda nihai faydalanıcı KASMİB olan Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Kuzeykent’te bulunan vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu tamamlanmış olup, akabinde belediye bünyesine 4 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu ve kompost makinesi hibe olarak temin edileceği ifade edildi. Belediye’nin mücavir alan dışında kalan yerlerinin temizlenmesi için Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan gönüllü grubu kurulduğunun bilgisi verildi.

“BOZKURT’TA SALGIN HASTALIĞIN GÖRÜLMEMESİ, KASTAMONU BELEDİYENİN BAŞARISIDIR”

Bozkurt’taki sel felaketi sonrası ilçelerde ilaçlama yaptıklarını ifade eden Başkan Vidinlioğlu, Giresun Dereli’de yaşanan sel afeti sonrasında ciddi bir salgın hastalığın ortaya çıktığını hatırlatarak; “Dereli’de salgın hastalıklarla mücadelede ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Bozkurt, Dereli’nin en az 10 katı. Bizim bir tane makinemiz vardı, 3 tane daha makine kiraladık. 4 tane de sağolsun, benim fakülteden arkadaşım Yaşar Tatar kardeşim, hibe olarak gönderdi. 8 makine ile Bozkurt, Abana, İnebolu, Çatalzeytin, Küre, Şenpazar, Pınarbaşıilçeleri, köyler de dâhil olmak üzere, sineklere ayrı, haşerelere ayrı, kemirgenlere ayrı olmak üzere 8 makine ile 2 günde bir ilaçlama yaptık. Bozkurt’ta salgın hastalığın görülmemesi Kastamonu Belediye Başkanlığı’nın başarısıdır. Zaten İçişleri Bakanımız da dile getirdi. Devletin bakanlıklarından bu şekilde teveccüh görmek bizleri de ziyadesiyle mutlu etti. Bozkurt’ta hiçbir vatandaşımızın hastalanmasına fırsat vermeden 7/24, 100 kişilik ekip, 25 tane iş makinesiyle bölgedeydik. Dolaysıyla builaçlamanın da o yönde bir anlam var. Ağustosun 11’inde o sıcakta hiçbir salgınhastalık olmadan süreci geçirmek kolay değil. B sebeple belediye çalışanlarımıza birim müdürlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZİ’MİZİN YAPIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Çalışmaları devam eden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Başkan Vidinlioğlu; “Yaşlılarımıza en iyi hizmeti sunmak adına hayırseverimiz Ömerül Faruk Darende ile imzaladığımız protokol çerçevesinde ilimize kazandırılacak 72 yatak kapasiteli Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’mizin yapım çalışmaları sürüyor. Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi bodrum artı zemin artı iki kat olacak. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak merkezde evde yaşlı bakım hizmetleri ekipleri de hizmet verecek” dedi.

“BİZ İŞİN REKLAMINDA DEĞİLİZ”

Başkan Vidinlioğlu, en fazla polemik konusu olan yerlerden biri olduğunu ifade ettiği Sosyal Market’ten de bahsederek; “Sosyal Yardım Vakfımız, sadece benim dönemimde olan bir şey değil, çok önceden beri var olan ve Kastamonu’da yaşayan ihtiyaç sahiplerine hizmet veren, ayrı bir birim. Yardım etmek isteyen her arkadaşımızın yardımını seve seve kabul ederiz. Yardım eden kişi de isminin zikredilmesini istiyorsa onu da zikrederiz. Ama makbul olan, veren el alan eli bilmeyecek. Kime gittiğini bile görmeyeceksiniz. Bu işi reklam olarakkullanmak bizim zihniyetimizde yok. Biliyorum, Belediye Meclis üyelerimizin yaptığı yardımı alt alta koysanız dünya olur. Allah hepsinden razı olsun. Bunları da kimsenin duymasına gerek yok. B ii reklam amaçlıyapıyoruz derlerse biz çalmalarımıza devam edelimherkes kendi kulvarındayardımını yapsın biz işin reklamında değiliz” diye konuştu. Kastamonu Belediyesi Sosyal Yardım Marketi tarafından, dilekçe başvuru sayısı sonucunda 242 ihtiyaç sahibi vatandaşa her ay düzenli olarak gıda desteği sağlandığı, toplamda 5 bin 724 aile Sosyal Market’ten gıda yardımı aldığı bilgisi verildi. Ayrıca Covid-19 salgını döneminde evden çıkamayan ve ihtiyaç sahibi 2 bin 500 başvurudan gerçek ihtiyaç sahibi 2 bin kişi ile ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinden 350 öğrenciye gıda yardımının yapıldığı belirtildi.

“ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIMIZIN HAYATTAN KOPMALARINI İSTEMİYORUM”

Belediye Başkan R. Galip Vidinlioğlu, önemsediği projelerden biri olan Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanesi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak şöyle konuştu; “Çocuklarımız, birbiriyle oyun oynama alışkanlığını kaybetti. Elinde bir bilgisayar ya da cep telefonu, bir köşeye oturuyor ve 3 saat sonra bıraktığınız gibi alıyorsunuz. Ben özellikle çocuklarımızın hayattan kopmalarını istemiyorum. Eşyasını paylaşmayı, arkadaşıyla oynamayı çocuklarımıza öğretmemiz lazım, hepimizin vebali. Bu sebeple benim oldukça önemsediğim bir proje” dedi.

Vidinlioğlu, Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanesi ile ilgili şu bilgileri verdi; “Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanesi, bin 298 metrekare kapalı alan ve bin 342 metrekare açık alana sahip. Projenin Çocuk Bakımevi kısmında 5 adet sınıf ve oyun salonu, 5 adet uyku salonu, yemekhane, mutfak, personel-yönetici birimleri, etkinlik salonu, çok amaçlı salon yer alıyor ve bakımevi toplam 100 öğrencilik kapasiteye sahip. Oyuncak kütüphanesi kısmında ise; oyuncak sunum, oyun ve etkinlik salonu, oyuncak depolama alanı, oyuncak tamir ve bakım birimi ve personel birimi bulunuyor.”

KASMEK’TE KURS SAYISI ARTACAK

KASMEK hakkında konuşan Başkan Vidinlioğlu; “Şuanda 550 civarında kursiyerimiz var, 600’e yakın da yeni kursiyer başvurusu var. Hâlihazırda daha açılması planlanan kurslar var. Daha çok musiki ağırlıklı kurslar var. Ama bu sayı artacak. Ahşap restorasyon var, satranç var,  zeka oyunları var…” diye konuştu. Başkan Vidinlioğlu KASMEK’le ilgili şu bilgileri verdi; “Belediyemiz ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği arasında 937 ada 306 parselde atıl vaziyette bulunan bina ve arsası içerisinde eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek üzere işbirliği protokolü yapılmıştır.  Yapılan planlamada, 3 adet çok amaçlı sınıf ve 12 atölyeye yer verilmiştir: ud eğitimi, gitar eğitimi, piyano eğitimi, bağlama eğitimi, keman eğitimi, ney eğitimi, satranç eğitimi, zeka oyunları, vex robot uygulamaları, arduino devreleri ve tasarımı, web uygulamaları geliştirme, ahşap restorasyon ve Türk Sanat Müziği...”

“KENT KART’TA GEREKİRSE SÜREYİ UZATIRIZ”

Toplu taşımada kent kart sistemine geçiş yaptıklarını ifade eden Başkan Vidinlioğlu; “Temassız akıllı kartlar ile toplu taşımada çok daha hızlı ve pratik ulaşımın yakalanmasını sağlayacağız. Kent kart satışları ve dolumları 31 noktada gerçekleştiriliyor. Türkiye’de kartlı sisteme geçmeyen sınırlı illerden bir tanesiydik. Zaman aldı ama bu hengâmenin içinde bunu başardığımız için mutluyum. Müracaat noktalarını artırmayı düşünmüyoruz. İnsanlar genel itibariyle son güne bırakmayı seviyor. Bu yoğunluk da o sebeple oluşuyor. Yükleme noktalarımız 31 noktada var. 3 tane cihaz Kastamonu’ya rahatlıkla yeter. Herkes son ana ertelediği için yoğunluk oluyor. 15’ine kadar süreyi uzattık. Gerekirse yine uzatacağız. Ama nasıl olsa benim 15 günüm var deyip 13’ncü 14’ncü güne bırakırsanız sıkıntı olur” dedi.

“HUZUR 2’DEKİ DOLGU ÇALIŞMASI SONRASI BÖLGE GÜVENLİ HALE GELECEK”

Candaroğulları Mahallesi’nde yer alan Huzur 2 mevkiinde zemin iyileştirme çalışmalarını aktaran Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; “20 bin metrekare alanı etkileyen heyelanı güvenli hale getirmek için yapılan ön incelmeler ve gerekli laboratuvar çalışmaları neticesinde projeler yapılmış olup ilgili bakanlıkların onay aşamasından sonra çalışmalara başlanacaktır. Proje kapsamı kısaca mevcut alanın temizlenip alt yapı çalışmaları yapıldıktan sonra fore kazık çalışmaları akabinde daha stabil halde yapılacak olan dolgu çalışması neticesinde bölge güvenli hale gelecektir” diye konuştu.

“AKILLI ŞEHİR ÇALIŞMASI KAPSAMINDA 30 BİN METRE FİBER KABLO ÇEKİLDİ”

‘Akıllı Şehir Kastamonu’ Projesi’nin alt yapı çalışmalarının başladığını söyleyen Vidinlioğlu; “Bu doğrultuda Kastamonu belediye bünyesinde bulunan tüm tesislerin fiber optik kablo alt yapı çalışmaları bitirildi. Çalışma kapsamında 30 bin metre fiber kablo çekildi. 2023 yılında seri üretime geçecek elektrikli yerli otomobilimize destek ve gelişen teknolojiye ayak uydurulması adına şarj istasyonu noktalarını belirledik. Güneş Enerjisi Santrali’mizde (GES) kredi aşamasındayız. Kredimiz onaylandığında yerleştirmelerine başlayacağız. Ciddi anlamda enerji elde etmiş olacağız. Kentsel Arama Kurtarma Kapasitesinin Güçlendirilmesi için projemizi hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

“ACEM HANI TÜRKİYE’NİN İLK GASTRONOMİ MERKEZİ OLACAK”

Tarihi Acem Hanı’nın, Türkiye’deki ilk Gastronomi Merkezi olacağını ifade eden Başkan Vidinlioğlu, şu bilgileri verdi; “812 çeşit ürünü bulunan Kastamonu’muza değer katacak bir merkez kazandırmak için çalışmalarımızın son aşamasına gelindi. Yaklaşık 450 yıllık bir hanı yeni den restore ediyoruz. Bu proje UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı hedefimize bizi yaklaştıracak Türkiye’nin tarihi alanda yapılan ilk gastronomi merkezi ‘Acem Hanı Gastronomi Merkezi’ni şehrimizin hizmetine kısa zamanda sunacağız. Yapım projeleri tamamlanan Gastronomi Merkezinin 2022 yılında ihalesi yapılacaktır.”

“KISKANANLAR ÇATLASIN”

Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu Millet Bahçesi ile ilgili yaptığı konuşmasında; “Efendim Kastamonu Belediyesi’nin 40 milyonluk şeyle ne ilgisi var. Bununla şu yapılırdı, bu yapılırdı’ diye akıl veriyorlar. Akıl vermeye gerek yok. Herkeste akıl çok. Burası genel bütçeden yapılıyor. ‘Bunu siz mi yapıyorsunuz da, reklamını siz yapıyorsunuz’, gidip de sen alıver de, senin reklamını yapıyım ben. Bazı şeyler çok kolay zannediyorlar. Gidince hemen bu yatırımların verildiğini mi zannediyorlar? Yatırım almak çok kolay bir şey değil. Bu az buz bir şey değil. ‘Beyefendi bu parayla şu kadar iş yapılırdı’ diyorlar. Doğru, yapılırdı. Genel bütçeden o kadar para alıverin bana, o işleri de yapalım. Herkes alacağını almış, iş Kastamonu’ya gelince, Millet Bahçesi’nin sözünü aldık, başladık diye ‘Yazık günah devletin parasına, siz bu parayı alın başka işlerde kullanın mı?’ deseydik. Hangi mantıktır, hangi akıldır anlamak mümkün değil. Milletin iline dünyanın hizmetlerini alıyor, biz gittik Millet Bahçesi’nin projesini hazırladık, razı ettik ama başka şeyler yapsaydın. Yapalım onu da yapalım. Dilin kemiği yok, alıver o zaman o kadar para. Bazı şeyleri çok kolay zannediyorlar. Şu yoklukta 40 milyonluk Millet Bahçesi’ni Kastamonu’da hayata geçirmek, her babayiğidin harcı değil. Çünkü bütün Bakanlıkların bütçelerinde çok ciddi sıkıntılar var. 240 dönümlük yer, kaç para eder? Kastamonu Belediyesi’nin 5 yıllık bütçesi kadar para getirir burası. Sıkıntıyla borç ödemek kolay mı? Fakat bu şehrin nefes alan yerlere ihtiyacı var. Toklu Tepe’yi de böyle yapacağız. Kıskananlar da çatlasın” ifadelerini kullandı.

“SUYUN İKTİDARI, MUHALEFETİ, SAĞI, SOLU, ÖNÜ, ARKASI, ALTI, ÜSTÜ OLMAZ”

Kırık Barajı’na da değinen Başkan Vidinlioğlu; “Barajın bizimle çok işi var. Baraj önemli. Çünkü mevcut barajımız 50 yıllık. 30 yıldan sonra barajlar düzgün su tutmuyor. Dolayısıyla bunun bir an önce hayata geçmesi lazım. Onun için Kırık Barajı’nı ben her platformda dile getirmeye devam edeceğim. Bu hükümetin projesi, bizde hükümetten isteriz. Bunun olması lazım. Bu olmadığı zaman şehir susuz kalır. Bizler gelip geçeriz, fakat bu problem devam eder. Bunun mutlaka hayata geçmesi lazım, herkesin de bunu dile getirmesi lazım. Suyun iktidarı, muhalefeti, sağı, solu, önü, arkası, altı, üstü olmaz. Su herkesin ortak problemidir. Herkesin bunu dile getirmesi lazım. Onun için Kırık Barajı aynı zamanda belediyenin de problemidir. Kısa sürede çözülmesi şarttır. Çünkü şehir susuz kalır” diye konuştu.

“ATIK SU ARITMA’DA BU AY TESTE BAŞLIYORUZ”

Atık Su Arıtma Tesisi hakkında da bilgi veren Vidinlioğlu; “Atık Su Arıtma Tesisimiz yaklaşık bugünkü şartlarda 180 milyonluk bir yatırım. Bunun yüzde 85’i Avrupa Birliği fonlarından, yüzde 6’sı çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızdan, yüzde 9’u da Belediye’mizden. İhalesi dâhil olmak üzere son 2- 2 buçuk yıl içinde oldu. Bir buçuk yıla yakın başlangıç tarihi var. İnşallah bu ay teste başlıyoruz. Mart ayı içinde teslimat yapılacak. Buraya gelen atık su 3 aşamalı bir arıtmadan geçtikten sonra, katı atıklar da burada çürütme tanklarında çürüdükten sonra bundan hem enerji elde edilmiş olacak hem de yaklaşık 1800 kalorilik katı atığın toplanması söz konusu olacak. Bunlar yakıt olarak da gübre olarak da kullanılabilecek. Tamamen organik olacak. Burada su arıtıldıktan sonra su tekrar geri verilecek. Şehrin kanayan yarasıydı. Özellikle Karaçomak Deresi’nden geçen bu atıkların olduğu gibi aşağıda tarlalarımızı sulamada kullanıldığını düşünürsek ciddi bir risk altındaydık. Artık bu risk ortadan kalkmış olacak. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun. Şehrimizdeki boruların büyük bir bölümü asbest boru. Bunların hepsinin yenilenmesi 15 milyon Euro’luk bir iş. Altyapı çalışmaları kimsenin görmediği çalışmalar. Görmedikleri içinde seçimlerde geri dönüşü olmuyor. Kastamonu’daki altyapı yaklaşık 50 yıllık. Bir an önce elden geçmesi lazım. Bunu inşallah ben gerçekleştireceğim” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TOPLAM MALİYETİ YAKLAŞIK 315 MİLYON TL”

Kentsel Dönüşüm, Cephe İyileştirme ve Restorasyon Projeleri’ne dikkat çeken Belediye Başkanı; “Kastamonu’muzun tarihi sokaklarını gün yüzüne çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte uygulayacağımız dev projemizin gerekli proje çalışmalarını tamamlanmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 8,11 hektarlık alan Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Belirlenen alan 2’nci ve 3’üncü Etap Sokak Sağlıklaştırmalarımızla bütünlük oluşturmaktadır. Bu proje kapsamında 136 adet binanın yıkılması, 56 adet binanın ise restore edilmesi öngörülmektedir. Projenin tamamında 250 adet bina bulunmakta olup bunların 32’si tescillidir. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 315 milyon TL’dir. Proje tamamlandığında ise yaklaşık 366 milyon TL gelir hedeflenmektedir. Bununla ilgili olarak öncelikle Mehmet Akif Ersoy sınırları içerisinde 52 dönümlük alan rezerv alan olarak tespit edilmiş ve Bakanlıkça ilan edilmiştir. Sanat Okulu Caddesi’nde de çalışmalara başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“BEN AHMET’İN, MEHMET’İN, HÜSEYİN’İN LAFINA FALAN BAKMAM”

Kuzeykent İtfaiye binası için Ocak ayında ihaleye çıkacaklarını söyleyen Başkan Vidinlioğlu; “Kuzeykent’te itfaiye binası şart, şehrin bir ucundan, bir ucuna gelmiyor, arada çok zaman kaybı oluyor’ diyenler vardı. Ocak ayında ihalesine çıkacağız. İtfaiye binası ve 4-5 tane itfaiye arabası projelendirildi, ihaleye çıkacağız, şimdi de ‘yer beğenmiyoruz’ diyenler çıktı. Bir taraftan Kuzeykent’te itfaiye birimi isteyeceksiniz, bir taraftan da yer beğenmeyeceksiniz. Bunlar olacak işler değil. Kim ne derse, dersin. Ben Ahmet’in, Mehmet’in, Hüseyin’in lafına falan bakmam. Burayı ilk göreve geldiğimde açıklamıştık. O günlerde sesi çıkmayanların, bugünlerde sesi hiç çıkmasın. Burayı da hayata geçireceğiz” dedi.

“DERENİN ISLAHI İÇİN YAKLAŞIK 18 MİLYON TL’LİK PROJEMİZ ONAYLANDI”

Başkan Vidinlioğlu son olarak; “İller Bankası’ndan finansman sağlamak amacıyla kredi müracaatında bulunulmuş ve kredi sözleşmesi imzalanarak 10 milyon TL kredi kullanılmış olup,  çalışmalar bitmiştir. Karaçomak Deresi’nin Budamış Mahallesi’nde yer alan bölümünün ıslah çalışmasının kanalizasyon yapımı ile eşgüdümlü olarak gitmesi gerekiyordu. Derenin ıslahı için yaklaşık 18 milyon TL’lik bir projemiz onaylandı. Derenin tamamını ıslahını yapacağız. Budamış Mahallesi’nin içme suyu şebeke hatlarının yapımı için gerekli olan malzemelerin alımı için İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon TL malzeme alım kredisine başvurulmuş olup; kredi talebimiz onaylanmış ve tahsisi gerçekleştirilmiştir. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi en çok yatırım yaptığımız mahallemiz. 30 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Eğer biz Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde menfez çalışması yapmasaydık, Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinin bir benzerini orada yaşardık” ifadelerine yer verdi.

Basın toplantısının ardından da yapımı devam eden ve son aşamaya gelen Atık Su Arıtma Tesisi, Yaşlı Bakım Evi, Oyuncak Kütüphanesi ve Çocuk Bakımevi, Park Bahçeler Müdürlüğü, Millet Bahçesi, Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi (KASMEK), kentsel dönüşüm, dere ıslah çalışması, sokak sağlıklaştırma çalışmalarının devam ettiği alanlar ziyaret edilerek incelemede bulunuldu. Atık Su Arıtma Tesisi hakkında Eptisa Mühendislik ve Müşavirlik Hiz. Bil. İnş. Tic. Ltd. yetkili direktörü, şantiyede sunum ve açıklamada bulundu. Kastamonu Millet Bahçesi Şantiye Şefi Merih Demirer de Millet Bahçesi çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.





Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum